Ερωτεύεστε παράφορα, κολλάτε μεταξύ σας, η άφεση του ενός στον άλλον δείχνει μονόδρομος. Μαθαίνετε να ζείτε μαζί, δημιουργείτε μια καθημερινότητα που είναι αποκλειστικά δικιά σας, είστε κι οι δύο πλήρως αφοσιωμένοι σ’ αυτήν. Όσο υπέροχος κι αν είναι ο έρωτας, όμως, δεν μπορεί να χωνέψει κάποιες φράσεις που έτσι κι ειπωθούν, τα μαζεύει και φεύγει επί τόπου.

 

1. «Θέλω να κάνουμε ένα διάλειμμα»

Δεν είστε στο σχολείο, ούτε εργαζόμενοι να χρειαστείτε διάλειμμα. Υποτίθεται πως έχετε μια σχέση που εμπεριέχει σεβασμό, αλληλοκατανόηση και εμπιστοσύνη. Αν εσύ δεν έχεις εκφράσει -ή ακόμη χειρότερα- δεν έχεις βρει το πρόβλημα που σε απασχολεί και πεις ότι θες διάλειμμα, το πιθανότερο είναι το ταίρι σου να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Είναι θέμα αυτοσεβασμού κι εγωισμού κι άμα δει ότι θες να απομακρυνθείς από αυτό, πίστεψέ με θα πάρει την πρωτιά κάνοντάς το πριν από εσένα.

 

2. «Σ ’αγαπώ, αλλά μού έχει φύγει ο έρωτας»

Ο έρωτας, το παιχνίδι και το πάθος διαρκεί για όσο εμείς τα κρατάμε ζωντανά και σε περίπτωση που πεις κάτι τέτοιο, σημαίνει πως κάποιος εδώ τα έχει παρατήσει. Μην περιμένεις το ταίρι σου να το δεχτεί στωικά, έχει ανθρώπους αν χρειάζεται αγάπη. Από εσένα περιμένει ερωτισμό, σεξουαλικότητα και πάθος, αλλιώς δε θα ήταν κι ερωτική η σχέση σας.

 

3. «Θέλω να αφοσιωθώ μόνο στην καριέρα μου»

Λέγοντας κάτι τέτοιο εμμέσως δηλώνεις ότι δεν έχεις χώρο στη ζωή σου, για τη σχέση σου, οπότε είναι σαν να λες «δεν μπορώ να ασχοληθώ μαζί σου» (Έτσι θα ακουστεί στα αφτιά του). Το ότι έχεις σχέση δε συνεπάγεται πως δεν μπορείς να αφοσιωθείς στην καριέρα σου, απλώς σημαίνει ότι πρέπει να βρεις τις ισορροπίες σου. Γι’ αυτό να ξέρεις πως αν πεις τόσο κατηγορηματικά ότι θες να αφοσιωθείς στην καριέρα σου, δε θέλεις να βρεις τις ισορροπίες σου. Δικαίωμά σου, εν τέλει, απλώς μην ξαφνιαστείς αν χωρίσετε μετά από αυτή τη φράση.

 

4. «Ή τους φίλους σου ή εμένα!»

Αν τυχόν πεις κάτι τέτοιο στην σχέση σου θα γίνει πρώην πολύ εύκολα. Ατάκες σας αυτές δε λέγονται. Είναι σημαντικό να τα πηγαίνετε καλά κι αντίστοιχα, αν εσύ συμπαθείς ή αντιπαθείς την οικογένεια και τους φίλους από το ταίρι σου είναι δικό σου πρόβλημα. Έτσι οι απειλές και διλήμματα τέτοιου τύπου θίγουν βαθύτατα επιλογές ζωής του συντρόφου σου που δεν είσαι σε θέση να κρίνεις. Προσπάθησε να τα πηγαίνετε καλά, δούλεψέ το με τον εαυτό σου, ή αλλιώς κράτα απόσταση. Πάντως μην πεις αυτό.

 

5. «Σού δίνω περισσότερα απ’ όσα αξίζεις»

Εδώ ο χωρισμός μπορεί να μη συμβεί αμέσως, αλλά είναι η αρχή του τέλους. Αφενός γιατί κάνεις τον άνθρωπό σου να αισθάνεται μειονεκτικά αξιολογώντας τον κατ’ αυτόν τον τρόπο κι αφετέρου γιατί το παίζεις ανώτερος. Δεν είναι κανείς ανώτερος από κανέναν κι η αξία ενός ανθρώπου δεν μπορεί να μετρηθεί. Άλλωστε δίνουμε σε μια σχέση γιατί θέλουμε κι η μονάδα μέτρησής μας είναι αυστηρά το συναίσθημα.

 

6. «Θέλω να βλέπουμε κι άλλα άτομα»

Εκτός και αν είσαι Σουηδός ή polyamorous (ή και τα δύο), κάτι τέτοιο δεν το λες, γιατί αν το πεις θα βρεθείς κι ελεύθερος εκτός από φιλελεύθερος. Αν η σχέση που έχεις με το ταίρι σου έχει βασιστεί στην αποκλειστικότητα, λέγοντας κάτι τέτοιο όλο αυτό το κλίμα θα καταστραφεί. Προτιμότερο είναι να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου σε σχέση με τη μονογαμία έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση, παρά να κάνεις μια ανακοίνωση βόμβα.

 

7. «Είχα βάλει στοίχημα ότι θα σε ρίξω»

Και να ισχύει κάτι τέτοιο, που ελπίζω να μην, καλύτερα είναι να μην το πεις ποτέ, παρά να το εκφράσεις με περηφάνια. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι ο σύντροφός σου να χάσει την εμπιστοσύνη σου προς τα εσένα, να πιστέψει ότι όλη η σχέση σας είναι προϊόν ανταγωνισμού και να το λήξει. Καλό είναι, στοιχήματα να μην μπαίνουν γι’ ανθρώπους, παίξει ΠΑΟΚ-Άρης καλύτερα.

 

8. «Θέλω τους κωδικούς σου στο Facebook/Instagram»

Κρύβει δεν κρύβει κάτι, το να ζητήσεις κάτι τέτοιο είναι παραβίαση προσωπικού χώρου, για να μην πω δεδομένων και φανώ υπερβολική. Το ότι έχετε σχέση δε σου δίνει το δικαίωμα να καταπατάς την ιδιωτικότητα του άλλου, να του λες τι θα κάνει με τη ζωή και τα social media του και να τον περιορίζεις. Το πιο πιθανό, εάν το κάνεις αυτό, είναι να καλλιεργήσεις ένα κλίμα διαρκούς καχυποψίας κι άγχους, που θα φέρει πολύ γρήγορα τον χωρισμό σας.

 

9. «Σε απάτησα, δε σήμαινε τίποτα»

Εδώ δεν έχω να πω και πολλά. Η απάτη πάντα σημαίνει κάτι. Έλλειψη; Άγχος, Φοβία; Καταπιεσμένη σεξουαλικότητα; Ανικανοποίητη λίμπιντο; Όλα μαζί; Καλό θα είναι εφόσον το έκανες, όταν κι αν αποφασίσεις να το πεις, να είσαι έτοιμος και για τις συνέπειες. Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι από τις βασικότερες αξίες των ανθρωπίνων σχέσεων. Σήμαινε κάτι η πράξη σου και θα σημαίνει και για το ταίρι σου. Μην προσπαθήσεις να το μειώσεις. Δεν αξίζει σε κανέναν από τους δυο σας.

 

10. Όλα τα γνωστά κλισέ

Μπόνους φυσικά, οι γνωστές ατάκες που ακούν στο «Δεν είναι αυτό που νομίζεις», «Σου αξίζει κάτι καλύτερο», «Δε φταις εσύ εγώ φταίω», που κρατούν γερά τη δύναμη να διαλύσουν μια σχέση από εκεί που δεν το περιμένεις. Σταθερές αξίες που φέρνουν βέβαια αποτελέσματα.

 

 

Συντάκτης: Μυρτώ Ανδρεαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου