6090541214_bccf51e1e5_b

Λέξεις που ξεστόμισες. Λόγια που δεν εξήγησες. Όσα κράτησες μέσα σου, όσα φοβήθηκα να πω. Πώς να αποφύγεις το μπέρδεμα όταν κανείς δε μιλάει ντόμπρα και στα ίσα; Κρυφτήκαμε δειλά ενώ δειλοί δεν είμαστε μα κάτι μας κράτησε πίσω από το να πούμε πώς νιώθουμε. Είναι ξεκάθαρο το τι νιώθουμε μα δύσκολο να το εκφράσουμε. Έτσι καταλήγουμε συγχυσμένοι πίσω από τις λέξεις.

Κάθε νύχτα διαβάζουμε την ίδια ιστορία σαν παραμύθι και καταλήγουμε συνεχώς στο ίδιο τέλος. Πως όσο και να θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας, όλο και πιο περίπλοκη φαντάζει. Δυστυχώς δεν τόλμησα τότε που έπρεπε κι όταν τόλμησα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, τόλμησες κι εσύ τότε που δεν μπορούσα εγώ να δεχτώ αυτά που δειλά μου εξομολογήθηκες και μπλέξαμε. Μπλέξαμε σε μια από αυτές τις καταστάσεις που είναι αδιέξοδο. Από την μια θες να ξεφύγεις και από την άλλη σε γοητεύει αυτό που ζεις και θέλεις να μείνεις.

Θεωρητικά όταν υπάρχουν συναισθήματα τότε όλα θα έπρεπε να είναι απλοϊκά. Γουστάρεις; Καλώς! Δε γουστάρεις; Ωραία προχωράμε παρακάτω. Στην πράξη όμως υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι όλα είναι διαφορετικά; Ό, τι αφορά τον έρωτα, την αγάπη, το πάθος, τις σχέσεις είναι πολύπλοκο, περίπλοκο, πονάει και θέλει κόπο και τρόπο να χτιστεί κάτι αληθινό.  Οι άνθρωποι δε συνηθίζουν να είναι ειλικρινείς με ό, τι τους καίει μέσα τους διότι ένας μικρός διαβολάκος τους υπενθυμίζει πως δεν είμαστε ό, τι δείχνουμε. Κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται πολύ για εσένα μα να το κρύβει και κάποιος άλλος που νομίζεις πως σε εκτιμάει, σε αγαπάει, σε σέβεται και σε χρειάζεται να μην του καίγεται καρφί στην τελική.

Αχ, τα λόγια τα ανείπωτα. Θα χαθούμε κάπου ανάμεσα στα απωθημένα, στα όσα θελήσαμε να πούμε μα σωπάσαμε και σ’ αυτά που εκφράσαμε μα δεν έπρεπε. Καταλήγουμε μίζεροι και μπερδεμένοι λόγω μιας λέξης η μιας πρότασης που είτε ειπώθηκε μα δεν κατανοήθηκε σωστά, είτε δεν ειπώθηκε ποτέ. Όταν ο άλλος μας ενδιαφέρει έχουμε μια κλίση προς το να τα κάνουμε θάλασσα. Φοβόμαστε την απόρριψη τόσο πολύ που στο τέλος την προκαλούμε. Κάπως έτσι έχουμε αποτελεσματικά, δύο ανθρώπους που ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν το «τέλος καλό όλα καλά» στο έπακρο κρύβονται πίσω από τις λέξεις τους. Και ενώ η περίπτωσή τους στον έξω κόσμο μοιάζει απλή και ξεκάθαρη αυτοί το κάνουν περίπλοκο.

Για τους γύρω μας, είμαστε χωρίς αμφιβολία το ζευγάρι του αιώνα. Όλοι έχουν την ιδέα πως κάτι τρέχει με εμάς τους δυο μα ποτέ δεν απαντήσαμε στα ερωτήματά τους. Τι να τους πεις; Πώς να τους εξηγήσεις κάτι που ούτε εσύ καταλαβαίνεις; Τι να απαντήσεις στο «γιατί δεν είσαστε μαζί αφού το θέλετε και οι δύο;» Δεν υπάρχουν δικαιολογίες στην ουσία. Διότι όποιος θέλει βρίσκει τρόπο, μα κάτι έγινε εδώ. Κάτι, κάπου χάλασε. Στην ίσια διαδρομή που βαδίζαμε, δημιουργήσαμε μόνοι μας λακκούβες και απότομες στροφές και τώρα δυσκολευόμαστε να φτιάξουμε το δρόμο που εμείς χαλάσαμε.

Δυστυχώς έτσι συμβαίνει όταν φοβάσαι. Όταν δεν ξεστομίζεις την αλήθεια, όταν δεν έχεις το θάρρος από την αρχή μετέπειτα τα πράγματα περιπλέκονται, ανακατεύονται και  κάπου εδώ εμφανίζονται οι παρεξηγήσεις και οι αμφιβολίες. Ξεκινούν τα αναπάντητα ερωτήματα να βιάζουν την ψυχή σου ανελέητα. «Να προσπαθήσω;» «Να πιστέψω όσα νιώθω ή όσα βλέπω;» Καμία απάντηση. Το πρόβλημα προέρχεται από το ότι εμείς που θεωρούμε τον εαυτό μας ώριμους ενήλικες, με μπέσα και ειλικρινείς, εμείς οι ίδιοι γελαστήκαμε από τους φόβους μας και σιωπήσαμε ενώ δεν έπρεπε. Έτσι έμεινε μια λέξη για εμάς: Μπέρδεμα!

Ας το σταματήσουμε όλο αυτό το δράμα και ας μείνουμε στις στιγμές που γεμίζουν τη ζωή μας γέλιο και ευτυχία. Ας αφεθούμε για λίγο και να αφήσουμε τα γεγονότα να μας οδηγήσουν όπου θέλουν αυτά. Να με πάρεις μια αγκαλιά, να μου ψιθυρίσεις αυτά που φοβάσαι ξέρεις για να μην σε ακούσει ο κόσμος και να σου πω και εγώ όσα τόσο καιρό έγραφα μα ποτέ δε σου έδωσα να διαβάσεις. Να δούμε την ιστορία μας σαν κάτι απλό χωρίς να το σκοτίζουμε. Ας χαθούμε στην ομορφιά του περίπλοκου δρόμου που έχουμε φτιάξει. Τουλάχιστον είμαστε μαζί.

 

 

Συντάκτης: Ιωάννα Μιχαήλ
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Κάποιοι έρωτες έμειναν στην ιστορία

Οι πιο έντονοι, αυτοί που μας σημάδεψαν. Και θα τους βρεις όλους, ίσως και τον δικό σου, σε αυτό εδώ το βιβλίο.