Αλήθεια, υπάρχει κάτι πιο όμορφο και συναρπαστικό απ’ την αρχή μιας σχέσης, απ’ την πρώτη γνωριμία κι επαφή; Κι όταν λέμε αρχή, εννοούμε την απόλυτη αρχή. Το big bang της κοινής σας πορείας. Την έξοδο εκείνη που έμελλε ν’ αποτελέσει την απαρχή όλων όσων μαζί ζήσατε μετέπειτα. Με λίγα λόγια το πρώτο σας ραντεβού.

Όσο κι αν ψάξουμε, δύσκολα θα εντοπίσουμε κάτι πιο μυστηριωδώς γοητευτικό απ’ το πρώτο ραντεβού. Αποτελεί ένα ταξίδι στ’ άγνωστο. Συναρπάζεσαι απ’ τα εξ ολοκλήρου νέα μέρη που θ’ αντικρίσεις. Παράλληλα, όμως, σε τρομάζουν. Ένα ταξίδι σ’ αχαρτογράφητο νερά, που επιθυμείς διακαώς να εξερευνήσεις, φοβούμενος, ταυτόχρονα, τι μπορεί να κρύβουν, καθώς και τη δική σου πλεύση στον αδιευκρίνιστο ωκεανό, που ανοίγεται μπροστά και περιμένει να τον εξερευνήσεις. Μια γοητεία τόσο παράξενα σαγηνευτική.

Μεγάλο κεφάλαιο το πρώτο ραντεβού. Διαφορετικό για τον καθένα, μα και συνάμα τόσο όμοιο στα συναισθήματα που πυροδοτεί. Συναισθήματα έντονα, που μεταλλάσσονται με ταχύτητα φωτός. Άγχος, χαρά, ενθουσιασμός, προσμονή και πόσα ακόμα. Από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις;

Απ’ την ατελείωτη νευρικότητα που καταβάλει τον ψυχικό σου κόσμο, πριν καν ξεκινήσει; Δεκάδες ερωτήματα σε στοιχειώνουν. Ερωτήματα που τώρα φαντάζουν γελοία, μα τότε η σημασία τους ήταν τεράστια. Πώς θα προτείνεις στ’ άτομο που σ’ ενδιαφέρει να βγείτε; Πώς θα του κεντρίσεις το ενδιαφέρον, ώστε ν’ αποδεχθεί την πρότασή σου; Αναζητείς κάτι πρωτότυπο, έξυπνο και με χιούμορ. Επιδιώκεις απ’ την πρώτη επαφή να εντυπωσιάσεις το συνομιλητή σου, καταδεικνύοντάς του τους λόγους για τους οποίους αξίζεις το χρόνο του και την ευκαιρία να σε γνωρίσει.

Κι αφού ο πρώτος σκόπελος ξεπεραστεί, ένας ακόμη μεγαλύτερος ορθώνεται στον ορίζοντα. Γοήτευσες κι έπεισες το συνομιλητή σου προκειμένου να βγείτε. Τώρα, όμως, πρέπει να οργανώσεις ένα ραντεβού στην εντέλεια, εναρμονισμένο με τις προτιμήσεις του. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αφού ουσιαστικά δε γνωρίζεις τον άνθρωπο που θα συναντήσεις.

Αυτομάτως, καινούργια ερωτήματα γεννούνται και σε ταλανίζουν, χρήζοντας άμεσης απάντησης. Πού θα πάτε; Θα επιλέξεις φαγητό ή ποτό; Κάπου ρομαντικά ή πιο χαλαρά; Τι μουσική ακούει και τι φαγητό προτιμά; Έχεις παντελή άγνοια ως προς το γούστο του κι αυτό εντείνει το βαθμό δυσκολίας.

Πώς θα ντυθείς; Πουκάμισο ή μπλούζα; Αντιστοίχως, παντελόνι ή φόρεμα; Ερωτήματα που μας έχουν απασχολήσει όλους, αφιερώνοντας ώρες συζητήσεων και σκέψεων προς την εξεύρεση της καλύτερης επιλογής. Της επιλογής εκείνης που θα εντυπωσιάσει και θ’ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ανθρώπου που σ’ ενδιαφέρει.

Και μόλις δώσεις λύση στα παραπάνω, η στιγμή που με τόση επιμέλεια προετοίμαζες, έχει έρθει. Η συνάντησή σας. Παρά τα ενδελεχή σου σχέδια, η νευρικότητα φωνάζει, αδιαλείπτως κι αδιακρίτως, παρούσα. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει το γεγονός πως ο άνθρωπος που επιθυμείς είναι δίπλα σου, έχοντας τη δυνατότητα να τον κερδίσεις. Σε πλησιάζει κι όλα τα υπόλοιπα, άνθρωποι και φωνές στο χώρο, τίθενται στο παρασκήνιο, αφού πλέον το προσκήνιο ανήκει αποκλειστικά σ’ εσάς τους δύο.

Στην αρχή, βεβαιότατα, ο κόμπος στο λαιμό σου δε λέει να λυθεί. Επιστρατεύεις τις ευφυέστερες και πιο ευφάνταστες ατάκες σου, προκειμένου να καταπλήξεις το άτομο που κάθεται απέναντι ή δίπλα σου. Πουλάς τον εαυτό σου, με τρόπο που θα ζήλευε κι ο καλύτερος επιχειρηματίας.

Σταδιακά, εν τούτοις, η νευρικότητα υποχωρεί, καθώς η βραδιά εξελίσσεται κι η κουβέντα ρέει. Σαφέστατα το κρασί, ή οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο βρίσκεται στο τραπέζι σας, συνδράμει τα μέγιστα προς αυτό. Τα βλέμματα αρχίζουν να διαφοροποιούνται εκατέρωθεν. Πλέον είναι γεμάτα υποσχέσεις κι υπονοούμενα, όση προσπάθεια κι αν καταβάλλετε προκειμένου να τ’ αποκρύψετε. Το ενδιαφέρον δεν κρύβεται απ’ τα μάτια. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται κι η συνέχεια σκιαγραφείται νοερά στο μυαλό και των δύο.

Χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, η απόσταση μεταξύ σας εκμηδενίζεται και το big bang ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί. Βρίσκεστε στο μετέωρο βήμα πριν το πρώτο φιλί. Στιγμές γεμάτες προσδοκία, αλλά κι ενδόμυχες αμφιβολίες. Η αναμονή που ανυπομονούμε να πάψει, επιθυμώντας να κρατήσει για πάντα, καθώς είναι τόσο ευχάριστα φορτισμένη. Μερικές στιγμές, συναισθηματικά ισοδύναμες με χρόνια. Αυτές που μεσολαβούν, απ’ όταν θα κλείνετε ο ένας προς το μέρος του άλλου, έως ότου τα χείλη σας ενωθούν και το πρώτο σας φιλί αποτελέσει γεγονός.

Κι όταν αυτό γίνεται πραγματικότητα, την ώρα που τα χείλη σας συγχρονίζονται παθιασμένα για πρώτη φορά, το big bang σας έχει πραγματοποιηθεί. Τα συναισθήματα εκρήγνυνται, η σκέψη παγώνει και παραδίνεσαι ολοκληρωτικά σ’ αυτό το φιλί. Η θεωρία της σχετικότητας ενσαρκώνεται σ’ αυτές τις στιγμές, αφού μπορεί να διαρκούν ελάχιστα, μα μέσα μας φέρουν τη βαρύτητα μιας ολόκληρης αιωνιότητας.

Όσα φιλιά κι αν ανταλλάξετε στην πορεία, κανένα δεν πρόκειται να συναγωνιστεί τη θέση εκείνου του πρώτου φιλιού. Κανένα δεν πρόκειται να ξαναθυμίσει εκείνον το συναισθηματικό σεισμό, όχι στην ίδια ένταση τουλάχιστον. Όσα ραντεβού κι αν βγείτε μετέπειτα, κανένα δεν πρόκειται να σφηνωθεί στη μνήμη σου χαρακτηριστικότερα απ’ το πρώτο. Κανένα δε θα ‘χει τόσο έντονες εναλλαγές συναισθημάτων και καταστάσεων, απ’ την αμηχανία στο απόλυτο πάθος.

Θα ‘ναι πάντα η νύχτα που ως πρόλογο παρέταξε εσάς τους δύο σαν ξένους. Ο επίλογός της, όμως, πρόβαλε σαν κύρια σκηνή το πρώτο φιλί και την πρώτη αγκαλιά για καληνύχτα. Αυτό το «θα μιλήσουμε», το «πέρασα υπέροχα», που σε γεμίζει προσδοκίες για το μέλλον που γίνεται παρόν. Είναι η νύχτα που μαζί κάνατε το πρώτο βήμα στην κοινή πορεία που ακολουθήσατε, ανοίγοντας τον αποκλειστικά δικό σας δρόμο.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Πασσίσης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη