Το να έχεις αδέρφια είναι αξία ανεκτίμητη κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς! Είναι η παρέα σου, το στήριγμά σου, είναι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν, συνήθως, μαζί σου και που διασπούν τις πιο πολλές παιδικές σου αναμνήσεις σε περισσότερα μέρη, αφού –αναγκαστικά- τις μοιράζεσαι. Είναι τα πρόσωπα με τα οποία έχεις περάσει στιγμές ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης και ξεφαντώματος αλλά, παράλληλα, είναι εκείνα που βίωσαν τα πιο «τραγικά» γεγονότα της ζωής σου, το ίδιο έντονα με εσένα.

Συνήθως τ’ αδέρφια, παρ’ όλο που έχουν κοινά βιώματα και τον ίδιο τρόπο διαπαιδαγώγησης –αφού έχουν τους ίδιους γονείς-, διαφέρουν αρκετά, ως προς το χαρακτήρα, μεταξύ τους. Σπάνια τα αδέρφια εκφράζουν τα ίδια ακριβώς ενδιαφέροντα, κοινές προτιμήσεις στο ντύσιμο, τη μουσική και τα χόμπι. Πολλά αδέρφια αν δεν τύγχανε να γεννηθούν στην ίδια οικογένεια, πολύ πιθανό να μην έκαναν καν παρέα, ίσως να ήταν ανυπόφορη ακόμα και συνύπαρξή τους στο ίδιο χώρο.

Όσοι έχουν μεγαλώσει με αδέρφια, αντιλαμβάνονται κατευθείαν από ποιον προέρχεται η φράση «Αδέρφια είστε, δεν καταλαβαίνω τι έχετε να χωρίσετε!». Ναι, είναι η στάνταρ ατάκα της δόλιας μάνας, όταν προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα σ’ έναν αδελφικό καβγά και που συνήθως βρίσκεται αντιμέτωπη με τα χειρότερα, αφού καταλήγει να τ’ ακούει η ίδια. Γιατί ως γνωστόν, αν δεν μαλώσεις με τ’ αδέρφια σου τότε με ποιον; Κι ορίστε κι 8 λόγοι που το αποδεικνύουν:

 

1. Σειρά προτεραιότητας στο μπάνιο

Έχετε κανονίσει να βγείτε την ίδια ώρα –μαζί ή χώρια, δεν έχει σημασία- και φτάνει η στιγμή που συμμαζεύεις τα ρούχα σου για να μπεις για μπάνιο. Και την ίδια ακριβώς ώρα, το ίδιο λεπτό –λες και σε παρακολουθεί-, μπαίνει στο μπάνιο με τα δικά του ρούχα, γιατί «βιάζεται». Και κάπως έτσι, πέφτουν τα επιχειρήματα για το ποιος βιάζεται περισσότερο, ποιος πρόλαβε να μπει πρώτος, ποιος έκανε την τελευταία φορά και για τους πιο τολμηρούς το αναμενόμενο κλείσιμο του διακόπτη. Δες τώρα άμα μπορείς άτιμε.

 

2. Έμεινε ζεστό νερό;

Σ’ αυτήν την ερώτηση, δεν υπάρχουν οι επιλογές «ναι» κι «όχι», υπάρχει μοναχά η κατάφαση. Ο εγκέφαλος δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να σκεφτεί το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ερώτησης, απαντά αυθόρμητα «ναι» κι ας είναι αμαρτία το ψέμα! Γιατί το άτομο που έκανε πρώτο μπάνιο, ξέρει πως «είχε το πλεονέκτημα», επομένως αρνείται να παραδεχτεί πως το καταχράστηκε. Οπότε μπαίνεις εσύ και γίνεσαι ένα με το πλακάκι. Ωραία πράγματα.

 

3. Τι φοράνε τώρα;

Είτε είστε του ίδιου φύλου, της ίδιας ηλικίας και κοινού σωματοτύπου αδέρφια είτε όχι, υπάρχουν ορισμένα ρούχα που τα φοράτε κι οι δυο. Κι όταν αυτό γίνεται έπειτα από συνεννόηση, είναι ωραίο. Έλα όμως που τις περισσότερες φορές θέλετε, ντε και καλά, να βάλετε τη συγκεκριμένη φούτερ την ίδια στιγμή!

 

4. Το κλειδί που όλοι ξεχάσαμε

Για κάποιο λόγο δεν έχεις κλειδί του σπιτιού, θ’ αργήσεις και ζητάς από το αδερφάκι σου να σου αφήσει το κλειδί στο «μυστικό σας μέρος». Μια κίνηση τόσο απλή και που είναι τόσο δύσκολο να τη θυμηθεί κανείς! Τη συνέχεια την ξέρεις…

 

5. Αδιακρισία, γιατί έτσι!

Κάθεσαι στο λάπτοπ/ τηλεόραση/ κρεβάτι και προσπαθείς να καταλάβεις αυτό που βλέπεις– ή απλώς σκέφτεσαι τα δικά σου. Είναι η ώρα που έχεις αποφασίσει ν’ απομονωθείς και ν’ ασχοληθείς με κάτι συγκεκριμένο, όμως μάντεψε! Το καλό σου το αδερφάκι θέλει να σου πει κάτι τώρα! Κι όταν λέμε τώρα, εννοούμε ΤΩΡΑ! Είναι η στιγμή που ανακαλύπτεις πόσο δυνατά μπορείς να ουρλιάξεις τη λέξη «φύγε».

 

6. Τα αντιδάνεια

Εδώ και μια εβδομάδα έχεις φάει τον τόπο να βρεις τ’ ακουστικά σου, ώσπου αποφασίζεις να δανειστείς του αδερφού σου. Τα ζητάς κι έκπληκτος βλέπεις πως σου δανείζει τα ακουστικά σου! Αυτό ήταν, των αδερφών το κάγκελο απόψε.

 

7. Καφρίλες για «πλάκα»

Σ’ όλους –σχεδόν- αρέσουν οι φάρσες, εκείνες όμως που γίνονται ανάμεσα στ’ αδέρφια είναι τις περισσότερες φορές, επιεικώς επικίνδυνες. Είναι αυτό που κοιμάσαι ήρεμα και πέφτει πάνω σου «για πλάκα» ή πετάγεται από το πιο σκοτεινό σημείο του σπιτιού, την ώρα που νομίζεις πως δεν υπάρχει άλλος στο σπίτι. Είναι οι πιο φρικιαστικές φάρσες, γι’ αυτό ξανασκέψου το πριν γίνεις ο θύτης.

 

8. «Κάν’ το για μένα»

Τ’ αδέρφια είθισται να κάνουν χάρες το ένα στο άλλο. Αν δεν έχεις αδέρφια, το θεωρείς γλυκό. Αν έχεις αδέρφια, ξέρεις ότι πίσω από κάθε χάρη κρύβεται μια δωροδοκία ή ένας εκβιασμός. Αν δεν υπάρχουν αυτά, τότε η χάρη δε γίνεται και καταλήγεις να μαλώνεις για το πόσο άτυχος είσαι που σού ‘λαχε το συγκεκριμένο άτομο στην οικογένεια, πόσο αναίσθητο είναι και πως εσύ στη θέση του θα συμπεριφερόσουν διαφορετικά. True story.

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου