Αν έχεις την τύχη να μένεις σε μονοκατοικία, ή και σε μια ήσυχη γειτονιά -από την άποψη των κατοίκων της- ίσως και να μην καταλάβεις ποτέ, το δράμα του να έχεις έναν «κακό γείτονα».  Αν πάλι είσαι εσύ αυτός -ο περίεργος γείτονας- επίσης δε θ’ αντιληφθείς την ατυχία των γύρω σου. Αν όμως, ζεις σε πολυκατοικία ή σε μια γειτονιά, όπου οι άνθρωποι της δεν έχουν την ίδια στάση με σένα, τότε σίγουρα καταλαβαίνεις το δράμα της υπόθεσης. Γιατί δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες και με όση κατανόηση κι υπομονή να είσαι εξοπλισμένος, έρχονται στιγμές που απελπίζεσαι, σκεπτόμενος τι έχεις κάνει λάθος και το ζεις όλο αυτό.

Ας μην αναφερθούμε στους τρόπους που μπορεί ένας γείτονας να σε βγάλει από τα ρούχα σου -εξάλλου αυτά είναι ταλέντα κι ο καθένας έχει τον δικό του, μοναδικό τρόπο να εξοργίζει τους άλλους, όπως κι οι αντοχές του καθένα είναι υποκειμενικές. Κι οι συμβουλές περί υπομονής, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι παραπάνω από αχρείαστες. Μόνο εσύ που βιώνεις μια τέτοια κακή συνύπαρξη, γνωρίζεις πόση υπομονή έχεις κάνει και μάλιστα σε στιγμές που το ν’ αρχίσεις να ουρλιάζεις σου φαινόταν μονόδρομος. Μάλιστα, ώρες-ώρες απορείς κι εσύ με την ψυχραιμία σου, καθώς σκέφτεσαι «ας πάει στα κομμάτια κι ας μη δώσω συνέχεια». Αποφασίζεις λοιπόν να μην ασχοληθείς, έχοντας ως κριτήριο τη δική σου ψυχική ηρεμία.

Έλα όμως που πολλές φορές, ο εν λόγω γείτονας, εκτός από το ταλέντο του να σπάει τα νεύρα σου, έχει και το χάρισμα να εντοπίζει την πιο ακατάλληλη μέρα κι ώρα για να το κάνει. Αν το σκεφτείς διεξοδικά, θ’ αντιληφθείς ότι δε σε εξοργίζουν τόσο αυτά που κάνει, αλλά η στιγμή που επιλέγει να τα κάνει. Είναι λες και ξέρει πότε έχεις χίλια δυο στο κεφάλι σου κι έρχεται με σκοπό να σου προσθέσει ακόμη ένα. Εντοπίζει τη στιγμή που αρχίζεις να χαλαρώνεις, για να κάνει όσα δεν έκανε όλες τις ώρες που έλειπες από το σπίτι. Βρίσκει ακόμα, τη στιγμή που δεν μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα και τότε είναι που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Λες και παρακολουθεί την καθημερινότητά σου κι επιλέγει την πιο λάθος στιγμή για να κάνει όσα σ’ εκνευρίζουν. Κι αν αντιδράσεις παρορμητικά, πολύ πιθανό να βρεις και τον μπελά σου, από πάνω. Κι αν πάλι, καταφέρεις να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να προσπαθήσεις να βρεις μια λύση, θα σκαρφιστεί κάτι άλλο προκειμένου να σε βγάλει ξανά, εκτός εαυτού. Σαν να το έχει σχεδιάσει μέρες πριν και να έχει εξετάσει όλες τις πιθανές σου αντιδράσεις, ώστε να μη σ’ αφήσει ενενόχλητο.

Βέβαια, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ποτέ δε φταίει μόνο ο ένας  κι επίσης κάποιες φορές, δίνουμε περισσότερη σημασία, απ’ όση θα έπρεπε, σε ανούσια γεγονότα. Όμως, όταν κουβαλάς στην πλάτη σου έναν συνδυασμό εμπειριών και καταστάσεων που ήδη σ’ έχουν επηρεάσει συναισθηματικά μέσα στην ημέρα, δεν είναι εύκολο να μη δώσεις σημασία σε κάτι αρνητικό που σε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Προφανώς και θα το διαχειριζόσουν διαφορετικά, εάν ήσουν ήρεμος ή δεν είχες άλλες έγνοιες. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν όλοι τον χρόνο και την πολυτέλεια να κάνουν γιόγκα ή άλλες ασκήσεις ηρεμίας κι αυτοσυγκέντρωσης, μόλις ξυπνούν, και με την καθημερινότητα να τρέχει σε φρενήρεις ρυθμούς. Αν δε, είσαι κι από τη φύση σου λίγο πιο ευερέθιστος κι αγχώδης, όλα αυτά συνδυαστικά δε σε βοηθούν ιδιαίτερα στο ν’ αντιμετωπίζεις  πάντα με ψυχραιμία τις «παραξενιές» του καθενός.

Είναι επομένως θέμα timming το πόσο θα σ’ επηρεάσει το κάθε συμβάν σε μια τέτοια περίπτωση. Όπως κάθε δυσάρεστο γεγονός, έτσι κι η συνύπαρξη με έναν κακό γείτονα θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση από εσένα, αν δεν είχες κανένα άλλο πρόβλημα να σ’ απασχολεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πόσο θα ήθελες ν’ αντιδράσεις με ένα λιγότερο πολιτισμένο τρόπο, σκέψου ότι δε θα έκανες τις ίδιες σκέψεις σε κατάσταση ηρεμίας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου