Όσο αξίζουν οι κυριακάτικοι ανέμελοι περίπατοι με φίλους, δεν αξίζει τίποτα στον κόσμο. Μια μικρή παρακίνηση απ’ τον κολλητό αξίζει για να δεις μέρη που δεν έχεις ξαναπάει. Με αφορμή, λοιπόν, μία βόλτα που έκανα στο κέντρο της πόλης ανακάλυψα το πιο ενδιαφέρον μπαζάρ που έχω συναντήσει μέχρι στιγμής. Ο λόγος για τα flea market, κοινώς τις υπαίθριες αγορές.

Ατμοσφαιρικές αγορές μικροπωλητών που φτιάχνουν και πωλούν χειροποίητα κοσμήματα, διακοσμητικά, τσάντες, ρούχα, σαπούνια ακόμη και μαρμελάδες. Μπορείς να βρεις από σπάνια αντικείμενα κι εκδόσεις βιβλίων που πια δεν κυκλοφορούν, για τους λάτρεις του παλιού, αντίκες, παλιούς δίσκους μουσικής και κόμικ. Σε αυτές τις εκθέσεις κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του το ξύλο, το μέταλλο και το ύφασμα. Στα περισσότερα από αυτά οι πρώτες ύλες είναι ακατέργαστες.

Όρεξη, χρόνος και διάθεση να υπάρχει. Με παρέα ή και μόνος, σε αυτό το μέρος έχεις τη δυνατότητα να ψάξεις και να βρεις τα πάντα. Και φυσικά να κάνεις παζάρια με τους πωλητές και να διεκδικήσεις κάτι που σου αρέσει πολύ σε καλύτερη τιμή. Τριγύρω θα βρεις λιχουδιές με ντόπια και διεθνή κουζίνα. Συνήθως κάπου εκεί, κάποιος μουσικός ή ερασιτεχνικό γκρουπάκι τραβάει την προσοχή των περαστικών. Οποιαδήποτε εποχή κι αν επισκεφτείς μια τέτοια αγορά, η εμπειρία δε θα σε απογοητεύσει.

Κάνοντας μια μικρή βόλτα στα παζάρια κάθε περιοχής αντιλαμβάνεσαι αμέσως την αυθεντικότητα αυτών των ανθρώπων. Απ’ το στήσιμο του πάγκου τους μέχρι και την ίδια τους την ιδιοσυγκρασία. Κάθε έκθεμά τους είναι τοποθετημένο με μεράκι, έτσι που στο σύνολο τους φαντάζουν με μικρά έργα τέχνης. Η δημιουργικότητα των ανθρώπων αυτών ξεπερνά κάθε φαντασία. Στην ουσία πιάνουν στα χέρια τους ένα απλό άχρηστο οπτικά αντικείμενο και με απλά υλικά το μεταμορφώνουν σε κάτι φανταστικό, κάτι κυριολεκτικά μοναδικό, αυτή είναι η ομορφιά των χειροποίητων.

Μια σειρά από πρωτότυπα κοσμήματα εμφανίζονται μπροστά σου έτοιμα να σε εντυπωσιάσουν με την απλότητά τους αλλά και την καλαισθησία τους. Οι πολύχρωμες τέντες των μικροπωλητών δίνουν μια ζωηρή πινελιά στο τοπίο, κάτι σαν λούνα παρκ. Αν δε σε συνεπάρει η μυρωδιά των φρεσκοψημένων λουκουμάδων, θα κάτσεις να χαζεύεις με τις ώρες τα κομψοτεχνήματα των καλλιτεχνών. Κι αν η πείνα επιμένει, οι επιλογές που θα την ικανοποιήσουν είναι πολλές. Λύσεις νόστιμες κι οικονομικές, ζεστό κρασί ή παγωμένη μπίρα, εδώ θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

Εδώ ξετυλίγεται ο μαγικός κόσμος του vintage κι όχι μόνο. Παλιά αντικείμενα εκπέμπουν την ομορφιά περασμένων εποχών, θυμίζοντάς σου πως μπορείς παίρνοντάς τα σπίτι μαζί σου, ταυτόχρονα να πάρεις και την ιστορία που κουβαλά το καθένα. Λησμονείς εποχές που έζησες ή ταξιδεύεις στο χρόνο σκεπτόμενος όσα θα ‘θελες να ΄χες ζήσει.

Πίσω από κάθε πάγκο βρίσκεται κι ένα ταλέντο, ένα μοναδικό χάρισμα. Καμαρώνεις τη δημιουργικότητά τους. Όλα αυτά που έφτιαξαν με μεράκι με τα χέρια τους, την ψυχή και το μυαλό τους. Κάθε μικρό αντικείμενο συνοδεύεται από τόσα συναισθήματα. Υποκλίνεσαι στους καλλιτέχνες του δρόμου, είτε αυτοί είναι μουσικοί, είτε ζωγράφοι, είτε ξυλουργοί, οτιδήποτε προκαλεί συγκίνηση στη θέασή του είναι τέχνη. Μιλάς μαζί τους και σου μεταδίδουν τέτοια θετική ενέργεια που σου αλλάζουν εντελώς τη διάθεση.

Οι υπαίθριες αγορές κουβαλούν τη δική τους αίγλη, μια πολυπολιτισμικότητα, μια ξεχωριστή γοητεία. Ο κόσμος έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει πράγματα, να μάθει την εναλλακτική χρήση παλιών αντικειμένων, να μάθει την αξία του παλιού και τη χαρά να το μεταποιείς σε κάτι νέο. Είναι κάτι το διαφορετικό, σωστά; Μια βολτίτσα αρκεί για να σε πείσει.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη