Καρδούλες σε story, μηνύματα πρωινά και βραδινά, τηλέφωνα σε αναπάντεχες στιγμές μες στη μέρα κι όλα μοιάζουν μέλι γάλα. Δεν ξεχνάει να σε φλερτάρει, να σε ρωτήσει για τη μέρα σου, να σου δείξει ενδιαφέρον και τρυφερότητα οπότε κι εσύ πιστεύεις -και με το δίκιο σου μέχρι τώρα-, πως έχεις βρει έναν άνθρωπο που με τη συμπεριφορά του σου δείχνει πως σε σέβεται και τον ενδιαφέρεις.

Ωστόσο όσο το πράγμα προχωράει συνειδητοποιείς πως από κοντά μαζεύεται, δε σου ανοίγεται, δε σου δείχνει τρυφερότητα ούτε κάνει κινήσεις που να φανερώνουν πως μαζί σας κάτι τρέχει. Είναι λες και βγαίνεις με κάποιον άκυρο κι αυτό το πράγμα εκτός από ύποπτο αρχίζει προφανώς να σου ανάβει τα λαμπάκια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το γεγονός πως όντως αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς κάποιου είναι τις περισσότερες φορές red flag και μπορεί να κρύβει από πίσω πολλούς λόγους για να σκεφτείς αυτή τη «σχεδόν σχέση» σας.

Αρχικά είναι πιθανό το άτομο να το παίζει δίπορτο -και τρίπορτο και τετράπορτο μη σου πω-, οπότε και δημοσίως να αποφεύγει τις εκδηλώσεις τρυφερότητας για να μη βρεθεί μπλεγμένο. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν ανασφάλειες τις οποίες προσπαθούν να καλύψουν λαμβάνοντας την αποδοχή ταυτόχρονα από πολλά διαφορετικά άτομα κι εξασφαλίζοντας έτσι πως ποτέ δε θα χρειαστεί να μείνουν με τον εαυτό τους και με τις πληγές τους -κι όλο αυτό ακριβώς γιατί δεν είναι έτοιμοι σαν άνθρωποι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φροντίσουν για όσα πρέπει. Όλο αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να αναζητάνε συνέχεια τη προσοχή λοιπόν από διαφορετικά άτομα -ένα απ’ αυτά μπορεί να είσαι κι εσύ-, στων οποίων όμως τις ανάγκες δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν, γι’ αυτό κι από κοντά υπάρχει όχι μόνο λόγος μην αποκαλυφθεί κάτι, αλλά κι έλλειψη ενδιαφέροντος.

Ένας ακόμα λόγος που το άλλο άτομο όταν σε βλέπει από κοντά φαίνεται να αδιαφορεί, είναι το πρόβλημα έκφρασης συναισθημάτων σε δημοσίους χώρους. Κάτι τέτοιο μπορεί να προέρχεται από κάποια ψυχική διαταραχή (π.χ. αγχώδης διαταραχή) ή και να είναι περισσότερο κάτι σαν κόμπλεξ. Σε κάποιες περιπτώσεις που το άτομο προσπαθεί να διορθώσει τη συμπεριφορά του αυτή όσον αφορά μεμονωμένα σε κάποιο σύμπλεγμα, ή όταν δουλεύει με τον εαυτό του για το καλό του και το καλό της σχέσης του, τα πράγματα αλλάζουν και παρ’ όλο που θα χρειαστεί δουλειά κι από τις 2 πλευρές δεν μπορούμε να μιλήσουμε για red flag, αφού έχει υπάρξει αποδοχή της κατάστασης και γίνεται προσωπική δουλειά. Αν λοιπόν βγαίνεις με κάποιο άτομο που δείχνει ενδιαφέρον και εξελίσσεται, να έχεις στο μυαλό σου πως προσπαθεί πολύ να σου δείξει την αγάπη του κι ίσως να αξίζει τον χρόνο σου. Μην ξεχνάς όμως πως μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις μονο με την προυπόθεση πως όταν είστε τα δυο σας, υπάρχει σίγουρα μια άνεση παραπάνω, φλερτ και πάθος.

Κι εδώ που φτάσαμε δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί το γεγονός ότι τέτοιες συμπεριφορές συνήθως φανερώνουν άνθρωπους οι οποίοι απλώς είναι ανώριμοι κι αναποφάσιστοι και δε γνωρίζουν καλά-καλά τι θέλουν οι ίδιοι από τον άνθρωπο που βγαίνουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο κάνουν ότι μπορούν για να τον κρατήσουν στη ζωή τους μέχρι ν’ αποφασίσουν, χωρίς ομως να χρειαστεί να δεσμευτούν ουσιαστικά (γι’ αυτό και τα τηλέφωνα και τα μηνύματα). Εκμεταλλεύονται ουσιαστικά έναν άνθρωπο και τον χειραγωγούν ώστε να νομίζει πως νοιάζονται χωρίς να ξέρουν καν αν θέλουν τα ίδια με εκείνον. Λίγες δεν είναι φυσικά και οι φορές που ενώ έχουν αποφασίσει από την αρχή πως θέλουν κάτι διαφορετικό, που απλά να τους αποσπάει την προσοχή με λίγα μηνύματα και τρυφερότητα, δεν έχουν τη δύναμη να το παραδεχτούν στο άλλο άτομο ή και στον εαυτό τους με αποτέλεσμα το πράγμα να πηγαίνει στο «από μηνύματα μαζί κι από κοντά ξένοι».

Αν λοιπόν βγαίνεις μ’ ένα άτομο που σου φέρεται έτσι, ζύγισε καλά τις επιλογές σου, μέτρα τα ψυχικά αποθέματά σου και πάρε την απόφασή σου έχοντας στο νου σου, πως μπορείς να βρεις κάποιον που να μη διαστάσει ποτέ να σου εκδηλώσει το ενδιαφέρον του όταν είστε κοντά, γιατί αυτό σου αξίζει.

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου