Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε νησιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που βρέθηκαν εκεί επειδή δεν έπιαναν στεριά και σε εκείνους που έκαναν δήλωση τουρίστα, δηλώνοντας όλα τα νησιά της Ελλάδος. Το σίγουρο είναι ότι όταν φτάσει ο Ιούνιος, ούτε οι πρώτοι ούτε οι δεύτεροι θέλουν να αποχωριστούν το νησί που τους φιλοξένησε για όλη τη σχολική χρονιά κι ας το έζησαν χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα για όλους τους εκπαιδευτικούς των νησιών. Εκεί που χαίρεσαι και νιώθεις ότι περνάς τέλεια, ξαφνικά σου λείπει η οικογένειά σου και οι φίλοι σου. Σε κουράζει η off season ερημιά του νησιού και νιώθεις ότι δεν την παλεύεις άλλο. Επιπλέον, η υγρασία κάνει τα κόκαλά σου να πονάνε και την μπουγάδα σου να μη στεγνώνει ποτέ. Τα μαλλιά σου είναι μονίμως φριζαρισμένα εάν είσαι σε νησί του Ιονίου κι αν είσαι σε νησί του Αιγαίου (ειδικά στις Κυκλάδες) πετάνε συνέχεια λόγω των ισχυρών ανέμων. Αχ, πόσα να αντέξεις δηλαδή αναπληρωτάκι μου!

Το πιο δύσκολο από όλα, όμως, είναι αν είσαι σε νησί που βρίσκεται στην παραμεθόριο ζώνη της χώρας μας. Τότε, πολλές φορές αισθάνεσαι ότι δεν αντέχεις άλλο, ότι σήμερα ή αύριο θα σε καταπιεί η μοναξιά, ότι χρειάζεσαι μια επιλογή παραπάνω, έναν δικό σου άνθρωπο. Έλα όμως που μπαίνει απαγορευτικό και δεν μπορείς να επιστρέψεις. Κι έτσι, με το εισιτήριο στο χέρι στο μικρό λιμάνι βάζεις τα κλάματα (ίσως τα έβαλες πολλές φορές) και μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που δήλωσες νησιά. Νιώθεις ότι θα ήταν καλύτερο να μη δουλέψεις καθόλου σε σχολείο κι ας το ήθελες τόσο, παρά να ταλαιπωρείσαι στη νησιωτική Ελλάδα.

Και ξαφνικά, όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα αρχίζουν να υποχωρούν μόλις συνειδητοποιείς ότι τα καλά που έχει να σου προσφέρει ένα νησί και οι άνθρωποί του υπερβαίνουν κατά πολύ τα αρνητικά. Το δέσιμο που αρχίζεις και νιώθεις με συναδέλφους που περνάνε τα ίδια με σένα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο περίμενες· νιώθεις ότι έχεις αποκτήσει μια καινούρια οικογένεια. Το ίδιο αισθάνεσαι και για τους ντόπιους, που σε έχουν αγκαλιάσει κι εκτιμούν ιδιαίτερα τη δουλειά που προσφέρεις στον τόπο τους. Είναι γνωστό ότι οι δυσκολίες ενώνουν περισσότερο τους ανθρώπους. Έτσι και στα νησιά μας. Οι δυσκολίες που υπάρχουν -ιδίως τον χειμώνα- φέρνουν πιο κοντά τους κατοίκους με αποτέλεσμα να γίνονται όλοι περισσότερο άνθρωποι, με όλη τη σημασία της λέξης.

Και να δεις πως μόλις μπει η άνοιξη, θα νιώθεις ότι έχει αρχίσει ήδη το καλοκαίρι. Θ’ αναρωτιέσαι αν είσαι πράγματι εκπαιδευτικός ή αν έχεις βρεθεί εκεί ως τουρίστας για να κάνεις διακοπές. Όλα ομορφαίνουν μεμιάς κι είναι σαν να βρίσκεσαι στον παράδεισο. Αρχίζεις να περιπλανιέσαι σε όλο το νησί για να το ανακαλύψεις- μη σου μείνει κανένα κομμάτι ανεξερεύνητο. Γίνεσαι κι εσύ ένα με το τοπίο. Η θέα της θάλασσας ηρεμεί την ψυχή σου κάθε φορά που την κοιτάζεις και νιώθεις ότι χάνεσαι- η ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Και τότε, θα έρθουν στο μυαλό σου τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε»!

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι ένα ακόμη μεγάλο θετικό. Κοντά σου, βρίσκονται κι άλλα πολλά νησιά κι έτσι, σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις island hopping τα σαββατοκύριακα, που δεν είσαι στο σχολείο. Να ταξιδέψεις, δηλαδή, από νησί σε νησί. Με το που ξεκινήσουν τα θερινά δρομολόγια των πλοίων, άδραξε την ευκαιρία για να το κάνεις. Το καλύτερο είναι ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί από τον Μάιο, που είναι μια εποχή που δεν έχει τόσο κόσμο στα νησιά και οι τιμές τους είναι πιο ανθρώπινες. Σκέψου το σαν διακοπές, πριν τις διακοπές σου και μια αφορμή να γνωρίσεις τόπους που αλλιώς ίσως και να μην μπορούσες.

Να θυμάσαι πως, είτε ήταν αρχική επιλογή σου το να πας αναπληρωτής εκπαιδευτικός σε νησί είτε όχι, στο τέλος θα το αγαπήσεις το νησάκι σου, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Extra tip για όσους βρίσκονται για πρώτη φορά σε νησί αναπληρωτές: Για να περάσει πιο εύκολα ο χειμώνας, ξεκίνα οποιαδήποτε δραστηριότητα βρεις διαθέσιμη. Πεζοπορίες, μαθήματα ζωγραφικής ή κεραμικής, παραδοσιακούς χορούς, μαθήματα οδήγησης, οτιδήποτε τραβάει η όρεξή σου. Αρκεί να γεμίσεις κάπως τον ελεύθερο χρόνο σου, γιατί όπως θα δεις, στο νησί ο ελεύθερος χρόνος αυξάνεται κατά πολύ!

Συντάκτης: Παναγιώτα Κάππα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου