Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το φλερτ αποτελεί μια πράξη κατά την οποία ένα άτομο -ιδανικά και τα δύο- εκφράζει την ερωτική του επιθυμία προς το άλλο πρόσωπο. Αλλά αυτή η έννοια όσο περνάει ο καιρός αρχίζει να ξεχνιέται όλο και περισσότερο από τους ανθρώπους και κυρίως από τα νεαρότερα άτομα. Κι αυτό γιατί τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία μας πασάρει η τεχνολογία έχουν φτάσει πολύ ψηλά κι η πραγματική κοινωνία κατρακυλάει στην κατηφόρα.

Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί τον τελευταίο καιρό για το αν η γενιά μας έχει ξεχάσει πώς να φλερτάρει; Πώς θα προσεγγίσει ένα άλλο πρόσωπο για να του μιλήσει είτε ερωτικά είτε φιλικά; Είναι κουβέντες που έχουμε κάνει βράδια ολόκληρα με παρέες, καθισμένοι σ’ ένα σπίτι να καταριόμαστε το γεγονός πως η ελπίδα της γενιάς μας έχει χαθεί ακόμη κι από το πιο απλό πράγμα. Την προσέγγιση άλλων ανθρώπων με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων.

Ακούγεται πολύ εύκολο και πολύ άνετο. Είναι έτσι όμως και στην πραγματική μας ζωή; Το βλέπεις το ίδιο εύκολο όταν θα δεις μια όμορφη γυναίκα και θα θες να πας να της μιλήσεις; Η απάντηση είναι όχι. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε όλοι είναι να πιάσουμε κάποιο γνωστό ή φίλο της και να ζητήσουμε το Facebook ή Instagram ή οποιοδήποτε άλλο προφίλ σε social media. Και το πιο προφανές να ζητήσουμε ένα τηλέφωνο έστω για να ξεκινήσουμε να φλερτάρουμε, δεν περνάει ούτε κατά διάνοια από το κεφάλι μας.

Θυμάμαι ακόμη στη γενιά μου, όταν μας άρεσε κάποια κοπέλα και θέλαμε να φλερτάρουμε, αλλά δεν είχαμε τα κότσια να το κάνουμε, από κάπου βρίσκαμε το κινητό της ενδιαφερόμενης και κάναμε το «παιχνίδι» μας. Δε μας ένοιαζε ούτε η φωτογραφία, ούτε τα likes, ούτε το προφίλ της στο Facebook.

Πηγαίνεις σε κάποιο μαγαζί ή καφετέρια, κάθεσαι για τον καφέ σου και παρατηρείς πως ακόμη και γυμνός να εμφανιστεί κάποιος, κανέναν δεν τον νοιάζει. Όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα σε κάποια οθόνη κινητού ή τηλεόρασης. Και φτάνεις ν’ αναρωτηθείς αν εκείνο το ζευγάρι που κάθεται στη γωνία κι έχει χωθεί μέσα στο κινητό του ο κάθε ένας, επικοινωνούν;

Βλέπουμε πως επί εποχής 2016 όλο το φλερτ έχει μετακινηθεί σε μια εφαρμογή στο κινητό μας όπου θα κάνουμε ή θα μας κάνουν ένα like, θα «εκθέσουμε» 10-15 φωτογραφίες κι έτσι ξεκινάει όλη η διαδικασία. Κι εκεί μέσα θα δεις κι όλους εκείνους που συνάντησες στην καφετέρια, να ψάχνουν με τον ένα και τον άλλο τρόπο να φλερτάρουν και να βρουν ταίρι.

Το σκηνικό για το παραδοσιακό φλερτ αφορά ένα πάρτι όπου δυο άνθρωποι γνωρίζονται, περνούν ώρες μιλώντας κι ανακαλύπτουν ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα μέχρι να τελειώσει τη βραδιά και να ανταλλάξουν κινητά ώστε να κανονίσουν ένα ραντεβού.

Αλλά απ’ όσο φαίνεται αυτός ο «παραδοσιακός» τρόπος έχει μπει στο χρονοντούλαπο και δε φαίνεται να έχει την όρεξη να βγει εύκολα από εκεί. Όχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δεν τον αφήνουμε εμείς οι ίδιοι να βγει.

Ελπίζω, όμως, πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει πάλι στην κατάσταση που ήταν και θα φέρει τα πάνω κάτω, ώστε αν μην το άλλο κι οι σχέσεις που θα χτίζουμε να στηρίζονται σε ένστικτα και συναισθηματικά κριτήρια κι όχι στην επίπλαστη εικόνα που ο καθένας παλεύει να προβάλλει. Ίσως έτσι κι οι σχέσεις γίνουν ξανά πιο στέρεες.

Επιμέλεια Κειμένου Κωνσταντίνου Δρόσου: Κατερίνα Κεχαγιά.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Δρόσος