Αμέτρητοι ήχοι μπορούν να χαλαρώσουν έναν άνθρωπο. Ο ήχος της θάλασσας, το θρόισμα των φύλλων, ο ήχος της βροχής πάνω σε μεταλλική επιφάνεια. Ανάμεσα στους πιο ξεχωριστούς, ευχάριστους και ταυτόχρονα χαλαρωτικούς μπορείς να διακρίνεις και τον ήχο της jazz μουσικής. Οι νότες που βγαίνουν από ένα σαξόφωνο, μόνο μαγεία μπορούν να χαρακτηριστούν.

Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τη γλυκιά κι ανάλαφρη αυτή μουσική με το γιορτινό κλίμα της πιο ρομαντικής εποχής. Εκείνης των Χριστουγέννων. Ανάμεσα σε φωτισμένες βιτρίνες και δρόμους, ήχοι jazz κομματιών ακούγονται είτε από κάποιο μουσικό του δρόμου είτε ξεπηδούν από κάποιο μαγαζί. Ακόμα και σε ρομαντικές ταινίες, οι ήχοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι εκείνοι που βγαίνουν απ’ το σαξόφωνο, συνοδευόμενοι καμιά φορά απ’ την τραχιά φωνή ενός έμπειρου μουσικού.

Υπάρχουν κι εκείνοι που αγαπούν αυτό το είδος μουσικής και διαλέγουν να το ακούσουν όλες τις εποχές του χρόνου. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται. Απ’ το ξεκίνημα της μέρας την ώρα που παίρνουν το πρωινό τους, μέχρι το βράδυ που γυρίζουν σπίτι. Ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους χαλάρωσης, μετά από μια κουραστική μέρα. Ένα ποτήρι κρασί, μια αναπαυτική πολυθρόνα και μουσικά κομμάτια των Cole και Davis.

Ακόμα κι όταν δουλεύουν, προτιμούν να ακούν μερικά αγαπημένα κομμάτια να παίζουν στο βάθος. Σε άλλους τα ακούσματα μουσικών τραγουδιών που βασίζονται σε τρομπέτα, σαξόφωνο ή πιάνο, αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Τους βοηθάει στη συγκέντρωση του μυαλού και στη χαλάρωση του πνεύματος. Ανοίγει τις πύλες της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Καμιά φορά δίνει το έναυσμα για ευρηματικότητα και θέτηση στόχων.

Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να κλείνουν επαγγελματικά ραντεβού και συμφωνίες σε κάποιο μαγαζί με τζαζ τόνους κι ήχους, συνοδευόμενα από καλό κρασί και παρέα. Ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες, γνώμες σε ένα πιο χαλαρό κι ήρεμο περιβάλλον. Συνδυάζουν ένα χαλαρό ύφος και ταυτόχρονα επικεντρώνονται καλύτερα στο επαγγελματικό κομμάτι, που τους αφορά άμεσα. Καμιά φορά, εκτός από επαγγελματικό, κι ένα προσωπικό ραντεβού μπορεί να ευδοκιμήσει.

Σου δίνεται η δυνατότητα να συγκεντρωθείς στο πρόσωπο που έχεις απέναντί σου. Να παρατηρήσεις κινήσεις και εκφράσεις. Να μάθεις τον τρόπο που σκέφτεται και τις απόψεις του. Γενικά θα λέγαμε πως είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος, να γνωρίσεις το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει επί της ουσίας. Δεν έχεις κάτι να σε αγχώνει, ακόμα κι ο χώρος σε βοηθάει για κάτι τέτοιο. Γιατί συνήθως τα μαγαζιά αυτά έχουν τέτοια διαρρύθμιση αντάξια της μουσικής που επιλέγουν.

Μπορείς να ακούσεις jazz μουσική ακόμα και όταν ταξιδεύεις. Άπειροι προορισμοί, άπειρα και τα μουσικά κομμάτια που συγκαταλέγονται στο μουσικό αυτό είδος. Όταν διαβάζεις, όταν κάνεις μπάνιο, ακόμα και όταν κάνεις δουλειές στο σπίτι!

Μπορείς ακόμα και να χορέψεις το αγαπημένο σου jazz κομμάτι. Κι αν δεν ξέρεις πώς, αυτοσχεδίασε. Γιατί κι η μουσική που παράγει το σαξόφωνο δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν πετυχημένο αυτοσχεδιασμό του καλλιτέχνη.

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη