Χαλάρωσε, δεν περιστρέφεται ο κόσμος γύρω από σένα. Δε στο λέω επικριτικά, για να σε βοηθήσω στο λέω. Σταμάτα να σκέφτεσαι όλη μέρα αρνητικά. Δε φταις εσύ που ξέσπασες σ’ εκείνον που αγαπάς. Ήταν μια στιγμή αδυναμίας σου κι εκείνος το κατανοεί. Είχες νεύρα και συσσωρευμένη κούραση. Κι αν τώρα θεωρείς πως σε κοιτάει στραβά, χαλάρωσε, δεν περιστρέφεται ο κόσμος γύρω από σένα.

Μπορεί να είναι η στιγμή που έχει εκείνος νεύρα, που του βγαίνει η κούραση και το άγχος. Μπορεί να σε κοιτά άγρια κι από μέσα του να βρίζει τον εαυτό του που κάπως σε παραμέλησε αυτές τις ημέρες. Είναι οι εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπό μας ασυνείδητα όταν σκεφτόμαστε κάτι δυσάρεστο, μην το παίρνεις προσωπικά.

 

 

Κι οι κουβέντες που αντάλλαξες με τον συνάδελφο σήμερα το πρωί, πίστεψέ με, καθόλου δεν τον απασχολούν τώρα. Αν πρόκειται για άνθρωπο με ενσυναίσθηση, το πιο πιθανό είναι να σκέφτεται επικριτικά όσα είπε ο ίδιος σε σένα. Καμία σημασία δεν έδωσε στα λόγια σου γιατί ο καθένας σκέφτεται αυτά που ο ίδιος είπε κι έκανε. Είμαστε εγωιστές γαρ, τα δικά μας θα σκεφτούμε.

Και στη φάση που πιστεύεις πως εκτέθηκες μπροστά σε κοινό. Για πόση ώρα πιστεύεις πως θα ανακαλούν μια συμπεριφορά σου στο μυαλό τους; Ίσως το θυμηθούν φευγαλέα μέσα στην ημέρα αλλά κανείς δε θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί κάτι που έκανες λάθος. Δεν «έπεσες στα μάτια τους» γιατί απλώς δε σε είδαν. Ο κόσμος έχει τις δικές του σκοτούρες, ακόμη κι αν σχολιάσουν κάποια «βλακεία» σου, θα είναι για δευτερόλεπτα, για να ξεχαστούν από τις δικές τους. Δεν έχουν χρόνο να σε κρίνουν αρνητικά κι αν έχουν, δεν αξίζουν τον δικό σου. Οι περισσότεροι όμως απλώς θα σε προσπεράσουν. Μην ξεχνάς πως είσαι ένας από τους πολλούς στην καθημερινότητα κάποιου, δεν ασχολούνται όλη μέρα με σένα. Έχουν κι άλλοι σειρά.

Κι αν νιώθεις τύψεις για κουβέντες σου που ίσως αλλιώς ακούστηκαν, μάθε πως ό,τι ήταν να γίνει έγινε. Από το ένα αυτί μπήκαν κι από το άλλο βγήκαν. Οι άνθρωποι αλλάζουν τόσο γρήγορα την εικόνα που έχουν στο μυαλό τους για κάποιον, που μια γλυκιά σου καλημέρα θα πατήσει το “delete” στα λόγια που θεωρείς πως ίσως ενόχλησαν. Η «συγνώμη» είναι προτιμότερη, αλλά αλήθεια, πόσες φορές ζήτησες συγνώμη για κάτι που θεώρησες πως ο άλλος ενοχλήθηκε και τελικά δεν το θυμόταν καν;

Παίρνουμε την τρίχα και την κάνουμε τριχιά. Πιανόμαστε από τις άσχημες συμπεριφορές μας, αγνοώντας τις καλές. Δίνουμε βαρύτητα στη μία στιγμή που φερθήκαμε αρνητικά και διαγράφουμε τις εκατό που φερθήκαμε καλά. Γινόμαστε οι χειρότεροι και πιο άδικοι κριτές του εαυτού μας χωρίς καν όλο αυτό ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Νομίζουμε πως προκαλούμε πόνο σε κόσμο που τελικά μόνο ευτυχία έλαβε από εμάς. Θεωρούμε πως πληγώνουμε εκείνους που αγαπάμε πιο πολύ, μα αν τους ρωτήσεις δυσκολεύονται να θυμηθούν την τελευταία φορά που τους στεναχώρησες. Γιατί εκείνοι δεν μπαίνουν στη διαδικασία ν’ αναλύουν τόσο, όσο εσύ, τη σημασία της κάθε σου λέξης.

Μη νομίζεις πως θυμούνται τα πάντα όλοι όσοι συνάντησες για σένα. Μα κι αν τα θυμούνται, είναι πολύ πιο πιθανό να τα ερμηνεύσουν θετικά γιατί αρκετά προβλήματα έχουν ήδη, δε θα κάτσουν να σκάσουν και γι’ αυτό που τους είπες. Ίσως ξέρουν πως δεν το εννοούσες έτσι, μπορεί να περιμένουν και μια διαφορετική εξήγηση, σίγουρα όμως το σκέφτονται πολύ λιγότερο από σένα. Κι όταν λέμε πολύ λιγότερο, εννοούμε δευτερόλεπτα. Μην τρως τη ζωή σου μ’ αυτά.

Αν νιώθεις τύψεις κι ενοχές για όλα τ’ αρνητικά που θεωρείς πως προσφέρεις στους ανθρώπους, σκέψου ότι και οι ίδιοι το ίδιο σκέφτονται για τον εαυτό τους. Γιατί κι αυτοί σήμερα σε πλήγωσαν μα δε σε πειράζει. Τους ξέρεις, τους κατανοείς. Σε καμία περίπτωση δε φαντάζεσαι πως οι ίδιοι μπορεί να βασανιστούν για όλες ολόκληρες γι’ αυτό που σου είπαν. Οκ, δε σου άρεσε, αλλά αλήθεια, για πόση ώρα το σκέφτηκες; Για ελάχιστη. Γιατί ήσουν απασχολημένος με το να σκέφτεσαι ποιο λάθος έκανες εσύ και πώς το εξέλαβαν οι άλλοι. Όμως δεν το εξέλαβαν.

Δε σου δίνουν τόση σημασία, όση νομίζεις. Δίνουν κι αυτοί στους ίδιους σημασία, όπως ακριβώς κάνεις κι εσύ. Για αυτό χαλάρωσε, δε γυρίζει ο κόσμος γύρω από όσα είπες κι έκανες.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου