Article of the day: Η Θάλεια Διαμαντούλη μάς μιλάει για την ΜπάρμπαραΔες εδώ!

noel147

«Δεν υπάρχουν σήμερα πραγματικοί άντρες»· ένα παράπονο που ακούγεται πλέον όλο και συχνότερα. Μα σε ποια κατηγορία ανδρών αναφέρονται και ποια είναι τα γνωρίσματα εκείνα που χαρακτηρίζουν κάποιον ως «πραγματικό άντρα»; Τι, δηλαδή, είναι αυτό που κάποτε διέθεταν οι άντρες και σήμερα είναι τόσο δυσεύρετο πια;

Αρχικά, ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που σου ‘ρχεται στο μυαλό είναι πως σήμερα οι άντρες δεν έχουν στον απόλυτο βαθμό το ρόλο του κυνηγού. Αυτού που θα διεκδικήσει την κοπέλα που θέλει δίπλα του, που δε θα φοβηθεί να εκφράσει τα συναισθήματά του και θα ‘ναι σαφής σχετικά μ’ αυτό που ζητά. Δε γίνεται ν’ αρνηθεί κάποιος πως οι άντρες πλέον στο κομμάτι του φλερτ δεν αναλαμβάνουν τα ηνία, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό όπως παλαιότερα.

Αν σκεφτείς, όμως, λίγο καλύτερα, θα διαπιστώσεις πως υπάρχει κάτι ακόμα που δύσκολα συναντάς στο αντρικό φύλο στις μέρες μας· τους λεγόμενους gentlemen. Τους άντρες που θ’ ανοίξουν την πόρτα του αυτοκινήτου και του εστιατορίου στην κοπέλα που συνοδεύουν, που θα της τραβήξουν την καρέκλα για να κάτσει, που θα τη σερβίρουν και θα της γεμίσουν το ποτήρι. Με λίγα λόγια, τους άντρες που κάθε φορά που στέκονται δίπλα σε μία γυναίκα θ’ ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο κώδικα ευγενούς συμπεριφοράς, όχι όμως λόγω τύπων αλλά από ειλικρινές ενδιαφέρον.

Εικόνες που σίγουρα έχεις παρακολουθήσει σε ταινίες ή έχεις ακούσει τους παλαιότερους να μιλάνε γι’ αυτές. Ωστόσο εκλείπουν απ’ την καθημερινότητα και δεν τις συναντάς στην πλειοψηφία των ζευγαριών που παρατηρείς. Επομένως, μία διαπίστωση που δεδομένα μπορεί να γίνει είναι πως οι συγκεκριμένοι άντρες αποτελούν στην εποχή μας είδος προς εξαφάνιση.

Παρατηρώντας, όμως, τις αντιδράσεις των γυναικών όταν βλέπουν τέτοιες χειρονομίες από άντρες στη μεγάλη οθόνη ή ακούν πως κάποιος επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, συνειδητοποιείς πως μόνο αρνητικές δεν είναι. Τουναντίον, στις περισσότερες των περιπτώσεων ενθουσιάζονται και συγκινούνται, εύχονται να τους συμβεί κάτι αντίστοιχο. Σ’ αυτό το σημείο, λοιπόν, γεννάται η απορία, γιατί οι άντρες gentlemen έχουν εξαφανιστεί, αφού φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι κάτι που αρέσει στο αντίθετο φύλο κι εκτιμάται, τουλάχιστον σε πλειοψηφικό βαθμό.

Σίγουρα, η αντιστροφή των ρόλων που έχει προκύψει στο πεδίο του φλερτ, με τις γυναίκες σήμερα ν’ αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες απ’ ό,τι στο παρελθόν, αποτελεί μία αιτία. Όταν ο άντρας έχει το δεύτερο ρόλο στη διεκδίκηση και στην προσέγγιση, αυτομάτως κι υποσυνείδητα ή ενσυνείδητα, αλλάζει τη συμπεριφορά του και τους τρόπους που προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Η διαφοροποίηση στον τρόπο που φλερτάρουμε έχει και παράπλευρες συνέπειες στη γενικότερη συμπεριφορά που επιδεικνύει το ένα φύλο προς τ’ άλλο κι αυτή είναι μία απ’ τις αλλαγές που εντοπίζονται.

Επίσης, ο δυναμισμός που εκπέμπεται απ’ τις γυναίκες της εποχής μας, δημιουργεί φοβίες στο αντρικό φύλο, ως προς το πώς θ’ αντιμετωπιστούν αν έχουν μία ιπποτική συμπεριφορά. Στο μυαλό τριγυρνούν σκέψεις, σχετικά με το αν θα χαρακτηριστούν από απαρχαιωμένοι κι εκτός πραγματικότητας έως ξενέρωτοι. Όταν παρατηρείς δίπλα σου μία ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα, θα σου περάσει απ’ το μυαλό πως ίσως μία κίνηση, όπως το ν’ ανοίξεις την πόρτα, όχι μόνο δε θα την εντυπωσιάσει, αλλά αντιθέτως μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ και να γίνει το ερέθισμα για να σχηματίσει αρνητική εντύπωση για σένα.

Φυσικά, σε καμία των περιπτώσεων, τα παραπάνω δεν αναιρούν και την ευθύνη των αντρών για την αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Ίσως βολεύτηκαν στο να κάνουν λιγότερα, να μην ανοίγονται συναισθηματικά και να μην κοπιάζουν γι’ αυτό που επιθυμούν. Αν είναι του χαρακτήρα σου να προχωρήσεις στις συγκεκριμένες κινήσεις, οφείλεις να μην αλλάξεις. Να συμπεριφερθείς ιπποτικά στη γυναίκα που συνοδεύεις και να μη φοβάσαι πως θα παρεξηγηθείς ή θα χαρακτηριστείς αρνητικά. Εξάλλου, αυτός είσαι και θες δίπλα σου έναν άνθρωπο που θα εκτιμά την προσωπικότητά σου και τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι.

Εξάλλου, η πλειοψηφία δείχνει να γοητεύεται από τέτοιου είδους συμπεριφορές και να τις θαυμάζει. Μπορεί οι γυναίκες να έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, ν’ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες κι ηγετικούς ρόλους –όχι μόνο στο ερωτικό κομμάτι αλλά σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής–, μα αυτό εκτός απ’ το ότι μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την επιθυμία τους να τις διεκδικούν και να τις περιποιούνται με σεβασμό κι ευγένεια.

Δεν είναι εύθραυστες αλλά πολύτιμες, γι’ αυτό οφείλουμε να τις προσέχουμε και να τις φροντίζουμε, με μικρές αλλά σημαντικές καθημερινές κινήσεις.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Πασσίσης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη