Τι σημασία έχει αν λένε πως οι άνδρες έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θάρρος να μιλήσουμε και να πούμε όσα σκεφτόμαστε και θέλουμε; Κάθε άλλο. Είμαστε ίσως τα πιο δειλά πλάσματα σε σύγκριση με μια γυναίκα.

Οι στιγμές που πρέπει να μοιραστούμε κάποια συναισθήματα και καταστάσεις που έχουμε στο μυαλό μας, είναι αρκετά άβολες κι έντονες. Είναι ουκ ολίγες εκείνες οι φορές που νιώθω πεταλούδες στο στομάχι και χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου.

Γιατί τελικά, όσο κι αν έχουμε δαγκώσει τη λαμαρίνα, το ρημάδι το στόμα μας δεν το ανοίγουμε για κανέναν απολύτως λόγο. Γιατί υπάρχει πάντα η σκέψη πως εκείνος που έχουμε απέναντι μας, θα μας καβαλήσει.

Κι άντε μετά να ξεμπλέξεις.

Εκείνο το οποίο ποτέ δε θα ξεστομίσει ένας άνδρας κατά τον πρώτο καιρό σχέσης, είναι πως θα ήθελε από τη γυναίκα να κάνει την πρώτη κίνηση. Δε μιλάω για τρελά πράγματα. Μια κίνηση διακριτική, μια ατάκα ή ακόμη κι ένα νεύμα, μπορεί να ξετυλίξει πιο εύκολα το κουβάρι. Με άλλα λόγια, θέλει να τον κάνεις να νιώσει άνετα ώστε να σε πλησιάσει πιο εύκολα.

Οι άνδρες δε θα ομολογήσουν το γεγονός πως θέλουν ειλικρίνεια. Το τελευταίο που θα κάνουν εκείνοι που σέβονται τον εαυτό τους είναι η ανάκριση. Γενικά, απεχθάνονται τις σκηνές ζήλιας, τις πολλές ερωτήσεις και τις φορτικές κλήσεις. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν καίγονται μέσα τους για το αν συμπεριφέρεται έντιμα μια γυναίκα ή αν μοιράζεται τις σκέψεις της. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε πως η ειλικρίνεια είναι ο θεμέλιος λίθος μιας σχέσης.

Ακούγεται κλισέ, αλλά δε χτίζεις σπίτι σε κινούμενη άμμο, σωστά;

Κάτι άλλο για το οποίο έχω πιάσει και τον ίδιο μου τον εαυτό πολλές φορές να το σκέφτεται και να μη το ξεστομίζει, είναι το γεγονός πως ποτέ μα ποτέ δε θα αναφέρουμε πως είμαστε έτοιμοι για σχέση. Ακόμη και να βρίσκεται εντός μιας σχέσης ένας άνδρας, ποτέ δε θα αναφέρει πως ήταν απόλυτα έτοιμος πριν μπει σε αυτή.

Μετά από πολλές εμπειρίες κι αρκετούς οδυνηρούς χωρισμούς, δεν του είναι εύκολο να διαπιστώσει πως είναι όντως έτοιμος για κάτι καινούριο. Δεν είναι θέμα ντροπής, αλλά περιμένει να δει κάποια σημάδια που θα τον κάνουν να είναι σίγουρος και να εμπιστευτεί τις σκέψεις του με τη σύντροφό του.

Όσο σκληροί και να δείχνουν οι άνδρες, θέλουν αποκλειστικότητα. Και φυσικά, δε δέχονται να πουν κάτι για τη σύντροφό του. Η γυναίκα που έχουμε δίπλα μας, είναι ένα μοναδικό πλάσμα και δεν ανεχόμαστε από κανέναν να το πειράξει. Και κατ’ επέκταση, τη θέλουμε μόνο δική μας. 

Και πέρα από κάθε ειλικρίνεια κι αποκλειστικότητα, ένας άνδρας θέλει και το χώρο του. Ίσως και περισσότερο από αυτόν που θέλει η γυναίκα. Αλλά και πάλι, θα φτάσει στο δίλημμα για το αν πρέπει να το ομολογήσει ή όχι. Κι αυτό το δίλημμα υπάρχει λόγω φόβου, καθώς δεν ξέρει την αντίδραση της άλλης πλευράς.

Η αλήθεια είναι πως όταν ζητάμε λίγο χώρο μέσα στη σχέση, δεν εννοούμε πως έχουμε βρει άλλη ή σκεφτόμαστε να χωρίσουμε. Ίσα-ίσα αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε ο εαυτός μας και να μη βαρεθούμε κάποια κατάσταση.

Επίσης θέλουμε κι εμείς να μας λούζετε με κοπλιμέντα. Ναι, τα θέλουμε απεγνωσμένα! Κι όχι μόνο για να μας κάνουν να χαμογελάμε. Έστω κι ένα μικρό κοπλιμέντο, μας δείχνει πόσο σημαντικοί είμαστε για έναν άνθρωπο και πόσο ψηλά μπορεί να μας έχει.

Όσο δυνατός και να θεωρείται ένας άνδρας από τη φύση του, άλλο τόσο ευάλωτος αισθάνεται όταν βρίσκεται μέσα σε μία σχέση. Και δε μιλάμε για σχέση ξεπέτας, αλλά για σχέση αγάπης και κατανόησης.

Κι όταν μιλάμε για τέτοιες σχέσεις, τότε είναι που έρχονται τα δύσκολα για τους άνδρες. Όση αναισθησία κι αν μας καταλογίζετε, αν αγαπήσουμε πραγματικά, τότε γινόμαστε χαλί. Κι ακριβώς επειδή γινόμαστε χαλί, φοβόμαστε πως αν εκφράσουμε όλα όσα νιώθουμε, τότε θα μας καβαλήσουν.

Το να κρυβόμαστε, δεν είναι θέμα εγωισμού, αλλά κυρίως φόβου. Γιατί αν δεν είμαστε σίγουροι για αυτό που κάνουμε και θέλουμε, τότε ποτέ δε θα μιλήσουμε ανοιχτά. Και τις περισσότερες φορές, αυτό είναι που μας κάνει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όσο εμφανή κι αν είναι αυτά που νιώθουμε, την αντίδρασή σας φοβόμαστε.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Δρόσος