“As a rule, whatever is fluid, soft, and yielding will overcome whatever is rigid and hard. This is another paradox: what is soft is strong.”  Lao Tzu.

Οι Μπατζάου έφτασαν στη Μαλαισία ως πρόσφυγες, εκεί όμως τους απαγορεύτηκε να βρουν στεριά, να κατοικήσουν, να δημιουργήσουν. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός αυτό δεν τους σταμάτησε. Αφού τώρα, ο λαός των Μπατζάου μετράει περίπου χίλια χρόνια στο νερό, αυτό του Μαλαϊκού Αρχιπελάγους, στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι Μπατζάου, έχτισαν από το μηδέν, τότε, 1000 χρόνια πριν, σπίτια από πασσάλους και ξεκίνησαν να ψαρεύουν για να ζήσουν. Χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλάμι ψαρέματος και μια ξύλινη μάσκα βουτάνε σε βάθος 70 μέτρων και παραμένουν εκεί για ολόκληρα λεπτά. Αυτό βέβαια είναι κάπως αναμενόμενο, αφού τα παιδιά από μικρή ηλικία μυούνται στην τέχνη του ψαρέματος και της κατάδυσης. Μαθαίνουν ν’ αγαπούν το νερό και να ζουν κοντά σ’ αυτό. Σπαταλάν περίπου 5 ώρες τη μέρα μες στο νερό και τις υπόλοιπες δίπλα του. Μάλιστα πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στη φυλή έχουν δηλώσει πως ταλαιπωρούνται από αδιαθεσία και πονοκεφάλους όταν είναι απομακρυσμένοι από το νερό.

Τσιγγάνοι της θάλασσας»: Το μοναδικό φαινόμενο γενετικής μετάλλαξης των ανθρώπων που «ζουν» μέσα στο νερό

Πηγή φωτογραφίας

Ένας δύτης των «τσιγγάνων της θάλασσας» δήλωσε στο BBC «Εστιάζω το μυαλό μου στην αναπνοή». Και πράγματι οι Μπατζάου κάνουν καταδύσεις με φυσικότητα και χαλαρότητα, αφού αυτή είναι η ζωή τους, ο τρόπος τους για να ζήσουν.

Κι αυτός ο μοναδικός μα εντυπωσιακός κόσμος της φυλής δε σταματάει εδώ. Τα παιδιά, περνάνε τόσο χρόνο στο νερό που δε χρειάζονται μάσκα για να βλέπουν καθαρά μέσα σ’ αυτό ενώ οι επιστήμονες κάνουν λόγο για γονιδιακή μετάλλαξη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ παρατήρησαν και δούλεψαν πάνω στη ζωή των «νομάδων του νερού» κι οδηγήθηκαν σε πολύ σημαντικά για τη γενετική, την ιατρική και  τη βιολογία συμπεράσματα. Χρησιμοποιώντας υπερήχους στα σώματα των Μπατζάου, ανακάλυψαν ότι οι σπλήνες τους είναι κατά 50% μεγαλύτερες από αυτές των Σαλουάν, μιας γειτονικής φυλής που βρίσκεται κι αυτή κοντά στη θάλασσα. Γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο, μιας κι η σπλήνα είναι η αποθήκη του οξυγόνου!

 

Πηγή φωτογραφίας

Αυτό που εκπλήσσει όμως ακόμα περισσότερο είναι πως ακόμα και τα μέλη της φυλής που δεν ασχολούνται με την κατάδυση, έχουν αρκετά μεγαλύτερες σπλήνες αυτό που καθιερωμένο θεωρείται φυσιολογικό. Το γεγονός αυτό, αποτελεί απόδειξη για πολλούς πως η θεωρία του Δαρβίνου ισχύει και το DNA μεταλλάσσεται αλλά κι ότι η κληρονομικότητα παίζει το ρόλο της. Άλλωστε οι επιστήμονες βρήκαν 3 γονίδια στο λαό των Μπατζάου που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με τις καταδύσεις και πιστεύουν πως ο λαός τα κληρονόμησε από τους Ντενισόβαν, τα ανθρωποειδή που ζούσαν στην Ασία ταυτόχρονα με τους Νεάντερταλ και τους Homo Sapiens.

Φυσικά ελπίδα των επιστημών αποτελεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, με τη βοήθεια που προσφέρουν στην επιστήμη και την εξέλιξη, θα απομυθοποιηθούν και θα πάψουν να αντιμετωπίζονται ως βάρβαροι. Μάλιστα όσοι έχουν πλησιάσει και ζήσει με τους Μπατζάου κάνουν λόγο για έναν ζεστό, φιλικό, φιλόξενο κι εργατικό λαό, που ζει στη δική του πραγματικότητα.

Δυστυχώς όμως οι γειτονικοί λαοί και το κράτος τους αντιμετωπίζουν με έντονη απέχθεια και δεν τους επιτρέπουν να εξελιχθούν. Η προκατάληψη, ο ρατσισμός κι η ξενοφοβία οδήγησαν την κυβέρνηση στο να εξαναγκάσει πολλούς Μπατζάου, να ζήσουν έξω από το νερό. Το δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος και κάθε λαός -κάθε μονάδα ή σύνολο γενικότερα-, να ζει ελεύθερα και να ασκεί τα έθιμά του και να τηρεί τις παραδόσεις του, δεν είναι η πρώτη φορά που καταπατάται.

Ο ανθρωπολόγος και φωτογράφος James Morgan βρέθηκε στην πόλη τους και τους φωτογράφισε στην καθημερινή τους ζωή. «Τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει ορισμένα από τα πολιτισμικά τους στοιχεία λόγω κυβερνητικών προγραμμάτων που τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα και αποκόπτονται με αυτό τον τρόπο από τη θάλασσα», δήλωσε ο ίδιος στο Business Insider. 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου