Στη ζωή επιλέγεις να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε γεμίζουν και σε συμπληρώνουν, όπως τα κομμάτια ενός παζλ. Βασικό κριτήριο για τη σύναψη και τη διατήρηση είτε μιας φιλίας είτε μίας ερωτικής σχέσης είναι το αν περνάς ουσιαστικά καλά με τον άλλον, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπου κι αν βρίσκεστε. Και το ίδιο φυσικά καλά να περνά κι άλλος μαζί σου. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να υποκριθεί, κάνει μπαμ αν και πότε κάποιος απολαμβάνει την παρέα σου. Φαίνεται, φωνάζει.

Πρώτα-πρώτα το μαρτυράει ακόμα και το πρόσωπό μας. Η γλώσσα του σώματος, η στάση που έχει ο άλλος απέναντί σου δείχνουν πολλά, είτε το πιστεύεις είτε όχι. Οι αυθόρμητες κινήσεις μας αποκαλύπτουν όλα όσα νιώθουμε, ακόμα κι αν προσπαθούμε να τα κρύψουμε με λέξεις. Αν ο άλλος μαζεύεται και σταυρώνει τα χέρια κοιτώντας το πάτωμα ή το ρολόι του, προφανώς και δεν αισθάνεται άνετα μαζί σου. Αν χαζεύει γύρω-γύρω, αν έχει ριχτεί στην καρέκλα χωρίς να σου ρίχνει ούτε ματιά, ε, φαίνεται πως αδιαφορεί για όσα λες και βαριέται. Ίσως το όλο περιβάλλον, ίσως όσα λες, μπορεί και σένα τον ίδιο. Ένα είναι πάντως το σίγουρο. Δεν περνάει και τέλεια.

Μπορείς με βεβαιότητα να καταλάβεις αν κάποιος χαίρεται που βρίσκεται μαζί σου απ’ το πόση προσοχή σου δίνει, πόσο είναι ουσιαστικά εκεί όταν συζητάτε κάτι, πόσο τον ενδιαφέρει να μάθει κι άλλα πράγματα για σένα μέχρι πόσο έχει συγκρατήσει αυτά που του ‘χεις πει στο παρελθόν κι αν ενδιαφέρεται να μάθει πώς εξελίχθηκε τελικά μια κατάσταση ή ένα πρόβλημά σου, που κάποτε μοιράστηκες μαζί του. Αν σου απαντάει κοφτά κι απότομα, δεν απολαμβάνει τις συζητήσεις, ούτε θέλει συνέχεια.

Όταν κάποιος περνάει καλά μαζί σου θα σου αφιερώνει χρόνο, ακόμα κι αν χρειάζεται να αλλάξει το πρόγραμμά του ή να ακυρώσει κάτι άλλο. Σε θέτει προτεραιότητα. Θα είναι εκεί να ακούσει πώς ήταν η μέρα σου, θα σταθεί σε οποιοδήποτε δυσκολία ή χαρά σου προκύψει. Κοινώς, δε θα σ’ έχει γραμμένο. Αυτό το ρημάδι το γράψιμο όλοι το σιχαινόμαστε, αλλά όλοι το έχουμε κάνει λίγο-πολύ. Σε ποιους; Μα φυσικά σ’ αυτούς που δε μας ενδιαφέρουν, σε αυτούς που μαζί τους δεν περνάμε καλά, άρα δε βρίσκουμε και λόγο για να τους δίνουμε χώρο στην καθημερινότητά μας.

Το βλέμμα, το χαμόγελο, ολόκληρο το πρόσωπο του άλλου κι η έκφρασή του αποδεικνύουν πόσο θέλει να περνάει χρόνο μαζί σου. Αν είναι στραβωμένος χωρίς να υπάρχει λόγος κι έχει διαρκώς μία έκφραση βαρεμάρας όταν βρίσκεστε μαζί, είναι λίγο αλλού χωρίς να σου δίνει και πολλή σημασία, τότε ίσως βγήκε μαζί σου από τυπική ευγένεια ή απλά για να μην είναι μόνος. Λες και κάνει αγγαρεία, λες και κάποιος τον ανάγκασε. Όταν ο άλλος γουστάρει τη συντροφιά σου κι επιλέγει να ξοδεύει τις στιγμές του μαζί σου, λάμπουν τα μάτια του, χαμογελάει με το που σε βλέπει, κυνηγάει τις συναντήσεις σας, βγάζει μια ευχάριστη αύρα και το βασικότερο, γελάει πολύ. Κάνουμε εύκολα κέφι όταν έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που αγαπάμε.

Αν, όμως, είστε μαζί κι ο άλλος σκρολάρει για χιλιοστή φορά την αρχική του σε instagram και facebook, έχει δει όλα τα stories ακόμα κι απ’ τους πιο άκυρους, έχει στείλει μήνυμα στον ξάδερφο απ’ τον Καναδά για να δει τι κάνει μπας και περάσει η ώρα, τότε κάθε άλλο παρά καλά θα λέγαμε ότι περνάει. Η βαρεμάρα του έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ενώ αυτός που είναι μαζί σου γιατί το θέλει, δεν επικεντρώνεται στο κινητό του αλλά σε σένα. Ακούει με αφοσίωση όσα λέτε, όχι από ευγένεια αλλά γιατί τον ενδιαφέρεις πραγματικά. Δεν έχει λόγο ύπαρξης η ερώτηση «Περνάς καλά;» που πετάμε καμία φορά από ανασφάλεια. Όταν ο άλλος απολαμβάνει την παρέα σου, στο δείχνει κι άρα η ερώτηση είναι περιττή. Όπως περιττός είναι κι αυτός που βαριέται μαζί σου.

Δε χρειάζεσαι κανέναν που δε σε χρειάζεται. Υπάρχουν άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα για να σε γνωρίσουν, τι να τους κάνουμε, λοιπόν, αυτούς που κυκλοφορούν με το βλέμμα «σε βαριέμαι και χάρη που κάνω που κάθομαι μαζί σου»; Κανένα πρόβλημα, παιδιά, δε θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας κιόλας επειδή δε μας γουστάρετε.

Κράτα στη ζωή σου ανθρώπους που ζητάνε κι απολαμβάνουν τις στιγμές μαζί σου, που επιδιώκουν διαρκώς κι άλλες. Οι κομπάρσοι πάνε κι έρχονται, θα το καταλάβεις σταδιακά. Οι πρωταγωνιστές είναι πάντα εκεί για σένα και για να έχουν μία τέτοια θέση στο σενάριό σου, σημαίνει πως την κέρδισαν άξια!

Συντάκτης: Ειρήνη Δίγκογλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη