Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και η σχέση μας. Αν το κάνεις εικόνα, δύο άνθρωποι που βρίσκονται μαζί σ’ ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, μπορεί να είναι θάλασσα, μπορεί να είναι καναπές, μπορεί να είναι βεράντα, ένα όμορφο γλυκό βράδυ με ποτό να πίνουν και να μιλούν, να μιλούν και να πίνουν, είναι σίγουρα μια σκηνή έρωτα.

Ποιος αλήθεια δεν έχει ανάγκη στη ζωή του μερικές τέτοιες βραδιές; Μερικές βραδιές ανακάλυψης κι αποκάλυψης, εκείνες που μιλάς και λες και μοιράζεσαι και φτάνεις να σοκάρεσαι κι ο ίδιος με τις αποκαλύψεις σου. Να μπορείς να μιλήσεις για όλα μαζί του σαν να είστε πέρα από ζευγάρι και οι καλύτεροι φίλοι. Ιδανικά όμορφη στιγμή αυτή, όταν σας συνδέουν αδιάκοπα χρόνια κοινής πορείας. Τότε είναι που χρειάζεται ακόμη περισσότερο, ίσως, γιατί όταν αγαπάμε για καιρό ξεχνάμε να μιλάμε, το θεωρούμε λιγάκι δεδομένο πια. Έχοντας ένα ποτό στο χέρι, μπορείς ν’ αποφασίσεις να πεις και να δεχτείς αλήθειες. Να μην ακούς για ν’ απαντήσεις, αλλά γιατί θέλεις να μάθεις και να γίνεις καλύτερος για τη σχέση σου.

Κατά καιρούς και δη στις μακροχρόνιες σχέσεις, σταματούν τα πράγματα να έχουν την πιθανότητα να είναι παραμυθένια. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές και μέρες, μη σου πω και ολόκληρα χρονικά διαστήματα, που όλα φαίνονται δύσκολα. Τότε που η συνήθεια γίνεται ρουτίνα. Τότε που απλώς υπάρχεις για να διαφωνείς με τον άνθρωπό σου. Τότε που αρχίζεις να λες ψέματα, ακόμη και μικροψεματάκια, προκειμένου ν’ αποφύγεις γκρίνιες και τσακωμούς. Φυσικά και ξέρεις τόσο καλά τη σχέση σου, που γνωρίζεις πριν ξεστομίσεις κάτι αν θα του αρέσει ή όχι και πώς μπορεί να αντιδράσει. Ή πάλι αδικείς τις αντιδράσεις του κι αποφασίζεις εσύ και για τους δύο μη δίνοντας ευκαιρία να σε εκπλήξει.

 

 

Εκεί λοιπόν που έχουν μαζευτεί ένα σορό καβγάδες, ψεματάκια, παρανοήσεις κι όλα αυτά που φέρνει μαζί της η καθημερινότητα των συνοδοιπόρων σκέψου τι όμορφο θα ήταν να κάνατε ανακωχή. Ανακωχή με συζήτηση. Αληθινή συζήτηση. Σαν κουβεντούλα μεταξύ φίλων. Να φεύγουν οι αναστολές με το ποτό και να μιλάς για ό,τι πραγματικά σ’ έχει στεναχωρήσει. Να φεύγει ο εγωισμός με τις γουλιές και να παραδέχεσαι ότι ζήλεψες ή ακόμη, ότι έκανες λάθος. Άνθρωπος είσαι στο κάτω-κάτω. Δε γεννήθηκες ξέροντας πώς πρέπει να υπάρχεις μέσα σε μια σχέση. Δεν υπάρχει οδηγός πρώτων βοηθειών στις δυσκολίες που θα συναντήσεις. Απλά μαθαίνεις παθαίνοντας με την ελπίδα ότι δε θα ξανακάνεις το ίδιο λάθος.

Μάλλον, για να είσαι τόσα χρόνια μ’ έναν άνθρωπο προφανώς κι υπάρχει επικοινωνία πέρα από αγάπη. Έχεις βρει στο πρόσωπό του πράγματα που δεν έχεις βρει αλλού. Άλλα και πάλι, μη νομίζεις ότι μπορεί και να μην τα ξαναβρείς και αλλού σε άνθρωπο. Μπορεί, μάλιστα, και σε περισσότερους ανθρώπους από έναν. Το θέμα είναι τι θέλεις και τι ζητάς εσύ από τη ζωή σου, και πώς τελικά όσα βρίσκεις ως στοιχεία μπορούν να γλυκαίνουν το δέρμα σου.

Σκέψου, λοιπόν, πάνω στα τόσα που περάσατε, να καθιέρωνες με το έτερον ήμισυ έναν τέτοιο τρόπο κάθαρσης στη σχέση σας, κάθε φορά που μαζεύονται οι άστοχες επικοινωνίες. Να κάνετε για παράδειγμα μια τέτοια είδους συμφωνία. Ότι δηλαδή θα έχετε ένα βράδυ, κάθε ένα χρονικό διάστημα που εσείς θα ορίσετε. Θα μπορείτε να μιλάτε για ό,τι σας απασχολεί με μοναδικούς όρους να πείτε αλήθειες κι ό,τι ακουστεί εκείνο το βράδυ δε θα χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον σας στη μετέπειτα σχέση σας. Ακόμη και πράγματα που φαντάζουν ταμπού.

Πόσο όμορφο το συναίσθημα της λύτρωσης που ακολουθεί το επόμενο πρωί. Έχεις μιλήσει για όλα. Έχεις πάει τη σχέση σου ένα βήμα παραπέρα. Έχεις γίνει ουσιαστικά ένα με τον άνθρωπό σου. Γιατί αυτά είναι τα πραγματικά βήματα σε μια σχέση, που την πάνε παρακάτω. Αυτά που αποκαλύπτεσαι στον άνθρωπό σου. Αυτά που του δίνεις τη δυνατότητα να σε γνωρίσει καλύτερα. Μην ξεχνάς ότι ο καθένας μας, μας γνωρίζει όσο εμείς του επιτρέπουμε. Γιατί, λοιπόν, να μη δώσεις στον συνοδοιπόρο σου τη δυνατότητα να σε μάθει όσο το δυνατόν περισσότερο;

Κάπως έτσι χτίζονται τα «σε αποδέχομαι». Όταν έχουν οι άνθρωποι όλες τις αισθήσεις ανεπτυγμένες, σε σημείο που αφουγκράζονται αμέσως πότε έρχεται η ώρα της νύχτας με το ποτό και τις αλήθειες. Κοιτάζονται στα μάτια και δίνουν ραντεβού το βράδυ, στο συνηθισμένο μέρος της κάθαρσης, της λύτρωσης, αποφασισμένοι πως αυτή η σχέση δε θα κρύβει κανέναν. Δεν είστε ένα, άλλωστε, επειδή αποφασίσατε να γίνετε ζευγάρι. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι είστε, που γουστάρετε πολύ να είστε μαζί. Κι αυτό, σας κάνει ένα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νατάσα Αυγούστη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου