Βρίσκεσαι σε μία σχέση και έχεις ένα άτιμο παράπονο, θέλεις να το εκφράσεις μα γνωρίζεις καλά πως είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μη δημιουργήσεις ενοχές, ενοχές που δεν έχουν θέση στη σχέση σας. Θέλεις απλά να εκφραστείς, όχι να πληγώσεις, ούτε να ενοχλήσεις και σίγουρα δε θες να φανείς ο κακός της υπόθεσης. Θέλεις να χτίσεις ένα κομμάτι της σχέσης σας, όχι να καταστρέψεις κάτι. Αναρωτιέσαι πώς να μιλήσεις, τι λέξεις να χρησιμοποιήσεις και πώς θα πετύχεις να μη δημιουργηθεί κλίμα βαρύ κι ασήκωτο.

Εκφράσου με καλοσύνη λοιπόν, με ευγένεια, με ηρεμία και ειλικρίνεια, δώσε ένα παραπάνω φιλί και κράτα τον άνθρωπό σου λίγο πιο σφικτά. Φυσικά αυτό δε μηδενίζει τις πιθανότητες να νιώσει ενοχές, δείχνει όμως ενδιαφέρον και νοιάξιμο αντί για αρνητισμό και γκρίνια, αφήνει λοιπόν στην ευχέρεια του άλλου την αντίδρασή του. Λόγια που έχουν ειπωθεί πραγματικά καλοπροαίρετα και με σκοπό το κοινό σας καλό, δε θα παρεξηγηθούν από ένα άτομο που αντιλαμβάνεται τη διάθεσή σου. Κι ακόμα κι αν αισθανθεί ενοχές στιγμιαία, λεπτό με το λεπτό τα συναισθήματα θα γίνονται ολοένα και πιο θετικά, γιατί θα έρχεται η συνειδητοποίηση πως όλο αυτό συμβαίνει με τη διάθεση να κρατήσετε αυτό που έχετε. Γίνεται επειδή επιθυμείτε να χτίσετε γερές βάσεις και πάνω τους να υψώσετε τα ομορφότερα δημιουργήματα. Τι πιο όμορφο;

 

Πώς εκφράζεις ένα παράπονο όταν μόλις τα ξαναβρήκατε; Δες με ένα κλικ εδώ!

 

Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό που θέλουμε κυρίως να αποφύγουμε είναι οι δικές μας ενοχές, όχι του άλλου. Εκείνες που έρχονται σαν αντίδραση του οργανισμού μας σε περίπτωση που στεναχωρήσουμε ή προβληματίσουμε. Γιατί ουσιαστικά θέλεις να γεμίζεις τον άνθρωπό σου χαρά, όχι στεναχώρια. Όταν καταφέρνεις να απαλλάξεις τον εαυτό σου από τις δικές σου ενοχές, νιώθεις ότι έχεις κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σου όχι απλά για να μην πληγώσεις, αλλά για να δώσεις και στον άλλον τον σεβασμό που του πρέπει.

Στην πραγματικότητα, το αν θα δημιουργηθούν ενοχές ή όχι, εξαρτάται κυρίως από την προσωπικότητα που έχεις απέναντί σου. Ένα άτομο βάζει ψηλά την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό, είναι σε θέση να συγχωρέσει τον εαυτό του και να διαχειριστεί με ηρεμία τη συζήτησή σας και όλα όσα αυτή αφορά. Είναι σε θέση να ακούσει πραγματικά και να αναγνωρίσει όλα τα χρώματα πίσω από τη φωνή σου. Αντίστοιχα, είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες όταν πρόκειται για ένα άτομο που έχει την αυτοπειθαρχία ή την ανάγκη της ικανοποίησης των γύρω του ψηλότερα. Εκεί ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω προσοχή και λίγο περισσότερο χρόνο στην επιλογή των λέξεων. Και μη φοβηθείς να εξηγήσεις όσες φορές χρειαστεί πως μ’ ένα παράπονο δε βάφεις τη σχέση σας μαύρη, απλά αναγνωρίζεις πως σε κάποια σημεία το γαλάζιο σας ξεφλούδισε.

Σε καμία περίπτωση όμως το να κρατήσει κανείς μέσα του ένα παράπονο δεν είναι η λύση. Όσο περισσότερο κρατάμε πράγματα στο μυαλό μας, τόσο τα υπεραναλύουμε και θλιβόμαστε με πιθανά σενάρια και δυσάρεστες εκβάσεις. Έχουμε ήδη κάνει τη δική μας αρχή σε κάθε σχέση, ας καθορίσουμε εμείς τη μέση της με την ειλικρίνειά μας, για να έχουμε το δικό μας τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό. Δε χρειάζεται και δε χωράει φόβος και άγχος σε τέτοια ζητήματα, χρωστάμε στο ταίρι μας λόγια ξεκάθαρα. Αν τα κρατήσουμε για πολύ μέσα μας, θα γίνουν μπερδεμένα, θα αδυνατούμε και οι ίδιοι να ξεχωρίσουμε τι αξίζει να ειπωθεί, τι πραγματικά μας ενόχλησε και τι αναλύσαμε υπερβολικά και στήσαμε σαν λαβύρινθο στο κεφάλι μας. Το να επικοινωνείς και να δηλώνεις το πώς αισθάνεσαι σε κάθε περίπτωση, είναι ερωτικό, δείχνει αυτοπεποίθηση και ωριμότητα, φανερώνει έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος να διεκδικήσει όλα όσα του αξίζουν.

Ας είμαστε ειλικρινείς λοιπόν και ας δημιουργήσουμε και καμιά φορά ενοχές. Κυρίως, ας βοηθήσουμε το ταίρι μας να έχει τόση αγάπη προς τον εαυτό του, ώστε να τον συγχωρεί, να είναι σε θέση να διαχειριστεί και τα λάθη. Ας αναπτύξουμε και την εμπιστοσύνη που αυτό απαιτεί. Αυτός είναι ο τρόπος να γλιτώσει κανείς τις ενοχές από ένα απλό παράπονο, η βελτίωση του εαυτού του μα και της σχέσης. Η δυνατότητα να δίνεις συγχώρεση στα δικά σου αμαρτήματα, να τα αποδέχεσαι όπως είναι, να μην τα κρύβεις κάτω από το χαλί, να τα αναγνωρίζεις, να ζητάς συγγνώμη για αυτά και θα σου δίνεται η δυνατότητα να συγχωρέσεις και εσένα τον ίδιο.

Οι συζητήσεις κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια και ένα ευτυχισμένο ζευγάρι αναγνωρίζει τη σημασία που έχει να εκφράζεις όλα σου τα παράπονα, μικρά και μεγάλα. Αναγνωρίζει πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να αδειάζεις το περιεχόμενου του μυαλού σου, αν θέλεις να γεμίσουν οι καρδιές σας. Μιλήστε μεταξύ σας και συζητείστε όλα όσα σας απασχολούν, μονάχα λέξεις που θα ειπωθούν με αγάπη, μονάχα γλυκόπικρα φιλιά στο μέτωπο, σαν μια ακόμα δύσκολη μέρα σε μια όμορφη χρονιά.

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη