Υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι εκεί έξω που αν τους ρωτούσες ποιο είναι το καλύτερο κομμάτι μιας σχέσης θα σου απαντούσαν ότι η αρχή είναι το πιο αγαπημένο, το πιο ρομαντικό κομμάτι της. Η αρχή της σχέσης είναι ωραία, πράγματι. Το φλερτ, η αμηχανία, η αγωνία, η περιέργεια, τα σκιρτήματα και ο κόμπος στο στομάχι σε κάθε μήνυμα ή πριν την κάθε συνάντηση. Όλα αυτά είναι άκρως ελκυστικά και σίγουρα πολύ-πολύ αφροδισιακά. Οι περισσότεροι λοιπόν κυνηγούν μια σχέση και αυτό το κομμάτι τους ενθουσιάζει πιο πολύ.

Το κακό βεβαία είναι πως όταν περάσουν όλα αυτά και εξασθενεί και λιγάκι ο ενθουσιασμός, όλοι θεωρούν πως έρχεται η ρουτίνα και η σχέση βαλτώνει. Μέγα λάθος! Η καλύτερη φάση της σχέσης έρχεται μετά, μεταξύ ενθουσιασμού και ρουτίνας, γύρω στο πρώτο τρίμηνο ίσως. Είναι η καλύτερη περίοδος για μια σχέση. Ξέρεις, έχετε γνωριστεί, έχετε βάλει τις ταμπέλες σας- «σχέση», «σχεδόν σχέση»- και η αμφιβολία και η αμηχανία των πρώτων εβδομάδων σιγά-σιγά υποχωρεί και έχετε όλο το χρόνο -που σ’ εκείνη την φάση ποτέ δεν είναι αρκετός- να ανακαλύψτε πιο ουσιαστικά ο ένας τον άλλον. Είναι η πιο όμορφη περίοδος. Είστε πια περισσότερο άνετοι ο ένας με τον άλλον άλλα όχι και εντελώς χαλαροί.

Δεν έχετε χορτάσει ακόμα την καινούρια σχέση κι είστε πλέον πιο έτοιμοι να γνωριστείτε πιο ουσιαστικά. Έχετε πει τα βασικά και όσο η εμπιστοσύνη μεταξύ σας τονώνεται έρχεστε πιο κοντά και μιλάτε με μεγαλύτερη άνεση για ζητήματα και σκέψεις και ιδέες πιο κρυφές κι αυτό σας δένει περισσότερο. Αν το μυστήριο της αρχής σας εξίταρε απλώς, τώρα που σου ανοίγεται σου προκαλεί αισθήματα πιο έντονα και σημαντικά.

Δεν χορταίνετε να βρίσκεστε μαζί, να αγκαλιάζεστε, να φιλιέστε, να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, να μιλάτε στο τηλέφωνο ακόμα κι αν έχετε ούτε μισή ώρα που ήσασταν μαζί. Αποκτάτε το δικό σας κώδικα επικοινωνίας και τα inside jokes που μόνο εσείς καταλαβαίνετε. Και ξαφνικά σε έναν ολόκληρο πλανήτη αισθάνεσαι πως αυτός ο άνθρωπος που ξέρεις πολύ λίγο ακόμα, είναι μόνο δικός σου και θέλεις να μάθεις τα πάντα και επιθυμείς να μοιραστείς μόνο μαζί του τις σκέψεις σου. Όλοι οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν, δε φαντάζονται πως αισθάνεστε και δεν μπορούν να δεχτούν τα ξεμοναχιάσματά σας.

Έχουν όλα κολλήσει από τα μέλια, τα κινητά σας παίρνουν φωτιά, όπως και το κρεβάτι σας. Το άγχος της πρώτης φοράς έχει σβηστεί καθώς ο πόθος και η λαγνεία φωσφορίζουν στα μάτια σας. Επιτέλους, χαλαρώνετε και αρχίζετε να εκφράζεστε πιο άνετα στο σεξ. Μιλάτε για φαντασιώσεις, παίζετε, φτιάχνετε ατμόσφαιρες και το κυριότερο επιθυμείτε ακατάπαυστα ο ένας τον άλλον και δε βαριέστε ποτέ. Οι εκπλήξεις, λοιπόν, τα μασάζ, τα δωράκια και τα πρόστυχα μηνυματάκια δίνουν και παίρνουν.

Η φάση που κανείς δεν μπορεί να μπει ακόμα ανάμεσά σας και εδώ που τα λέμε ούτε καν τα κουσούρια σας. Δεν είναι ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά. Αφενός βιάζεστε κι οι δύο να γνωρίστε, να κερδίστε, να χορτάσετε τον άλλον και αφετέρου συγκρατιέστε ακόμα μην δοθείτε απευθείας. Είστε άνετα αλλά όχι και εντελώς χύμα. Προσέχετε πως θα φερθείτε τι θα πείτε και όλα τα λοιπά γλυκανάλατα.

Ούτε η αρχή, ούτε το τέλος, ούτε τίποτα αυτό το κομμάτι της οποιασδήποτε σχέσης, ακόμα και φιλικής, είναι το καλύτερο. Αυτό που θα νοσταλγείς στους καυγάδες, εκείνο που σου δημιουργεί τις πιο έντονες αναμνήσεις. Το ιδανικό που λίγες φορές συμβαίνει είναι αυτή η φάση να κρατά για καιρό αν όχι για πάντα. Για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο τινά: ή θα είστε πάντα λίγο συγκρατημένοι και ακούραστοι ή έχεις βρει το ένα και μοναδικό άλλο σου μισό.

Μπορεί όντως να υπάρχει και πράγματι να το έχει βρει, μα ακόμα κι αυτό να είναι για να κρατηθεί αυτή η ροζ περίοδος ακόμα και την καλύτερη χημεία του κόσμου να έχετε, θέλει κόπο, υπομονή και φαντασία. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που κάνουν αυτή την φάση αξέχαστη για κάθε σχέση.

Εντάξει, είναι λίγο κι ο ενθουσιασμός και το νωπό ακόμα μυστήριο αλλά αυτά δε γίνεται να διατηρηθούν για πάντα. Η επιθυμία σας όμως και η λαχτάρα σας να κάνετε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο γιατί έτσι ευχαριστιέστε κι εσείς αυτό είναι η ουσία, η αξία που μπορεί να κρατήσει μια σχέση ολοκληρωμένη για περισσότερο καιρό από ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.
Μην κολλάς λοιπόν στη μυστηριώδη αρχή ή στο τραυματικό τέλος γιατί ο έρωτας κι η ευτυχία είναι κάπου στην μέση.

 

Συντάκτης: Μαριάνα Μάργαρη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή