photo-1539056276907-dc946d5098c9

Μιλώντας για φλερτ ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. Σκέψου ένα συναισθηματικά ηλεκτρισμένο τοπίο από δύο ανθρώπους που ανταλλάσσουν ερωτικά βλέμματα και υπονοούμενα. Η ώρα κυλάει με τον πιο τολμηρό να κάνει το πρώτο βήμα. Γιατί, ας το παραδεχθούμε παιδιά, από το παιχνίδι των ματιών έως την προσωπική γνωριμία είναι ένα «τολμάω» δρόμος. Κι εκεί που όλα καλά εξελίσσονται το πέρας της βραδιάς βρίσκει τους δυο σας να καταλήξετε μαζί αλλά αυτό δεν είναι κι απαραίτητο. Τα σενάρια που παίζουν είναι πολλά.

Μπορεί η γνωριμία μιας νύχτας. Ίσως κάποιος που περνάτε χρόνο μαζί μα δεν έχετε κάτι ουσιαστικό, μπορεί και απολύτως τίποτα. Πολλά μπορεί. Κι έρχομαι τώρα να ρωτήσω. Για ποιο από αυτά τα μίνι σκηνικά θα έλεγες με κάθε λεπτομέρεια στην οικογένειά σου την ώρα που καλημερίζεστε όλοι μαζί τρώγοντας πρωινό στην κουζίνα;

Κανείς δεν αμφισβήτησε πως πρέπει να είσαι δεμένος με τους γονείς σου. Οι δικοί μας άνθρωποι είναι εκείνοι που θα μας συμβουλεύσουν σοφά κι ανιδιοτελώς. Εκείνοι μας πονάνε όπως κανένας άλλος και θέλουν να μας δουν πραγματικά ευτυχισμένους. Είναι πάντα εκεί για εμάς στα δύσκολα, στα όμορφα, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα. Η οικογένειά μας θα μας φροντίσει τις στιγμές που το έχουμε ανάγκη. Η μητέρα θα μας κρατήσει το χέρι σφιχτά λέγοντάς μας πως δεν πειράζει αν κάναμε και ένα λάθος παραπάνω. Ο πατέρας θα είναι πάντα το στήριγμά μας και όλοι μαζί ενωμένοι θα είναι η ασπίδα μας σε καθετί που συναντάμε. Μ’ αυτόν τον τρόπο σε μεγάλωσαν κι έτσι συνηθίζεις -αν και δεν είσαι ακόμα παιδί- να τρέχεις στην αγκαλιά τους ακόμα και σήμερα.

Αυτή η όμορφη σχέση διατηρείται και είναι ιδανικό όσα χρόνια κι αν περάσουν να αισθάνεσαι άνετα να μοιράζεσαι με τους δικούς σου προσωπικά σου πράγματα βάζοντας φίλτρο στα σημαντικά και στα ασήμαντα. Τα ζητήματα των περιστασιακών φλερτ που στιγματίζουν κάθε τρεις και λίγο την πολύπλοκη ερωτική σου ζωή δεν είναι απαραίτητο να γίνουν θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών της οικογένειας. Το πώς πέρασες χθες το βράδυ με τη γνωριμία που έκανες σε εκείνο το μπαράκι, θα ήταν καλύτερο να μείνει μεταξύ εσού, άντε και των κολλητών σου.

Είναι ανώφελο να γνωρίζουν για τις περιστασιακές σχέσεις σου με ανθρώπους που εν τέλει δεν κατέληξαν πουθενά. Απόπειρες με ιδανικούς συντρόφους που στην τελική αποδείχθηκαν μικρότεροι των προσδοκιών σου. Κουτσουκέλες που έκανες σε ανθρώπους που δεν έφταιγαν σε τίποτα να πληγωθούν γιατί εσύ ήσουν τελικά κολλημένος με πρώην.

Μπορεί το πλήθος των ερωτικών κατορθωμάτων σου να απασχολήσει τους άμοιρους τους φίλους σου όσες φορές θέλεις αλλά στην οικογένεια εκείνα που αποκαλύπτεις οριοθετούνται από σένα, με κριτήριο όσα αξίζουν τον κόπο να ειπωθούν. Στους γονείς σου θα μιλήσεις γι’ αυτούς που θεωρείς σημαντικούς και για όσους ξέρεις πως αποζητάς την έγκρισή τους.

Δεν εξαρτάται απ’ την άνεση που έχεις να μιλάς στους δικούς σου για τα προσωπικά σου, εξαρτάται όμως από το γεγονός και κυρίως τον άνθρωπο που έχεις να κάνεις και τη μεταξύ σας σχέση. Εξαρτάται το πόσο συναισθηματικά δεμένος είσαι μαζί του, πόσο τον αγαπάς, πόσα σου έχει προσφέρει κι αν αυτή η ιστορία έχει μέλλον. Έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος που θα τον παρουσιάσεις σε εκείνους και ο λόγος που θα πρέπει να μάθουν. Αν για εσένα πληροί τις προϋποθέσεις να τον φέρεις μέσα στην οικογένειά σου είτε αναφορικά, είτε σαν παρουσία και στην πράξη.

Ο ρόλος του ανθρώπου αυτού στη δική σου ζωή θα καθορίζει και την καταλληλότητα του να μάθουν για εκείνον οι δικοί σου πιο σημαντικοί άνθρωποι. Σ’ αυτήν την περίπτωση αποζητάς τη γνώμη τους η οποία για σένα μετράει πολύ παραπάνω από όλων των άλλων. Ένα κομμάτι σου λαχταρά να επιβεβαιώσουν την επιλογή σου κα βλέπουν σίγουρα πιο μακριά από σένα. Η εμπειρία τους είναι σαφέστερα μεγαλύτερη και το μάτι τους κόβει. Όσα εσύ τους περιγράφεις μπορεί να είναι αρκετά για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να σε καθοδηγήσουν να πράξεις πιο σωστά. Μην ξεχνάς πως εκείνοι σε μεγάλωσαν και δεν υπάρχει άλλος που να σε γνωρίζει περισσότερο. Άρα καλό θα ήταν να τους ανησυχούμε και να τους απασχολούμε με θέματα μείζονος σημασίας για εμάς. Για μοναδικούς ανθρώπους που αξίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους. Για τη σχέση μας εκείνη που θεωρούμε πως θα μπορούσε να γίνει και δικό τους κομμάτι εφόσον αφορά άμεσα και σοβαρά εμάς, άρα κι εκείνους.

Οι επιλογές μας είναι στοιχεία της ύπαρξής μας. Και γίνονται ακόμα πιο σημαντικά όταν αποφασίσουμε να τα μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Το κομμάτι των ερωτικών σχέσεων είναι πιο πολύπλοκο απ’ ό, τι φανταζόμαστε γιατί η γονεϊκή επιρροή λειτουργεί περισσότερο υποσυνείδητα παρά συνειδητά. Σίγουρα πολλές φορές προκύπτουν διαφωνίες στις μελλοντικές σχέσεις που συνάπτουμε, μα συζητώντας με τους γονείς κι αν μέσα μας είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί στην άποψή μας η αποδοχή του συντρόφου μας από μέρους τους μας κάνει διπλά ευτυχισμένους και χαρούμενους.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!