Συναισθήματα: Περνούν μπροστά απ’ τα μάτια μας, τα νιώθουμε στο πετσί μας, οξυγωνόνεται κάθε κύτταρο από μια απρόσμενη έκρηξη έλξης.

Είναι η ανυπομονησία κι η λαχτάρα να βρίσκεσαι διαρκώς με το νέο σου έρωτα που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Παύεις να ζεις μόνο για σένα, η παρουσία ενός άλλου γίνεται αναγκαία κι οι στιγμές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι απουσίες φαντάζουν ανυπόφορες. Το «μείνε λίγο ακόμα» γίνεται καθημερινή συνήθεια, ατάκα επαναλαμβανόμενη. Όλες οι σκέψεις αφορούν ένα και μόνο πρόσωπο. Θες ο χρόνος να παύσει στο τώρα που το διασχίζετε μαζί. Τα διαλείμματα χώρια ας είναι μόνο για λίγο, τόσο λίγο που να μην προλάβει ν’ αδρανήσει η καρδιά.

Και τις νύχτες τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο υποσχόμενα. Τα φώτα σβήνουν, οι αναστολές καταρρίπτονται και τα σώματα μπλέκουν για να επαναγνωριστούν με νέους όρους, πιο ουσιαστικούς. Η λίμπιντο καθοδηγεί. Τρυφερότητα, χάδια και πειράγματα, όλα φωνάζουν ερωτισμό.

Όσο δε γνωρίζεις ακόμη καλά το σύντροφό σου, τόσο πιο πολύ αποζητάς το πάθος στις στιγμές σας. Τα σώματά σας καλούν το ένα το άλλο, χωρίς να χορταίνουν την όρεξή τους. Σημαντική για μια σχέση η χημεία στο σεξ. Αυτή καθορίζει και την πορεία. Συχνά, χάρη σε αυτήν αναπτύσσεται ένα έντονο δέσιμο από νωρίς.

Όσο περνάει ο καιρός, η δίψα αυτή για σαρκική επαφή εξασθενεί. Πριν κάνεις σύμμαχό σου την ανασφάλεια και τη φοβία πως κάτι δεν πάει καλά, σκέψου πως αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες -στην προκειμένη περίπτωση και στα πιο ερωτευμένα ζευγάρια. Κανένας δεν κατάφερε να διατηρήσει αυτή τη φλόγα αναμμένη για πολλά χρόνια, χωρίς ενδιάμεσες παύσεις. Όλοι κάποια στιγμή αφήνονται στην ασφάλεια και χαλαρώνουν ρυθμούς.

Ο άνθρωπος αυτός γίνεται μέρος της ζωής σου. Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων δίνει στο σεξ έναν πιο δευτερεύοντα ρόλο. Αυτό δε σημαίνει πως ο σύντροφός σου παύει να σε ελκύει. Απλά αφιερώνετε χρόνο και σε τόσα άλλα κομμάτια, που όλα μαζί συνθέτουν το παζλ μιας καλής σχέσης, που δε μένει στάσιμη, αλλά εξελίσσεται.

Είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστείς πως έχεις περάσει το πρώτο στάδιο κι έχεις ήδη ανακαλύψει τα κουμπιά και το σώμα του άλλου. Η σιγουριά αυτή καθορίζεται απ’ το βαθμό που γνωρίζεις κάθε αμυχή, οποιαδήποτε χαραμάδα στο χαρακτήρα του. Όλα είναι πλέον οικεία. Μια κατάκτηση που με περηφάνια βαφτίζεις «αγάπη».

Μετά από χρόνια, δεν είστε πια μόνο σαρκικοί συνοδοιπόροι, έχετε κάνει ταξίδια στα μυαλά σας πέρα απ’ τα κορμιά σας. Η επαφή σας είναι ολοκληρωμένη. Αντικρίζεις το ταίρι σου και βλέπεις ένα καταφύγιο, έναν  άνθρωπο δικό σου.

Το σεξ δεν είναι πια προτεραιότητα. Το πάθος καταλαγιάζει και το δέσιμο γίνεται πιο ουσιαστικό. Άλλα πράγματα έρχονται στο φως. Η εμπιστοσύνη δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες.

Άδειασε απ’ το μυαλό σου όλες τις αρνητικές σκέψεις, που μόνο εντάσεις κι απογοήτευση προκαλούν. Αποδέξου πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία δεν έχει να κάνει τη συναισθηματική σας κατάσταση, δεν προετοιμάζει κανένα τέλος, ούτε κάνει εσένα ή το σύντροφό σου λιγότερο ποθητό. Το άγχος είναι κακός σύμβουλος. Υπάρχουν τόσα άλλα υπέροχα πράγματα να ζήσετε.

Αν σταματήσεις να προβληματίζεσαι και να απαιτείς εξηγήσεις για το τι μπορεί να πηγαίνει στραβά ανάμεσά σας, θα δεις πως η ηρεμία κι η κατανόηση δίνουν ευκαιρίες και στους δυο σας να γνωριστείτε ξανά. Να δεχθείτε την κατάσταση και να παραδεχθείτε πως δεν αποτελεί πρόβλημα.

Μπορεί να είναι απλώς μια καμπή, που δεν αποκλείει μια μεγαλειώδη ανάκαμψη, που θα επιβεβαιώσει τους λόγους που κανείς δεν έφυγε. Γιατί θες πραγματικά να είσαι εκεί και κανένας μικρός συμβιβασμός δεν μπορεί να ορίσει το μέλλον σας. Πόσο μάλλον να το διαλύσει.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη