Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

ojho

Ούτε ιππότες με άσπρα άλογα, ούτε αυλικοί με μαύρα πρόβατα. Κουράστηκε η ψυχούλα μας πια να ψάχνουμε ιδανικά και πρότυπα που μάθαμε μέσα από ασπρόμαυρες ταινίες και παραμύθια. Αν ακόμη βέβαια, δεν έχεις αγανακτήσει, είμαι εδώ για να σου απομυθοποιήσω τα πάντα. Όχι, δεν σκοπεύω να καταστρέψω καμία ταινία ή να προσθέσω ένα δυσάρεστο τέλος. Απλώς αναρωτιέμαι, αν όλα αυτά τα ιπποτικά, στερεοτυπικά, διαχρονικά καλούπια είναι απλώς τεχνάσματα που τυλίγουν δημιουργικά ένα σεξιστικό υπόβαθρο.

Μα τι υπερβολές είναι αυτές πάλι, θα σκεφτείς. Θα σου εξηγηθώ πάραυτα. Πόσο κολακευτικό είναι να σου ανοίγει κανείς την πόρτα για να περάσεις; «Σωστός gentleman», λέμε. Είναι όμως; Μήπως είναι μια κίνηση επίδειξης ισχύος; Αν σού τραβήξει την καρέκλα για να καθίσεις; Δοκιμάζεις νυφικά και κουστούμια στο μυαλό σου. Άσε τις ετοιμασίες και προσγειώσου. Έχουν γίνει κάμποσες έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τις φαινομενικά ευγενικές αυτές πράξεις, υποβόσκει ένας καλοπροαίρετος σεξισμός, όπως τον αποκαλούν. Αντιδιαμετρικά αντίθετος με τον γνωστό, όμως έχουν ίδιες βάσεις. Το κυριότερο προσόν που τόν καθιστά δυσδιάκριτο είναι η κάλυψη πίσω από τον ρομαντισμό και τον ιπποτισμό. Θέλοντας και μη, γαλουχηθήκαμε με αυτά τα πρότυπα οπότε δε μας υποψιάζει ιδιαίτερα η εκδήλωση τέτοιων κινήσεων. Αντιθέτως τείνει να μάς εκπλήσσει θετικά υποστηρίζοντας πως έχει εκλείψει ο ρομαντισμός στην εποχή μας και τέτοια φαινόμενα αποτελούν χρυσές εξαιρέσεις.

Ο ρομαντισμός, όμως, είναι ένα ανεξάρτητο συναίσθημα που εκδηλώνεται από κάθε λεπτομέρεια δίχως να έχει την ανάγκη περιτυλίγματος από ευγενικές πράξεις χωρίς ουσία. Επίσης αφορά και τα δύο φύλα και τους δύο συντρόφους σε μια σχέση. Δεν έτυχε όμως να δω ποτέ κοπέλα να τραβάει την καρέκλα του αγοριού της για να καθίσει. Λες και δεν έχει τη δύναμη να το κάνει ή να μην μπορεί. Μάς έχουν εμφυσήσει την πεποίθηση του «ο καθένας στη θέση του» λες κι οφείλουμε όλες να έχουμε γεννηθεί μαγείρισσες ή να πρέπει να είναι όλοι οι άντρες πρωτομάστορες. Ε, λοιπόν εγώ μπορώ να φτιάξω το δικό μου σπίτι αλλά δυσκολεύομαι να πετύχω το παστίτσιο. Λάθος της φύσης;

Το να υπηρετεί κανείς τον φερόμενο ιπποτισμό καλή τη πίστη, είναι καθαρά δική του επιλογή όμως σίγουρα υποβόσκει ένα αίσθημα ανωτερότητας όταν αυτό περιορίζεται σε επίπεδο φλερτ και σχέσης. Το να παραχωρήσει κανείς τη θέση του στο λεωφορείο ή να κρατήσει την πόρτα σε κάποιον που βρίσκεται πίσω του, αποτελούν άρτιες, ανθρώπινες συμπεριφορές. Ένας γεννημένος ευγενής θα φερθεί ιπποτικά σε κάθε συνάνθρωπο δίχως ερωτικούς περιορισμούς. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι πράξεις αυτές επικεντρώνονται μόνο σε επίπεδο αισθηματικών. Υποσυνείδητα˙ή και όχι, θεωρείται ανίκανη η γυναίκα καθώς ο άντρας σαν άλλος σούπερμαν αναλαμβάνει την προστασία της. Κάτι που στην εποχή των 50’ς ήταν άκρως αποδεκτό ενώ σήμερα φτάνει να θεωρείται υποτιμητικό.

Έχουμε φυσικά την τάση να αποδεχόμαστε εύκολα την προστασία όμως άμεσα τη μεταφράζουμε σεξιστική. Είναι κολακευτικό το να σε προσέξει κάποιος ή να πληρώσει στο πρώτο ραντεβού, αρκεί να είναι υπό σωστά θεμέλια. Να μην αποτελεί επίδειξη πλούτου ή δύναμης και να γίνει μια φορά σαν εξαίρεση. Εξάλλου δεν είμαστε η Ελίζαμπεθ (η γνωστή ναι) να έχουμε αποκαταστήσει τα οικονομικά όλων των γενεών μας οπότε βάλτε και τίποτα στην άκρη.

Ωστόσο αν επιμείνει κανείς, η λύση είναι εύκολη. Είτε πάει εναλλάξ, είτε δεν πάει. Απόλυτο; Ίσως. Είναι χειρότερο όμως να αποδέχεσαι μια κατάσταση μέσω της οποίας ο απέναντί σου εκλαμβάνει λανθασμένα μηνύματα. Κάπου εδώ μπαίνει το μερίδιο ευθύνης της αντίπερα όχθης, αφού σαν πρώτη αντίδραση του αποδέκτη εντοπίζεται ο ενθουσιασμός. Χαίρεσαι περίσσεια όταν κάποιος είναι υπέρ του δέοντος ευγενικός και γλυκός, που δεν προλαβαίνεις να κάνεις δεύτερες σκέψεις. Εμβαθύνοντας όμως παραπάνω στα αίτια, κατανοείς ευκολότερα τους λόγους ύπαρξης τέτοιων φαινομένων καθώς και το πώς επηρεάζουν στην πράξη την καθημερινότητά σου.

Έχουν γίνει κάμποσες μελέτες σε διάφορα περιβάλλοντα, εργασιακά, κοινωνικά, οικογενειακά, σχεσιακά όμως το αποτέλεσμα παραμένει κοινό. Ο υποφαινόμενος ιπποτισμός, με ευγενή και καλοπροαίρετα σχόλια έχει αντίθετα αποτελέσματα στο γυναικείο φύλο από τα αναμενόμενα. Μια γυναίκα που δέχεται συχνά από τον σύντροφό της τέτοιες πράξεις, υποσυνείδητα τοποθετεί τον εαυτό της κάτω από εκείνον καθώς τής εντυπώνεται η ψευδής ανάγκη ότι δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί είτε οικονομικά είτε λόγω φόβου για την προστασία της. Αυτό φυσικά, διογκώνεται στον εργασιακό χώρο αφού καλύπτοντας, θεωρητικά, τα έξοδα ή ό,τι άλλο παρέχει ο εκάστοτε σύντροφος, δε βρίσκει λόγω εξέλιξης στην καριέρα της.

Οφείλει να υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και να μην καταπατάται ούτε συνειδητά ούτε υποσυνείδητα. Όσο κολακευτική κι αν είναι η ένδειξη την αγάπης μέσα από γλυκιές πράξεις, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι που μπορεί αυτό να συμβεί χωρίς να υποβιβαστεί κανείς από τους δύο. Ένα απλό παράδειγμα, αν θες να δείξεις την αγάπη σου ντε και καλά με οικονομικό τρόπο, αντί να πληρώνεις συνεχώς τραπέζια και εξόδους, φτιάξε ένα δώρο, διοργάνωσε μια έκπληξη που θα χαροποιήσει το ταίρι σου, που δε θα έχει οικονομικό αντίκρυσμα. Έτσι θα βγεις από τα τετριμμένα ενώ ταυτόχρονα θα έχεις δείξει όσα νιώθεις με τον τρόπο που εσύ εκφράζεσαι. Εάν πάλι δεν είσαι υπέρ των υλικών αγαθών επίλεξε μικρές καθημερινές εκδηλώσεις αγάπης με όποιον τρόπο θέλεις αρκεί να μην είναι υποτιμητικός. Σε καμία περίπτωση δεν είπαμε να γίνεις αγενής ή αδιάφορος απλώς να αποφύγεις κινήσεις που υποδηλώνουν επίδειξη δύναμης. Όμως οι ιπποτισμοί δεν έχουν καμιά θέση στον έρωτα του σήμερα.

Αποψούλα, αποψούλα. Όλοι αποζητάμε την φροντίδα και την προσοχή από τον σύντροφό μας ανεξαρτήτου φύλου. Αυτό είναι το μυστικό. Το να ανοίξει κανείς την πόρτα για να περάσεις είναι μια ευγενική πράξη που υποδηλώνει ενδιαφέρον όμως εάν αυτό γίνεται μόνο σε γυναίκες και μάλιστα συνεχώς, χωρίς να τό δέχεται κανείς και από εκείνες, ή το να φαίνεται περίεργο να το δέχεται από εκείνες, γεννά πρόβλημα. Μπορείς να φυσικά να φέρεσαι σαν ιππότης όσο θες αρκεί να αποδέχεσαι και την αγάπη του άλλου χωρίς να του στερείς τον χώρο του. Κανένας ιππότης για καμία Βασούλα. Άνθρωποι κι έρωτας. Ισότητα. Μόνο αυτό.

Συντάκτης: Μέρσα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου