Κατά καιρούς σε όλους μας έχει γυαλίσει ένας εργαζόμενος από εκεί που αράζουμε με την παρέα κι άντε τώρα εσύ να βρεις ποιος είναι, από πού είναι κι όλα τα συναφή που χρειάζεσαι για να κάνεις κίνηση. Δεν είναι εύκολο παιδιά να προσεγγίσεις κάποιον, πόσο μάλλον στο εργασιακό του περιβάλλον. Κρέμεται το φλερτ σου από μία πολύ λεπτή γραμμή ευγένειας, καθώς είσαι πελάτης και δεν μπορεί ούτε να σου πει “σήκω φύγε μου τη σπας” ούτε όμως και να ενδώσει, θέλοντας και μη. Η φύση της δουλειάς το καθιστά ανέφικτο να είναι απότομος αλλά και υπεροικείος. Ή θα πέσει κράξιμο ή ακόμα χειρότερα θα πάει ΟΑΕΔ. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, θέλει τέχνη και μαεστρία να ρίξεις εργαζόμενο εστίασης.

Πρώτο και κυριότερο, δε γίνεσαι κάφρος Δηλαδή, να τον ενοχλείς ενώ προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του το άτομο. Είσαι πάντα ευγενικός και γλυκός και δεν τρως κανέναν με τα μάτια σου. Γενικότερα, όλοι οι συνάδελφοι κοιτάνε τα πάντα, ξέρουν τα πάντα, για ό,τι συμβαίνει στον χώρο, οπότε αν εσένα σου τρέχουν τα σάλια για το παιδί απέναντι, δε χρειάζεται να το δείξεις και να το καταλάβουν όλοι στο μαγαζί. Θα φάει κοροϊδία και θα τη χάσεις την μπάλα. Αντιθέτως, μπορείς να τ@ν γνωρίσεις εν μέσω της δουλειάς ρωτώντας απλώς ονοματάκι γι’ αρχή.

Έπειτα, γίνε regular στο μαγαζί. Δε χρειάζεται να πηγαίνετε πάντα με την παρέα και να αράζετε με τις ώρες. Πάρε τον καθημερινό σου καφέ take away από εκεί, έτσι ώστε να σε μάθουν τα παιδιά, να σε φωνάζουν με το μικρό σου -καλή ώρα- και σιγά σιγά να εισβάλλεις στα του μαγαζιού. Σε αυτή την περίπτωση, έχεις points αν το ενδιαφέρον είναι μέσα από το μπαρ κι όχι απ’ έξω. Πιο συγκεκριμένα, για τους μπαρόβιούς μας, το n°1 στο φλερτ είναι η εμπιστοσύνη, οπότε πιάσε την πάρλα για ποτά, αφήσου να σου φτιάξει ένα signature cocktail με την αγαπημένη σου γεύση κι έχεις εισχωρήσει για τα καλά στη σκέψη του, έστω κι αθώα!

Όπου και να είναι, μέσα-έξω από το μπαρ, μάθε πλαγίως τις βάρδιες που κάνει, έτσι ώστε να πηγαίνεις εσκεμμένα αυτές τις ώρες- χωρίς βέβαια να καρφώνεσαι. Βρες το μαγαζί στα social media -όλο και κάπου θα υπάρχει ένα tag αυτού του ανθρώπου. Και μην ξινίζεις, όσο και να μη σ’ αρέσουν, πλέον είναι βασικό εργαλείο σε μια γνωριμία. Δε χρειάζεται να γίνεις χλέμπουρας, παίξε το παιχνιδάκι σου όμορφα. Χαλαρά και τίμια, πιάσε καθημερινή κουβέντα, μιλήστε λίγο για τη δουλειά, αν το κάνει ως επιλογή καριέρας, αν σπουδάζει κ.τλ., ξέρεις! Μην τα περιμένετε όλα στο πιάτο!

Τώρα για τους πιο τολμηρούς, μπορείς κάλλιστα να δείξεις το ενδιαφέρον σου από την πρώτη στιγμή, χωρίς καμία ντροπή κι άγχος! Μίλα, πιάσε κουβέντα -πάντα ευγενικότατα βέβαια- δουλεύει είπαμε! Και στο τέλος, στον αποχαιρετισμό, άσε τον αριθμό σου στο τραπέζι. Βέβαια, πώς είμαστε σίγουροι ότι θα τον βρει; Γι’ αυτό, φίλτατοι πιάνουμε κουβέντα, τσιμπάμε ονοματάκι και γράφουμε ονοματεπώνυμο, αριθμό κινητού και το όνομα που μας είπε από κάτω. Εγγυημένα σάς λέω, θα αρέσει! Πόσω μάλλον στις μέρες μας, που όσο να πεις το φλερτ έχει χαθεί!

Last but not least, γνώρισέ τον προσωπικά κι κάνε τη κίνησή σου! Αφού έχεις γίνει regular όπως είπαμε, πες το στα ίσα. Ρε παιδάκι μου, μού αρέσεις θέλω να σε γνωρίσω εκτός του εργασιακού σου περιβάλλοντος. Τιμιότατο, με γεια σου με χαρά σου! Applause από όλο το μαγαζί. Αποκλείεται να υπάρξει άκυρο και να υπάρξει βέβαια, μην πτοούμαστε, το δεχόμαστε και προσπαθούμε πιο ήρεμα, πιο ήπια, σιγά-σιγά.

Μέσα σ’ όλα αυτά, επαναλαμβάνεται το εξής: Δουλεύει, μη γίνεστε κάφροι. Επίσης, ας μην υπάρχει πάντα η σιγουριά του ότι είναι single. Συνήθως, το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων της εστίασης έχουν βρει το ταίρι τους μέσα στον ίδιο χώρο. Τόσες ώρες μαζί, τόση οικειότητα, καταλαβαίνετε. Δε θέλετε με τίποτα να δημιουργήσετε drama χωρίς λόγο, οπότε ρίχνετε μια ματιά στον τρόπο που κινείται σε σχέση με τους υπόλοιπους του σέρβις.

Αυτά λοιπόν, αγαπημένοι μου, τα πράγματα είναι πολύ απλά: άνθρωποι είναι, άνθρωποι είμαστε. Αν το θέλετε, τολμήστε το, δε δαγκώνουν. Απλώς πάντα να θυμάστε ότι είναι πάντα και παντού χαμογελαστοί κι ευγενικοί, γιατί αυτή είναι η φύση της δουλειάς. Παίξτε χαμηλά μπάλα, ακολουθήστε το παραπάνω σχεδιάκι με δικές σας εφαρμογές κατά περίπτωση κι απολαύστε το παιχνίδι! Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά, φλερτάρετε γιατί χανόμαστε!

Συντάκτης: Αθανασία Κεχαγιά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου