Στα πλαίσια της ερωτικής απελευθέρωσης του δυτικού κόσμου όλο και περισσότερα ζευγάρια δοκιμάζουν την από κοινού παρακολούθηση πικάντικων ταινιών λίγο πριν ανάψουν οι φωτιές μεταξύ τους. Πλήθος ερευνών έχει απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα αφού οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα οφέλη και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοιου είδους «ασχολία» των ζευγαριών για την ερωτική τους ζωή. Ενώ για μεγάλο διάστημα οι σύμβουλοι ψυχικής κι ερωτικής υγείας πρότειναν σε ζευγάρια που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη συνεύρεσή τους να παρακολουθήσουν από κοινού τις εν λόγω ταινίες, πιο πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν πως η συγκεκριμένη «συμβουλή» δεν ήταν και τόσο οφέλιμη τελικά. Σε έρευνα μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική το 2018, το 11 % των ζευγαριών που στράφηκε στην παρακολούθηση προκειμένου να αναθερμάνει τη σχέση του, οδηγήθηκε στο χωρισμό.

Αρκετά μεγάλο ποσοστό, θα έλεγε κανείς, μα αν το συμπέρασμα που έβγαλες διαβάζοντας το παραπάνω πόρισμα είναι πως βλάπτει τη σχέση, τότε μάλλον θα χρειαστεί να ξαναδιαβάσεις το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε. Είναι προφανές πως ένα υλικό ερωτικού περιεχομένου από μόνο του δεν είναι ικανό να αναθερμάνει τη σχέση του ζευγαριού. Είναι ωστόσο ένα αρκετά ικανοποιητικό μέσω ώστε να προσφέρει ποικιλία και νέες ιδέες σε ζευγάρια που δεν αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, θέλουν ωστόσο μια ανανέωση.

Εάν λοιπόν η παρακολούθηση ταινιών χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των κενών σε μια σχέση, τότε η μέθοδος σίγουρα θα αποτύχει. Εάν, από την άλλη, βρίσκεσαι σε μια σχέση που υπάρχει αμοιβαία όρεξη για πειραματισμό πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, τότε η παρακολούθηση μιας ταινίας αντίστοιχου περιεχομένου, σίγουρα θα φανεί ενδιαφέρουσα και στους δύο. Η συγκεκριμένη ασχολία, αποτελεί μια άμεση και οικονομική ευκαιρία για την εισαγωγή ποικιλίας που κάθε άνθρωπος επιζητεί στη σχέση του.

Όσο ενδιαφέρον κι αν φαίνεται ωστόσο, μη βιάζεσαι να το προτείνεις στο σύντροφό σου χωρίς να λάβεις υπόψη σου κάποιες βασικές λεπτομέρειες! Η ταινία που θα επιλέξετε να δείτε –τουλάχιστον την πρώτη φορά- θα πρέπει να βασίζεται σε κοινές προτιμήσεις του ζευγαριού. Εάν για παράδειγμα ο ένας από τους δύο έχει μια αδυναμία στα πολυπληθή σκηνικά και ο άλλος δεν νιώθει άνετα ούτε καν στη σκέψη αυτών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια από κοινού παρακολούθηση, αφού πολύ απλά ο ένας από τους δύο θα νιώσει το εντελώς αντίθετο από το επιθυμητό συναίσθημα. Για το λόγο αυτό –και τονίζω, τουλάχιστον την πρώτη φορά- η ταινία θα πρέπει να είναι «κοινή συναινέσει». Στη συνέχεια κι αν το ζευγάρι μείνει ικανοποιημένο από την πρώτη αυτή απόπειρα, μπορεί να μπει και πιο στοχευμένη ποικιλία στις ταινίες.

Επιπλέον, πριν την παρακολούθηση πρέπει να καταστεί σαφές πως η δοκιμή αυτή, γίνεται έπειτα από επιθυμία και των δύο. Είναι λογικό ο ένας να το θέλει περισσότερο ή στον άλλο να φανεί απλά αδιάφορο, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγει βεβιασμένα γιατί και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι το απόλυτο ξενέρωμα! Από την άλλη, εάν νιώθεις άβολα, ντρέπεσαι ή θεωρείς πως είναι κάτι όχι και τόσο ηθικό, δεν έχεις να χάσεις κάτι εάν το δοκιμάσεις. Πολλές φορές νιώθουμε αποστροφή για κάτι το οποίο δεν έχουμε δοκιμάσει και συχνά μας βγαίνει μια αυθόρμητη άρνηση όταν μας προτείνουν κάτι άγνωστο –μέχρι στιγμής- σε εμάς. Το να δοκιμάζουμε, όμως, το οτιδήποτε, παρέα ειδικά με το σύντροφό μας, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο συναρπαστικό από όσο τολμήσαμε να φανταστούμε. Για αυτό και οι πιο «συντηρητικοί» ή «ντροπαλοί», χρειάζονται το χρόνο τους, εκτός κι αν είναι σίγουροι από την αρχή πως κάτι τέτοιο θα τους έφερνε σε πραγματικά δύσκολη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το να παρακολουθεί ένα ζευγάρι ταινίες για μεγάλα παιδιά αποδειχθεί μια όμορφη και βοηθητική εμπειρία, σίγουρα δεν πρέπει να γίνει συνήθεια. Όπως σε όλα τα πράγματα είναι αναγκαίο το μέτρο, έτσι και σε αυτό, αν ξεφύγει η κατάσταση και καταντήσει ανάγκη κι όχι απλά κάτι το επιπλέον, τότε η ερωτική ζωή του ζευγαριού, μόνο προς το χειρότερο μπορεί να οδηγηθεί καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απαιτήσεις μη ρεαλιστικές από τον παρτενέρ μας και να ενισχύσει κόμπλεξ και ανασφάλειες και στις δυο πλευρές. Η ταύτιση του συντρόφου μας με τους πρωταγωνιστές των ταινιών, είναι ενδιαφέρουσα αλλά μόνο για λίγο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για επαγγελματίες και για σκηνές που έχουν υποστεί επεξεργασία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από το σύντροφό μας να μετατραπεί σε έναν από αυτούς γιατί στην τελική, δε θα μας άρεσε κιόλας. Οι ταινίες αυτές αποτελούν μοναχά ένα από τα πολλά βοηθήματα κι όχι υποκατάστατα διέγερσης, οπότε καλό είναι τις διαχειριστούμε αναλόγως. Είναι απλά μια πρόταση, so enjoy it!

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου