Κλειδιά, γυαλιά, λεφτά, καφέ στο χέρι κι έφυγες. Μπαίνεις στο αυτοκίνητο και βάζεις μουσική ή φοράς το κράνος κι ανεβαίνεις στη μηχανή, ίσως καλή παρέα αλλά όχι κι απαραίτητα κι η αίσθηση ελευθερίας να ρέει σ’ όλο το κορμί σου.

Το δίπλωμα οδήγησης σου λύνει κυριολεκτικά τα χέρια. Όταν ειδικά το πάρεις σε νεαρή ηλικία το οποιοδήποτε όχημα είναι το μέσο που σου εξασφαλίζει τη μερική ελευθερία σου και την ανεξαρτησία σου. Η αλήθεια είναι πως ξέρω πολλούς  ανθρώπους με τάσεις φυγής κι άλλους πάλι που θέλουν να έχουν πάντα αυτή την εναλλακτική όπου κι αν είναι.

Ταξίδια, απογευματινές βόλτες με παρέα, καλοκαιρινά ερωτικά βράδια ξεμοναχιάσματος. Ναι το αμάξι είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος απόδρασης από την κουραστική καθημερινότητα είτε μόνος είτε με παρέα.

Με ένα κλειδί αμαξιού έχεις την ξεχωριστή αίσθηση πως ανά πάσα στιγμή μπορείς να πας οπουδήποτε. Όλοι λατρεύουμε τις αυθόρμητες αποφάσεις, εκείνες που χτυπά το τηλέφωνο στην πιο ακατάλληλη στιγμή και σου λέει ο άλλος: «Πάμε μια εκδρομή;». Αυτά είναι πολύ πιο πιθανό να τα ακούσεις από κάποιον με αμάξι.

Όλα αυτά βέβαια με ένα δίκυκλο είναι ακόμα πιο ελκυστικά. Αν το αμάξι σε κάνει απλά ανεξάρτητο, η μηχανή σε εξυψώνει. Πάνω σ’ ένα δίκυκλο με τον αέρα κόντρα η αίσθηση ελευθερίας είναι πολύ πιο ευχάριστη. Κάποιοι θα διαφωνήσουν εδώ γιατί όσο περιπετειώδης κι αν είναι μία μηχανή τόσο πιο επικίνδυνη κι άβολη είναι αλλά ας είμαστε ειλικρινείς για τα παιδιά της πόλης είναι ό,τι πιο βολικό.

Το αμάξι αλλά κι η μηχανή είναι ο καλύτερος φίλος σου. Στα δύσκολα και στα εύκολα αυτό θα σε πάει όπου εσύ θέλεις να βρίσκεσαι. Ένας καβγάς, αρπάζεις τα κλειδιά κι εξαφανίζεσαι μέχρι να ηρεμίσουν τα πράγματα, αλλά και στις χαρές, στη φασαρία, στις συγκινήσεις, το αυτοκίνητο είναι αυτό που θα σε ταξιδέψει. Βάζω στοίχημα ότι αν κάτσεις και σκεφτείς τις πιο έντονες στιγμές της ζωής σου το αμάξι ή η μηχανή σου θα είναι εκεί στις περισσότερες.

Για κάποιους η οδήγηση λειτουργεί ως αναλγητικό. Θέλεις χρόνο να σκεφτείς, λίγη ώρα στο τιμόνι και το μυαλό καθαρίζει αμέσως. Μια δύσκολη μέρα, λίγη μουσική και μια βόλτα πριν το σπίτι κι η ένταση και το άγχος έχουν εξανεμιστεί.

Βέβαια, οι οδηγοί παραπάνω από τρία με πέντε χρόνια θα σου πουν πως το δίπλωμα υποδηλώνει ανεξαρτησία αλλά αυτό ισχύει κυρίως στην αρχή που το παίρνεις στα χέρια σου κι είσαι εκστασιασμένος γιατί ξαφνικά μπορείς να πας όπου θες και να κάνεις φιγούρα, λιγάκι, στις παρέες και στο ταίρι σου . Όσο όμως περνά ο καιρός γίνεται κι αυτό μια συνήθεια κι ίσως και κουραστική.

Για μια μεγάλη πόλη το αμάξι είναι εργαλείο, εφόσον βέβαια δεν κυκλοφορείς στο κέντρο μιας και για να πας εκεί με αμάξι πρέπει να έχεις και πολύ υπομονή και ψυχραιμία.  Ωστόσο είναι κι εκείνοι που μετά την αίσθηση ανεξαρτησίας, τους διακατέχει η αίσθηση βολέματος.

Σίγουρα όλοι έχουν ένα φίλο που από τότε που πήρε αμάξι ή και μηχανή, ακόμη και για να πάει στο περίπτερο στη γωνία, το χρησιμοποιεί. Γιατί, καλώς ή κακώς, το δίπλωμα όση ανεξαρτησία και να σου προσδίδει, σου δημιουργεί τελικά και μία εξάρτηση με το όχημα. Όταν δεν το έχεις αισθάνεσαι λειψός. Δηλαδή πριν από αυτό πώς κυκλοφορούσες; Αν τύχει ένας οδηγός και μπει σε μέσα μαζικής μεταφοράς παθαίνει πολιτισμικό σοκ κι όμως το μεταφορικό μέσο είναι άνεση αλλά όχι πάντα.

Το αμάξι σου κι η μηχανή σου είναι ωραίο πράγμα όπως κι όλα εκείνα που έχουν επινοηθεί για την ευκολία μας αλλά φυσικά με μέτρο. Η υπερβολική χρήση του δεν κάνει καλό και στην υγεία και στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη σου.

Επιπλέον, το να είσαι οδηγός δεν αφορά μόνο τον εαυτό σου, δεν είσαι ο μόνος εκεί έξω. Παρά την ελευθερία που έχεις δεν μπορείς να το χρησιμοποιείς αυθαίρετα κι απερίσκεπτα γιατί από αναγκαίο εργαλείο μπορεί πολύ εύκολα να γίνει φονικό όπλο τόσο για’ σένα όσο και για τους άλλους.

Οι λάτρεις της ταχύτητας είναι κι οι πιο φανατικοί με τα αμάξια τους και κυρίως με τις μηχανές πάνω στις οποίες την αντιλαμβάνεσαι ακόμα πιο έντονα . Ωστόσο, η ταχύτητα όσο ωραία και να’ ναι για ένα νέο οδηγό, που για κάποιο λόγο που δεν μπορώ ακόμα να εξηγήσω οδηγεί με πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση και βιασύνη από ανθρώπους που οδηγούν πολλές δεκαετίες, είναι μοιραία και κοστίζει ζωές.

Πέρα όμως από όλα αυτά, το δίπλωμα ισούται με ελευθερία για όποιον το έχει. Το δικό σου όχημα σε κάνει να αισθάνεσαι ανώτερος και δυνατότερος. Γιατί όλοι έχουν διπλώματα κι αμάξια και μηχανές αλλά αυτό είναι το δικό σου, για το οποίο κόπηκες στα σήματα πολλάκις και μάζευες λεφτά με πολύ κόπο κι έχεις μειώσει πολλές παλιές μικροανέσεις για να του βάλεις βενζίνη.

Είναι αυτό που σε πάει στα καλύτερα τοπία, που πεζός δε θα πήγαινες ποτέ, με την καλύτερη παρέα και σου χαρίζει πολλές αξέχαστες στιγμές. Βάλε λοιπόν μπρός και πάμε για μία μπίρα, μία όμως γιατί οδηγείς!

Επιμέλεια Κειμένου Μαριάνας Μάργαρη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαριάνα Μάργαρη