Υπήρξε μια εποχή που ο Οικονομόπουλος είχε κάνει μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας «Αυτό το αστέρι ήθελα δώρο να σου φέρω» και πού να ξέραμε τότε ότι θα ‘ναι πολλοί αυτοί που θα πάρουν τα λόγια αυτά τοις μετρητοίς και θα αρχίσουν να αγοράζουν αστέρια απ’ τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, προκειμένου να τα ονοματίσουν είτε με το δικό τους όνομα είτε με κάποιου αγαπημένου τους προσώπου, στο οποίο μετέπειτα θα το προσφέρουν ως δώρο.

Κάποτε δεν είχα ιδέα τι ακριβώς παίζεται μ’ αυτή την ανερχόμενη μόδα και ξαφνικά ακούω παντού γύρω μου κόσμο να αγοράζει αστέρια. Μπαίνεις, λέει, στο διαδίκτυο και βρίσκεις κυρίως ξένες, αλλά πλέον και σε ελληνόφωνη εκδοχή, ιστοσελίδες κι αγοράζεις κάποιο αστέρι ενώ μάλιστα σου χορηγούν και πιστοποιητικό γνησιότητας του αστεριού αυτού, καθώς και τις αστρονομικές του συντεταγμένες. Κι αναρωτιέμαι εγώ τώρα, γιατί πρέπει σώνει και καλά να κάνεις δώρο ένα ουράνιο σώμα, ενώ εκεί έξω υπάρχουν τόσα πράγματα για να χαρίσεις σε κάποιον, απ’ τα πιο απλά μέχρι τα πιο φαντασμαγορικά; Θα μου πεις κι η αγορά ενός αστεριού φαντασμαγορική είναι, αλλά δεν είναι κάπως ηλίθιο να βρίσκεις τέτοιους τρόπους για να αποδείξεις την αγάπη σου στον άλλον και ταυτόχρονα να προσπαθείς μέσα από μια τέτοια υπερβολή να τον εντυπωσιάσεις;

Μια τέτοια κίνηση κοστίζει ακριβά και το μόνο σίγουρο είναι πως το πόσο βαθιά θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη δεν αντικατοπτρίζει το βάθος των συναισθημάτων μας για κάποιον, αλλά την ανάγκη μας να προβούμε σε επίδειξη των χρημάτων μας. Μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα ξεχωριστή μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά αν το σκαλίσουμε λίγο πέρα απ’ την επιφάνεια θα ανακαλύψουμε ότι πίσω από αυτή τη θορυβώδη έκφραση άδολης αγάπης ελλοχεύει η υλιστική απληστία και μια υπερφίαλη ματαιοδοξία.

Τα χρήματα και τα υλικά αγαθά έχουν κυριέψει τις ζωές μας, από τη στιγμή που αρχίσαμε να τα χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τα κενά μας, όχι μόνο στο ψυγείο και την ντουλάπα μας αλλά κι εκείνα τα κενά από έλλειψη έρωτα, φιλίας συντροφικότητας, συμπάθειας. Εμείς, λοιπόν, μπορεί με μια τέτοια κίνηση να νιώσουμε σπουδαίοι και μοναδικοί, αφού ακριβοπληρώσαμε ένα αστέρι που ο μέσος άνθρωπος δε θα μπορούσε ίσως να αγοράσει, δε σημαίνει όμως ότι κι ο παραλήπτης θα νιώσει το ίδιο όμορφα.

Σίγουρα, σε όλους μας αρέσουν τα δώρα. Βρες μου έναν άνθρωπο που δεν του αρέσουν και που δεν περιμένει με ανυπομονησία μικρού παιδιού να ξετυλίξει το δώρο του. Ακόμη κι αυτοί που ορκίζονται πως τα σιχαίνονται, μόλις τους προσφέρεις ένα, θα σκάσουν αυθόρμητα ένα χαμογελάκι. Όμως τα δώρα δεν τα προσφέρουμε από υποχρέωση, ούτε από ανάγκη να πείσουμε τον άλλον ότι τον αγαπάμε και να τον εντυπωσιάσουμε δείχνοντάς του ότι μόνο εμείς και κανείς άλλος μπορεί να του προσφέρει τόσο μεγάλα δώρα.

Ένα δώρο συμβολίζει τα συναισθήματα που ‘χουμε για κάποιον και το προσφέρουμε για να κάνουμε τον παραλήπτη του χαρούμενο. Η στιγμή που ο ενθουσιασμός ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του μας κάνει ευτυχισμένους κι ικανοποιημένους. Όταν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε, λοιπόν, με τέτοιες ακριβές κινήσεις, όπως η αγορά ενός αστεριού, ξεχνάμε το πιο απλό πράγμα. Τα ουσιαστικά δώρα δεν έχουν ούτε τιμή, ούτε συντεταγμένες, ούτε καν περιτύλιγμα. Έχουν, όμως, ταυτότητα, αξία και ψύχη κι αυτό τα καθιστά ανεκτίμητα κι αναντικατάστατα.

Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα ειλικρινές «σ’ αγαπώ», η παρουσία σου στις δύσκολες στιγμές, το ενδιαφέρον κι η προσοχή σου, το νοιάξιμό σου είναι τα πιο πολύτιμα δώρα γι’ αυτούς που αγαπάς. Δώρα με αξία που δε μετριέται σε χρήματα αλλά που πραγματικά αποδεικνύουν όσα νιώθεις για τον άλλον. Κι αν τόσο πολύ θέλεις να χαρίσεις για δώρο κάποιο υλικό αγαθό, δε χρειάζεται να περιμένεις μια ειδική περίσταση, ούτε να σπαταλήσεις πολλά χρήματα. Δεν εξαγοράζουμε την αγάπη του άλλου και την παρουσία του δίπλα μας. Αγόρασε ένα λουλούδι σε μια ανύποπτη στιγμή ή το αγαπημένο του γλυκό που τόσο έχει επιθυμήσει. Κάνε δώρο ένα βιβλίο που μόλις έχει κυκλοφορήσει και που ξέρεις πως ανυπομονεί να διαβάσει. Δημιούργησε κάτι δικό σου, χειροποίητο, που πάνω θα έχει την υπογραφή και τον κόπο σου, θυμίζοντας πάντα στον άλλον το μεράκι σου γι’ αυτό το δώρο, έστω, πάρε κάτι χρηστικό που ξέρεις πως θέλει πολύ ν’ αγοράσει. Κινήσεις που είτε πρόκειται για σύντροφο, είτε για φίλο, είτε για οικογένεια θα δώσουν χαρά και θα αποτελέσουν πραγματική απόδειξη αγάπης.

Τα αντικείμενα φθείρονται και δεν έχουν διάρκεια, αλλά η αγάπη κι η ανάμνησή τους διαρκεί για πάντα.

Συντάκτης: Γεωργία Ιορδανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη