Κόκκινο! Έχεις αντικρίσει ποτέ δυνατότερο χρώμα; Σαν όλα τα «θέλω» και οι αμαρτίες να κάνουν έρωτα στο φόντο του. Είτε πρόκειται για ένα καυτό φόρεμα που αγκαλιάζει ηδονικά τις καμπύλες μιας γυναίκας, είτε για ένα φλογερό κατακόκκινο κραγιόν στα χείλη της καθώς ψιθυρίζουν κρυφές φαντασιώσεις, είτε, ακόμη καλύτερα, αν πρόκειται για κόκκινα σέξι εσώρουχα, το χρώμα αυτό έχει τη δυνατότητα με μεγάλη ευκολία να εκτοξεύει στα ύψη το πάθος και την ερωτική διάθεση -μεταξύ μας, κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να εξυψωθεί.

Ιδιαίτερα τα τελευταία, φαίνεται πως έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές αυτές μέρες του χειμώνα και ιδίως την την 31η του Δεκέμβρη, αφού έχει σχεδόν καθιερωθεί ως έθιμο να φοράμε κόκκινα εσώρουχα την τελευταία νύχτα του έτους, σαν γούρι, για να ξεκινήσει καλά η νέα χρονιά και να συνεχίσει γεμάτη σεξουαλικές επιτυχίες και ευημερία, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη σεξουαλική. Μια συνήθεια που καλά κρατεί μέχρι σήμερα• πού τοποθετεί όμως τις ρίζες της;

Όλα ξεκίνησαν αρκετούς αιώνες πριν, στη μεσαιωνική Φλωρεντία, όταν οι διεθνώς φημισμένοι -για το ήδη αναγνωρισμένο στο χώρο της μόδας ιταλικό γούστο τους- κάτοικοι, άρχισαν να διαδίδουν μια εθιμοτυπική συνήθεια κατά την οποία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έντυναν ολόκληρη την οικογένειά τους σε ερυθρά υφάσματα. Το χρώμα αυτό θεωρούταν τυχερό, ενώ τοπικοί θρύλοι υποστήριζαν πως είχε και τη δυνατότητα να τους προστατεύει από τα μάγια και τις μεταμεσονύκτιες εξορμήσεις των μαγισσών.

Σήμερα, η προτίμηση αυτού του χρώματος έχει μάλλον «εσωτερικευτεί» κάπως, προχωρώντας προς στα ενδότερα και πιο προσωπικά κομμάτια ένδυσης αλλά και απόλαυσής μας, τα σέξι εσώρουχα για την υποδοχή της νέας χρονιάς. Κόκκινα σατέν υφάσματα που χαϊδεύουν με ερωτισμό και προσμονή την κάθε ποθητή μας ατέλεια, εξωτερικό τούλι ή περίτεχνες δαντέλες στο χρώμα του πάθους, του έρωτα, της αγάπης και κάθε άλλου έντονου συναισθήματος. «Μια κατακόκκινη, βελούδινη φωτιά» όπως λέει κι ο Παπακωνσταντίνου και πώς να την προσπεράσεις!

Εξάλλου, όπως λέει κι η παράδοση, η πρώτη μέρα του έτους θα είναι καθοριστική και χαρακτηριστική για την έκβαση όλης της υπόλοιπης χρονιάς, αντίληψη που βεβαίως ενισχύει την προτίμηση ενός τόσο σκανδαλιστικού, φλογερού κι ερωτικού χρώματος κάτω από το φόρεμά μας, ώστε να συνεχιστεί η hot επίδρασή του και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Πώς να μη νιώσεις την επιτομή του ερωτισμού, την ένταση, την εσωτερική αναστάτωση; Κι όλα αυτά προφανώς δεν αποτελούν συναισθήματα μονάχα αυτού που φορά τα κόκκινα εσώρουχα (συνήθως αναφερόμαστε σε γυναικείο κοινό), αλλά κι εκείνου που εν τέλει θα τα σκίσει τη νύχτα μετά το ρεβεγιόν. Φαίνεται πως οι Ιταλοί εκτιμούσαν τις χαρές της ζωής.

Εκτός του εθιμοτυπικού σημείου όμως, το συγκεκριμένο χρώμα είναι και αντιπροσωπευτικό των χριστουγεννιάτικων γιορτών, στα πλαίσια των οποίων εμπίπτει και η Πρωτοχρονιά. Κατ’ εξοχήν κόκκινη είναι η στολή του Αγίου Βασίλη, οι μπάλες στα χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι φωταγωγήσεις και γενικώς, όλα στο θερμότερο χρώμα, τη ζεστασιά του οποίου αποζητούμε μέσα στην κρύα αυτή περίοδο του χειμώνα. Βέβαια εν προκειμένω, τη ζεστασιά αυτή δε θα τη φέρουν από μόνα τους μερικά κομμάτια ερυθρό ύφασμα. Αντιθέτως, ελπίζουμε πως θα τη δημιουργήσει η σωματική επαφή με τον άνθρωπο που θα τα φορά, καθώς θα τον διακοσμούν ηδονιστικά σαν περιτύλιγμα δώρου, όσο αυτός θα μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε μαζί του όλα τα ένοχα μυστικά που κρύβει το αμαρτωλό κόκκινο χρώμα, πληρώνοντας ή απολαμβάνοντας το τίμημα.

Αυτές τις γιορτές λοιπόν, ας βοηθήσουμε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο να αναβιώσει κι ένα άλλο έθιμο, λίγο πιο πικάντικο, απολαυστικό κι ευχάριστο. Μη διστάσεις να κάνεις δώρο ένα σετ κόκκινα σέξι εσώρουχα, ή ακόμη καλύτερα, μη διστάσεις να γίνεις εσύ το δώρο, φορώντας τα κι εγκαινιάζοντάς τα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι εξάλλου. Κάνε μια ευχή κι άσε τη νύχτα και το κόκκινο να δρομολογήσουν το πάθος. Κι όπου μας βγάλει. Καλή χρονιά!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Κακαβά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου