Από τις ταινίες μέχρι τους φίλους σου, το γνωστό και mainstream πλέον ζήτημα σχετικά με τη φιλία μεταξύ άνδρα-γυναίκας έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές κόσμο και κοσμάκι. Κι ερχόμαστε εν έτη 2020 να συζητάμε ακόμη για το αν μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ των δύο φύλων με πολλούς να υποστηρίζουν ένθερμα ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, γιατί κάποια στιγμή ένας εκ των δύο σίγουρα έχει σκεφτεί τον άλλον ερωτικά.

Μα πού ζούμε πια; Προφανώς και μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ τους. Τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει θέλουν τα δύο φύλα να επιτελούν συγκεκριμένους σκοπούς και να συνυπάρχουν μόνο για να καλύψουν τις ερωτικές τους ανάγκες. Η εποχή που η γυναίκα ήταν στο σπίτι και ο άντρας στον εργασιακό χώρο και που τους ήθελε να βρίσκονται μόνο για ραντεβουδάκια κι έρωτες δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ ξανά (ευτυχώς). Παρ’ όλα αυτά μέχρι και σήμερα αν και πολλά από αυτά τα στερεότυπα έχουν καταρριφθεί, δεν υπάρχει από τους περισσότερους σαφή αντίληψη για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί μια καθαρά φιλική σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ακόμη αναδύονται απαράδεκτες πεποιθήσεις, όπως το ότι οι άντρες σίγουρα έχουν κοιτάξει το στήθος και τον πισινό της καλύτερης τους φίλης ή ότι οι γυναίκες στο πρώτο μεθύσι θα τρέξουν να βρουν παρηγοριά στο κρεβάτι του κολλητού τους. Για μια γυναίκα που κάνει παρέα με άντρες, θα υπάρξουν καλοθελητές που εύκολα θα την κατηγορήσουν ότι παίζει μπάλα με πολλούς, ενώ για έναν άντρα με γυναίκες φίλες πώς είναι gay ή το παίζει φίλος τους μέχρι να τις πηδήξει όλες. Είναι τόσο κλειστόμυαλοι όλοι αυτοί που δεν περνά καν από τον νου τους ότι μπορεί απλώς να είναι φίλοι και να περνούν χρόνο μαζί χωρίς κανένα ερωτικό συναίσθημα να υποβόσκει.

Υποστηρίζουν δε κάθετα πως ο μόνος λόγος που ίσως δεν έχει συμβεί κάτι ερωτικό μεταξύ τους, είναι ότι οι συγκυρίες δεν ήταν κατάλληλες, όπως ότι πρόκειται για σχέση κάποιου φίλου τους ή δε βρήκαν την ευκαιρία ή τα κότσια ν’ αποκαλύψουν τα αισθήματά τους. Με την πρώτη ευκαιρία δε, κάποιοι θεωρούν ότι θα συνευρεθούν ερωτικά. Μια τέτοια άποψη, όμως, είναι γεμάτη κόμπλεξ καθώς μειώνει τόσο τον άντρα όσο και τη γυναίκα ως προσωπικότητες, αφού δεν τους θεωρεί ικανούς να μην υποκύψουν σε περιπτύξεις, απολαύσεις της στιγμής ή συναισθήματα έλξης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που δοκιμάστηκαν στο «Αν μετά από δέκα shots ένας άνδρας και μια γυναίκα δε θέλουν να πηδηχτούν τότε είναι μόνο φίλοι» -όπως υποστηρίζει ο Matthew Hussey, γνωστός relationship coach- και δεν κατέληξαν στο κρεβάτι. Κι όλα αυτά, επειδή πολύ απλά θέλουν να είναι απλώς φίλοι, δε γουστάρουν κάτι παραπάνω, δε βλέπουν τη σχέση έτσι, θέλουν να θεωρούνται οικογένεια και να είναι γεμάτοι μονάχα φιλικά κι ανθρώπινα συναισθήματα.

Δεν κατέληξαν κανένα από τα βράδια που πέρασαν μαζί γυμνοί στο κρεβάτι. Το αίσθημα της παρέας κυριαρχεί. Μπορούσαν να κάτσουν δίπλα δίπλα χωρίς να σκεφτεί ο ένας τον άλλο ερωτικά. Είναι φιλαράκια, κολλητάρια και τίποτα παραπάνω.Έχουν έναν άνθρωπο να μοιραστούν προβληματισμούς και σκέψεις, έναν ώμο να ακουμπήσουν στις δύσκολες ώρες, να πουν χαζομάρες και να γελάσουν σαν παιδιά, όπως τότε που έπαιζαν ανέμελοι στις αλάνες της γειτονιάς. Πειράζονται και μαλώνουν σαν αδέρφια και υπάρχει πλήρης κατανόηση και οικειότητα. Έχουν τέτοιο δέσιμο που πολλοί αρνούνται να καταλάβουν και να αποδεχτούν, επειδή παραμένουν κολλημένοι στη γνωστή άποψη.

Η φιλία, λοιπόν, μεταξύ άντρα και γυναίκας υπάρχει και τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο δυνατή από τη φιλία μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Έχει όλες τις προδιαγραφές, εξελίσσεται και κοντά της εξελίσσονται και οι εμπλεκόμενοι και μπορεί να αντέξει στο πέρασμα των χρόνων. Ας καταρρίψουμε επιτέλους τα στερεότυπα και τις πασέ απόψεις κι ας εκδηλώσουμε την αγάπη και το σεβασμό μας στη φιλία αυτή.

Εσύ ακόμη σκέφτεσαι μήπως σε βλέπει ερωτικά ή επιτέλους μοιραστήκατε εκείνο το κομμάτι πίτσα;

Συντάκτης: Γεωργία Ιορδανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.