Κάθε παρέα που σέβεται τον εαυτό της, απαρτίζεται από αρκετές «κατηγορίες» ανθρώπων. Μια εξ αυτών είναι και εκείνη της αντίστροφης μέτρησης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει αυτό το άτομο, που μόλις πλησιάσει άνοιξη φροντίζει να σε ενημερώσει για το πόσες μέρες απομένουν για να βγεις στην παραλία. Ξεκινάει τη γυμναστική και τη διατροφή, ψάχνει να βρει το κατάλληλο μαγιό και εκείνο το πακέτο διακοπών σε κάποιο νησί της χώρας, που θα περάσει ανέμελα τις φετινές διακοπές του.

Φροντίζει να ενημερώσει και όλα τα social media του. Όχι γιατί οι υπόλοιποι χρήστες δε θα έχουν πάρει χαμπάρι πως το καλοκαίρι πλησιάζει. Απλά θέλει να πάρει τη χαρά και την ικανοποίηση πως το διαδίδει πρώτος. Ο ενθουσιασμός του ξεπερνά το ύψος του, με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει προς όλες τις διαθέσιμες και εύκολες κατευθύνσεις που θα συναντήσει.

Δε σταματάει όμως στο να μετρά για το πόσος καιρός απομένει για βουτιές και κοκτέιλ στην καυτή άμμο. Μόλις περάσει ο Οκτώβριος – ενίοτε και ο Σεπτέμβριος – αρχίζει να κάνει μικρές αναφορές στα επικείμενα Χριστούγεννα. Οι αναφορές γίνονται ακόμα πιο έντονες μόλις το φθινόπωρο πατήσει το πόδι του στο μήνα Νοέμβριο. Αυτός ο μήνας, είναι προπαρασκευαστικός.

Εδώ τα πράγματα γίνονται με διαφορετικό τρόπο και πιο έντονα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει πολύ πιο νωρίς από τη γνωστή διαφήμιση παιχνιδιών στην τηλεόραση. Λες και κοντραρίζεται με το διαφημιστή και μάχεται να κερδίσει το βραβείο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης.

Παράλληλα με τη λεκτική αναφορά, ξεκινά και την έμπρακτη απόδειξη και προσπάθεια να σε μυήσει στο κλίμα των Χριστουγέννων. Ήδη από τα μέσα του Νοέμβρη, ξεκινά δειλά-δειλά να αγοράζει μικρά αντικείμενα όπως καμπανούλες, αγγελάκια, γυάλινες χιονόμπαλες, χουχούλικες κάλτσες για το τζάκι, που μπορεί να τα χαρακτηρίσει και ως εισιτήρια για την πιο μαγευτική περίοδο του χρόνου.

Πολλές φορές προμηθεύεται και ημερολόγιο, ειδικό για αυτή την περίσταση. Ξέρεις, αυτό που έχει και μια μικρή έκπληξη μέσα ή κάποιο σοκολατάκι κάθε φορά που σκίζεις το χαρτάκι με τις μέρες που απομένουν. Έτσι, πριν καλά-καλά μπει ο Δεκέμβρης, έχει ήδη στολίσει το σπίτι του και ψάχνει συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά και φαγητά.

Προφανώς και ένα από τα θέματα συζήτησης, όταν βρίσκεστε, είναι οι μέρες που απομένουν και οι καταπληκτικές γυάλινες μπάλες που είδε στο πιο κάτω μαγαζί και ταιριάζουν απίστευτα με το έλατο που αποφάσισε να στολίσει φέτος. Και όταν προσπαθήσεις να τον πείσεις πως είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοια, με περίτεχνο τρόπο σου υπενθυμίζει πόσες ακριβώς μέρες -ακόμα και ώρες- απομένουν. Μάλιστα φροντίζει να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, δείχνοντας το ρολόι του και ψάχνοντας την ατζέντα που έχει γράψει τη λίστα με τα δώρα.

Παρ’ όλα αυτά, δείχνει το ίδιο πάθος, την ίδια ένταση και λαχτάρα κάθε καλοκαίρι και κάθε Χριστούγεννα. Λες και ζει αποκλειστικά για αυτές τις δυο περιόδους του χρόνου. Δείχνει τέτοια ανυπομονησία και ενθουσιασμό που σε κάνει να νομίζεις  πως απώτερος σκοπός της ζωής του είναι η μετάδοση και διάδοση αυτών των χαρμόσυνων γεγονότων σε όλους εκείνους που δε δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ούτε συμμερίζονται αυτή την έκρηξη χαράς προφανώς. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν μια σιγουριά και μια ευχαρίστηση όταν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ημερών για την έλευση αυτού που τους χαροποιεί.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αρνητικό ή επικριτικό. Ίσα-ίσα με τέτοιο άτομο στην παρέα εκτός απ’ το προφανές, που είναι η ακριβή ενημέρωση για την άφιξη είτε του καλοκαιριού, είτε των Χριστουγέννων σε κάνει να ανυπομονείς και εσύ για αυτό. Ενδόμυχα μέσα σου έλα, παραδέξού το,έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ονειροπολεί λίγο μετά από την καθιερωμένη ενημέρωση του «χρονομετρητή-φίλου».

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή