pillow288

Η ώρα του χωρισμού είναι πάντοτε δύσκολη. Τα λόγια μετρημένα, η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη. Τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί μεταξύ σας δεν ξεχνιούνται κι εσύ αισθάνεσαι περισσότερο πως παίζεις κομμάτι ενός ρόλου σε σκηνή παρά πως ζεις μια ρεαλιστική στιγμή. Μια σχέση τελειώνει συνήθως πιο γρήγορα απ’ ότι αρχίζει κι έτσι -πάντα εκ’ των υστέρων- αντιλαμβανόμαστε πως υπήρχαν πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε πει, όμως δε σκεφτήκαμε. Ειδικότερα μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ταλανίζουν το μυαλό μας σκέψεις που αν μας δινόταν η ευκαιρία θα λέγαμε σε κάποιον/α πρώην έστω και καθυστερημένα. Ποια είναι αυτά;

1. Σε σκέφτομαι ακόμα

Αυτό τα ενοχλητικό μικρό ζιζάνιο που λέγεται νοσταλγία καμιά φορά εισβάλλει στις σκέψεις και στα όνειρά σου. Μήπως τα βράδια σε βρίσκουν αγκαλιά με φωτογραφίες σας, αν και σκισμένες; Ακόμα κι αν έχεις συγκρατηθεί εκατοντάδες φορές και δεν έχεις αφήσει το χέρι σου να πιάσει το κινητό για να στείλει μήνυμα, θα ήθελες να εξομολογηθείς στο πρώην ταίρι -με το ίδιο χέρι στην καρδιά- πως δεν κατάφερες να πας παρακάτω.

2. Μετάνιωσα γι’ αυτόν τον χωρισμό

Από το «σε σκέφτομαι ακόμα» μέχρι το «μετάνιωσα» είναι μια ανάσα δρόμος. Γιατί το να νοσταλγείς την παρουσία του/της πρώην δε σημαίνει και πως πιστεύεις ότι έκανες λάθος, μα η μετάνοια δηλώνει πως αν χρόνος γυρνούσε πίσω θα είχες πράξει διαφορετικά. Ακόμα και αν η σιωπή είναι η απάντηση σε αυτή σου τη δήλωση, μην απογοητευτείς, αφού εσύ τόλμησες και το μοιράστηκες.

3. Ένα τελευταίο «σ’ αγαπώ»

Ο εγωισμός πολλές φορές κάθεται στην πλάτη μας και καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να μας χειραγωγεί. Δεν επιτρέπει να εκφραστούμε τρυφερά συναισθήματα λέγοντας ακόμα και μια όμορφη λέξη σε έναν πρώην σύντροφο, όπως το «σ’ αγαπώ». Όσα κι αν περάσατε με κάποιον, δεν παύει να ήταν κομμάτι της ζωής σου για κάποιο χρονικό διάστημα και καθόλου απίθανο να έχεις ακόμα αισθήματα για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

4. Μια «συγνώμη»

Η μεταμέλεια πολλές φορές έρχεται μετά από πολλές ώρες ώριμης σκέψης και αυτοκριτικής. Βραδιές που νιώθαμε τύψεις και ίσως προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα δικά μας λάθη. Αν κάποτε ήμασταν η αφορμή να πληγωθεί ένας άνθρωπος, ποτέ δεν είναι αργά να εκφράσουμε τη συγνώμη μας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει λάθος και είναι τιμή του να το παραδέχεται, έστω και καθυστερημένα.

5. Δυο λογάκια παραπάνω

Έφυγες με το κεφάλι ψηλά προτιμώντας να δείξεις χαρακτήρα, αλλά σε τρώει μέσα σου όσα δεν είπες για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου στην πρώην αγάπη σου τη στιγμή που με θράσος σου έλεγε πως δεν έκανες αρκετά. Θα έλεγες δυο λογάκια παραπάνω, κι ας έριχνες και λίγο την αξιοπρέπειά σου, προκειμένου να τα βγάλεις από μέσα σου και να μην τα σκέφτεσαι ξανά και ξανά.

6. Να την χαίρεσαι την καινούρια σου αγάπη

Τα άσματα πολλές φορές είναι βγαλμένα απ’ την ίδια τη ζωή κι εσύ το ξέρεις καλά αυτό. Ενώ εσύ ξημεροβραδιάζεσαι παρέα με ένα σωρό πακέτα χαρτομάντιλα, το πρώην ταίρι έχτισε λίαν συντόμως τη νέα του φωλίτσα. Άδικο ή όχι, απωθημένο το ‘χεις να εκφράσεις τα θερμά σου συγχαρητήρια από κοντά και να του/της σφίξεις το χέρι εγκάρδια.

7. Θα ρωτούσες αν είναι ευτυχισμένος/η

Οι ζωές σας έχουν πάρει διαφορετική τροπή, άλλωστε πάει καιρός που χωρίσατε. Τον/την αγαπάς όμως κι αυτό δεν αλλάζει. Μπορεί να ήθελες λοιπόν να μάθεις αν είναι ικανοποιημένος/η με τη νέα του/της ζωή και χαρούμενος/η με τις επιλογές του/της. Αν το μέλλον του/της έφερε όσα λαχταρούσε και δεν κατάφερε να βρει στη σχέση σας.

8. Μια τελευταία εξήγηση

Ίσως να είναι περιττό να μάθεις τους πραγματικούς λόγους, γιατί ποτέ δε σε κάλυψε με τις απαντήσεις του/της για την τότε συμπεριφορά του/της. Καμιά φορά η άγνοια μάς προστατεύει και μάςς βοηθάει να κρατήσουμε ζωντανές και όμορφες τις αναμνήσεις, αλλά και η περιέργεια δεν άφησε ποτέ κανέναν ήσυχο χωρίς να στριφογυρίζει τα βράδια στο κρεβάτι. Πριν αλλάξεις λοιπόν στρώμα ρώτησε στα ίσια όσα θέλεις.

9. Μου είσαι πλέον περιττός/η

Δεν έχεις ανάγκη την παρουσία του/της πρώην πλέον, δε σου λείπει, έχεις περάσει σε άλλη φάση και το χαίρεσαι. Μπορεί να θες να το βροντοφωνάξεις, αν και μεταξύ μας η συγκεκριμένη κίνηση ίσως και να κρύβει ανασφάλεια. Όποιος πραγματικά περνάει καλά, δεν έχει ανάγκη να το μοιραστεί με τρίτους και να διαφημίσει την ευτυχία του.

10. Ένα «ευχαριστώ»

Ό,τι και να ‘χει γίνει, όπως και να έληξε μια σχέση, πάντα υπάρχουν πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνώμονες στον άλλο άνθρωπο. Είτε πήραμε ένα καλό μάθημα, είτε ζήσαμε έναν μεγάλο έρωτα, αξίζει να αφιερώσουμε ένα λεπτό για να πούμε «ευχαριστώ». Οι σχέσεις είναι κύκλοι που κλείνουν άλλοτε όμορφα κι άλλοτε άσχημα, πάντα όμως μας βοηθάνε να γινόμαστε πιο ώριμοι και πιο δυνατοί.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πρώην. Υπάρχουν επιθυμίες, προσδοκίες και συμπεριφορές που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Καθένας που στα μάτια μας μπορεί να φαίνεται ιδανικός, στα μάτια κάποιου άλλου μοιάζει ο πλέον ακατάλληλος. Ωστόσο, ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη μιας σχέσης και καλό είναι να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας -όσο δύσκολο κι αν μοιάζει- από την αρχή έως το τέλος.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα