Μεγάλο κεφάλαιο ο ύπνος στις ζωές μας. Είναι μία απ’ τις μεγαλύτερες απολαύσεις, όλοι το ξέρουν αυτό. Από μικρά παιδιά ψάχναμε τρόπους να κοιμηθούμε «πέντε λεπτάκια ακόμη» τα πρωινά πριν το σχολείο. Ο ύπνος είναι ιδιαίτερη διαδικασία για κάθε άνθρωπο. Άλλοι τον έχουν στο τσεπάκι, άλλοι τον ψάχνουν, άλλοι κοιμούνται με ένα φωτάκι αναμμένο, άλλοι στα απόλυτα σκοτάδια, όλοι όμως έχουν ανακαλύψει ότι ο καλύτερος ύπνος γίνεται όταν κοιμάσαι με αυτόν που αγαπάς στο πλάι σου.

Την πρώτη φορά που θα χρειαστεί να κοιμηθείς αγκαλιά με έναν καινούριο άνθρωπο θα δυσκολευτείς. Πολύ. Έχει συμβεί σε όλους μας, κι είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει με κάθε νέο άνθρωπο που θα βάζουμε στη διπλανή μεριά του κρεβατιού μας. Γιατί πώς να το κάνουμε, βρε αδερφέ; Έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι σε μια συγκεκριμένη στάση –αυτή του απλωμένου αστερία μάλλον– και με όλο το πάπλωμα τυλιγμένο γύρω σου και τώρα ξαφνικά πρέπει να μοιραστείς τα προνόμιά σου με κάποιον άλλο.

Μετά τις δύο-τρεις πρώτες δύσκολες φορές, όμως, αρχίζεις να το συνηθίζεις. Όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιείς ότι πλέον δε σε ενοχλεί η παρουσία του άλλου δίπλα σου. Και φτάνεις στο σημείο, όχι μόνο να μη σε ενοχλεί, αλλά να σου είναι κι απαραίτητη. Πλέον τους καλύτερους ύπνους τους κάνετε μαζί. Δε θα θες να κοιμάσαι μόνος σου πια και θα έχεις ανάγκη να κοιμάστε όλο και πιο συχνά μαζί. Ποιος; Εσύ! Που δε σου άρεσε να κοιμάσαι με άλλον γιατί δε βολευόσουν εύκολα σε αγκαλιά.

Το φωτάκι που συνήθιζες να αφήνεις αναμμένο τα βράδια, τώρα έχει σβήσει. Τι να σε τρομάξει τώρα; Ποιος να σε πειράξει; Αφού τώρα κοιμάσαι σε αγκαλιά.  Συνήθιζες να διαβάζεις μερικές σελίδες από κάνα βιβλίο μέχρι να σε πάρει ο ύπνος, αλλά τώρα πάνε τα βιβλία, πάνε όλα. Τι να συγκριθεί με τις συζητήσεις που κάνετε μαζί με κλειστά τα μάτια; Γλαρωμένοι λέμε τα πιο ωραία αστεία και τις πιο βαθιές μας σκέψεις. Αχ, καημένε Ντοστογιέφσκι, να ήσουν από μια μεριά να άκουγες, εκεί να δεις τι μυθιστόρημα θα έγραφες. Πλοκή, ιδέες, ανατροπές, σασπένς, όλα έτοιμα. Θα σάρωνες όλα τα βραβεία για πλάκα.

Επίσης, όλοι ξέρουν ότι όταν κοιμάσαι με αυτόν που αγαπάς, η ξεκούραση είναι διπλάσια. Τι κι αν σου τραβάει το πάπλωμα λίγο παραπάνω μερικές φορές; Η αγκαλιά του έχει τόση ζεστασιά που σε κάνει να ξεχνάς κουβέρτες και σκεπάσματα. Κι άντε, για εκείνη την καληνύχτα με φιλί και την αγουροξυπνημένη καλημέρα, θα ανεχτείς και καμιά βραδινή κλοτσιά.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι ύπνος μαζί, σημαίνει και ξύπνημα μαζί. Και το ξύπνημα στην αγκαλιά αυτού που αγαπάς είναι πιο εθιστικό ακόμα κι απ’ τον καλύτερο καφέ του κόσμου. Τα πρωινά πειράγματα, οι πρωινές αγκαλιές και τα φιλιά είναι ιδανικά για να ξεκινήσει η μέρα σου με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Είναι και το μασάζ, πού το πας αυτό; Μεγάλη υπόθεση! Ο ύπνος αγκαλιά με αυτόν που αγαπάς συνδυάζεται με μασάζ πριν κοιμηθείτε. Πρόκειται για μια ευγενική χορηγία του καταστήματος, που κανείς δεν πρόκειται ποτέ να αρνηθεί. Κι όταν κάποιος λέει όχι στο μασάζ, το λέει για να επιμείνεις να του κάνεις. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει το μασάζ κι αν κάποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο, τότε ψεύδεται ασύστολα.

Ο ύπνος με αυτόν που αγαπάς, λοιπόν, δεν είναι μόνο ύπνος. Είναι οι ατελείωτες αγκαλιές, το χουχούλιασμα και τα πειράγματα. Είναι το μασάζ, είναι το συναίσθημα ασφάλειας που νιώθεις όταν είσαι χωμένος σε μια ζεστή αγκαλιά, σε μια στιγμή που κανονικά θα ήσουν πιο ευάλωτος από ποτέ. Πλέον δεν ξυπνάς μέσα στη νύχτα κι άμα ξυπνήσεις από έναν εφιάλτη, βλέπεις αυτόν δίπλα σου κι ηρεμείς. Κι ας τον βλέπεις να ροχαλίζει.

Αυτό που στην αρχή σε δυσκόλευε, λοιπόν, τώρα πια σου έγινε απαραίτητο. Είναι αυτή η συνήθεια που έγινε λατρεία. Κακά τα ψέματα, όλοι αγαπάμε τον ύπνο, αλλά όλοι λατρεύουμε τον ύπνο αγκαλιά με αυτόν που αγαπάμε.

 

Συντάκτης: Ελένη Κυδωνιάτη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη