Αν υπάρχει κάτι που δε θα ήθελες να σου συμβεί μέσα σε μια σχέση, αυτό είναι η απιστία. Είναι η κατάσταση η οποία θα σε φέρει αντιμέτωπο, όχι μόνο απέναντι στην εμπιστοσύνη που είχες στον άνθρωπό σου μα και στον ίδιο σου τον εαυτό, αφού η ανασφάλεια είναι αυτή που θα έρθει να σε παρηγορήσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Οι ερωτικές σχέσεις αποτελούνται από δύο άτομα και στην περίπτωση που ένα τρίτο πρόσωπο εισβάλλει ξαφνικά, τότε και οι δύο νιώθουν υπόλογοι γι’ αυτή τη νέα δυσάρεστη κατάσταση.

Η απιστία συνήθως συνεπάγεται τον χωρισμό. Γιατί είναι αδιανόητο για κάποιους να συνεχίσουν να εμπιστεύονται κάποιον που μπόρεσε να τους προδώσει. Η κοινή λογική μάλιστα συχνά ωθεί τον απατημένο να φύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί μέσα από αυτή τη σχέση και να ξεκόψει κάθε είδους επαφή. Οι ρόλοι των ατόμων που αποτελούν τη σχέση αυτόματα επαναπροσδιορίζονται και ο απατημένος υιοθετεί το ρόλο του θύματος, ενώ αυτός που απάτησε το ρόλο του θύτη. Κοινοί φίλοι και γνωστοί σπεύδουν να συμπαρασταθούν στο «θύμα» και φυσικά όλες οι κατευθύνσεις και οι συμβουλές που δίνουν είναι να απομακρυνθεί όσο πιο άμεσα μπορεί από το θύτη. Λες και η απιστία είναι ένα από τα βαριά εγκλήματα, λες κι οι άνθρωποι δεν κάνουν λάθη που θα τα μετανιώσουν.

 

 

Ο απατημένος ωστόσο, εκτός από το ότι έχει να παλέψει μέσα του με την προδοσία και την ανασφάλεια που βιώνει, καλείται να διαχειριστεί και τη σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα που τον κυριεύει. Το να μάθεις πως σε έχουν απατήσει είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση και στην αρχή σε θυμώνει πολύ. Τις πρώτες μέρες δεν είσαι σε θέση να δεις το γεγονός καθαρά και φυσικά δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις, όση συμπαράσταση κι αν δεχθείς. Πρέπει να κλάψεις, να φωνάξεις, να σκεφτείς, να μείνεις ξάγρυπνος και να αναρωτιέσαι πώς συνέβη στη δική σου σχέση κάτι τέτοιο κι έπειτα, μόνο με το πέρασμα του χρόνου θα μπορέσεις να δεις αντικειμενικά την κατάσταση. Οι πρώτες ώρες είναι αφιερωμένες στο θρήνο του πληγωμένου εγωισμού σου και καμία θέση δεν έχουν σκέψεις που αφορούν την πλευρά εκείνου που σε απάτησε.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που η απιστία δεν προαναγγέλλει το τέλος μιας σχέσης. Το τέλος το ορίζει το ζευγάρι γιατί μόνο αυτό γνωρίζει αν μπορεί να παλέψει αυτή τη νέα κατάσταση. Θέλει δύναμη και θάρρος για να συνεχίσεις να βρίσκεσαι σε μια σχέση που κάποια στιγμή ένα τρίτο πρόσωπο έκανε μια guest εμφάνιση. Χρειάζεται αφοσίωση και μεγάλη δόση αγάπης για να μπορέσεις να ξεχάσεις αυτή την άσχημη στιγμή και να προχωρήσεις. Απαιτείται εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμός για να πάρουν δύο άτομα την απόφαση να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν μαζί την απιστία κι όχι ο καθένας μόνος του. Κι όμως συμβαίνει και πολλά ζευγάρια καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση έχοντας ως στήριγμα ο ένας τη δύναμη του άλλου. Γιατί υπάρχουν κάποια ζευγάρια που απλά δε γίνεται να χωρίσουν, δεν πρέπει και το λόγο τον ξέρουν μόνο οι ίδιοι.

Το να αποφασίσεις να συγχωρήσεις την απιστία δε θα βρει τους περισσότερους από τον κοινωνικό σου περίγυρο σύμφωνους. Οι πρώτες συμβουλές που θα δεχθείς και τα λόγια παρηγοριάς που θα ακούσεις θα σε προϊδεάσουν για την επόμενη σχέση που θα κάνεις με ένα άτομο το οποίο αποκλείεται να σε απατήσει. Θα σου πουν πως δε σου αξίζει να κλαις και να σταματήσεις να το σκέφτεσαι. Θα χορτάσεις από λόγια που κανένα αντίκτυπο δε θα έχουν στο πως εσύ βιώνεις την απιστία. Κανείς, ακόμα και οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι, δεν μπορούν να καταλάβουν ακριβώς το πώς νιώθεις εσύ, επομένως η απόφαση του να φύγεις ή όχι από αυτή τη σχέση αφορά εσένα και τον –πρώην- σύντροφό σου.

Το να συγχωρήσεις την απιστία δε σε κάνει θύμα και ούτε υποβιβάζει την αξιοπρέπειά σου. Το να αποφασίσεις να παλέψεις για να σώσεις κάτι που αγαπάς δε σε κάνει μαλθακό μα θαρραλέο. Το να ακολουθήσεις το συναίσθημα και να αφεθείς στην εμπιστοσύνη που σου εμπνέει ένα άτομο δε σε κάνει λιγότερο έξυπνο, μα ώριμο ενήλικα που παίρνει το ρίσκο της ζωής του. Οι απόψεις των άλλων είναι δικές τους κι ας τις κρατήσουν για τον εαυτό τους. Εάν εσύ νιώθεις πως θέλεις και μπορείς να συνεχίσεις να προσπαθήσεις, κανείς δεν μπορεί να σε αποθαρρύνει εκτός από το ταίρι σου.

Η σχέση αφορά αυτούς που την αποτελούν και καμία θέση δεν έχουν οι συμβουλές τρίτων, όσο καλοπροαίρετα και αν εκφέρονται. Το να συγχωρήσεις ή όχι την απιστία είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσεις μονάχα με τον εαυτό σου κι έπειτα με το ταίρι σου. Όποια απόφαση κι αν πάρετε έτσι κι αλλιώς, οι επιπτώσεις θα έχουν συνέπειες σε εσάς και σε κανέναν άλλο. Επομένως κάνε αυτό που θέλεις και ας σε χαρακτηρίσουν όπως θέλουν. Εσύ θα ξέρεις.

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου