belinda-fewings-u7gupaskipa-unsplash

Αν ήταν απλό να λέμε αυτά που νιώθουμε σε εκείνους που μας προκαλούν τα αισθήματα, θα υπήρχαν λιγότερα τραγούδια σαν το «Ερωτά μου» του Νίνο και περισσότερα σαν το “I’m in Love With You” της Joy Williams. Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι απλά. Γιατί το μοναδικό πράγμα που είναι πιο δύσκολο από το να ερωτευτείς στις μέρες μας, είναι να βρεις τον τρόπο και τα κότσια να το πεις. Ο επίσημος όρος ακούει στο όνομα ερωτική εξομολόγηση, μα μην σας φοβίζει η επισημότητά του. Ένα άλλο όνομα είναι για τη στιγμή που αποφασίζεις να αποκαλύψεις στον άλλον πως η καρδούλα σου κάνει ντούκου-ντούκου όταν τον βλέπεις. 

Θα έπρεπε να είναι εύκολο, σωστά; Τι πιο όμορφο, τι πιο ωραίο απ’ το να ανακοινώνεις κάτι τόσο χαρμόσυνο σε κάποιον; Η αλήθεια είναι πως η δυσκολία αυτής της απόφασης είναι συνυφασμένη με αισθήματα, όπως ο εγωισμός, η περηφάνια της απόρριψης και ο φόβος του να μην είσαι αρεστός ή αρκετός. Όλοι τα ίδια νιώθουμε και οι πλείστοι σωπαίνουμε, προτιμούμε να θάψουμε, να θυσιάσουμε αυτά τα σκιρτήματα της καρδιάς στο βωμό του εγωισμού. Πολλοί το ονομάζουν «προστατεύω τον εαυτό μου» και λίγα πράγματα με θυμώνουν περισσότερο από τέτοιες ύπουλες εκφράσεις. Εκφράσεις που έχουν μοναδικό σκοπό να εκλογικεύσουν το φόβο και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν την ευλογία να αγαπήσουν, ζήσε το. Οι σπασμένες καρδιές δυναμώνουν. Οι άθικτες μένουν μόνες και κρυώνουν. Το να φοβάσαι στον έρωτα δεν έχει λογική. Είναι λες και ενώ είσαι μέσα στη θάλασσα πιάσει βροχή και μπαίνεις κάτω απ’ το νερό για να μη βραχείς. 

Είστε έτοιμοι; Έχω την προσοχή των ερωτευμένων; Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς να καταπολεμήσουμε το φόβο και πώς να εκφραστούμε χωρίς να κρατάμε τίποτα για τον εαυτό μας. 

1. Γράψε

Να σας προλάβω εσάς τους αρνητικούς που θα ορμίσετε να με φάτε με τα «δεν μπορούν όλοι να εκφραστούν γραπτά» και το κλασικό «έχω να γράψω έκθεση απ’ το δημοτικό». Το στιλό, αγαπητοί μου, όταν συναντήσει το χαρτί, βρίσκει μόνο του τρόπους να εκφραστεί. Κανείς δε σας ζήτησε να γράψετε πτυχιακή. Λίγες λέξεις μονάχα απ΄την καρδιά, χωρίς πολλά πολλά. Για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό. Πώς  άρχισες να νιώθεις όλα όσα νιώθεις. Αυτά που σκέφτεσαι και δε λες, τον τρόπο που βλέπεις τον άλλο. Το μελάνι δε λαθαίνει. Έχει τη μαγεία να καταγράφει και να διατηρεί τον αυθορμητισμό αυτού που γράφει. Έχει ένα ρομαντισμό, μια αύρα αλλιώτικη. Τα λόγια και τα αισθήματα που θα καταθέσεις στο χαρτί αποκτούν άλλο νόημα, πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό. Γράψε λοιπόν. Γράψε χωρίς να σκέφτεσαι. Γράψε αυτά που νιώθεις. 

2. Δείξε 

Αν ακούσω ξανά πως οι πράξεις λένε πιο πολλά από τα λόγια, θα αυτοπυρποληθώ. Ε μα φτάνει πλέον με αυτή την καραμελίτσα. Και τα δύο ρε παιδιά. Και να λέμε και να κάνουμε. Τόσο δύσκολο είναι πια; Όσον αφορά το θέμα μας όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το να εκδηλωθείς πρώτη φορά χωρίς ο άλλος να ξέρει κάτι, απαιτεί λεπτό χειρισμό. Δεν είναι εύκολο ξαφνικά και να πεις και να κάνεις. Θέλει ψυχραιμία και τρόπο. Αν, λοιπόν, με τις λέξεις δεν είσαι φίλος, και είσαι άτομο που μιλάει με πράξεις, αυτό που ακολουθεί είναι για σένα. 

Οι πράξεις μιας ερωτικής εξομολόγησης μπορούν να διαχωριστούν σε μικρές και διακριτικές ή σε μεγάλες και εκκωφαντικές. Μικρές μπορεί να είναι η πρωτοβουλία να στείλεις μήνυμα, η προσοχή που δίνεις σε αυτά που λέει ο άλλος, η προσφορά να πάτε για έναν καφέ. Μικρές κινήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά αφήνουν και κάτι στη φαντασία του άλλου. Κινήσεις αρκετές για να κάνουν τον άλλο να βγει από το καβούκι του και να δείξει αν αυτό το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο. 

Υπάρχουν φυσικά και οι πράξεις που κάνουν μπαμ. Πάρε τα Κατσαμπάκια κάτω από το μπαλκόνι της και σαν νέος Ρωμαίος, τραγούδα για τον έρωτα μέχρι να κοκκινίσει. Η επιλογή είναι ανάλογα με το χαρακτήρα σου, αλλά το να δείξεις αυτό που νιώθεις είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους να πετύχεις το στόχο σου. 

3. Στείλε μήνυμα με αγγελιοφόρο

Αυτό ίσως ακουστεί κάπως σε κάποιους, αλλά πριν κρίνετε, λάβετε υπόψιν πως η έκφραση σε οποιαδήποτε μορφή, δεν είναι εύκολη για όλους μας. Υπάρχουν άτομα που θέλουν, αλλά δεν τους βγαίνει. Για αυτούς, λοιπόν, σοφό θα ήταν να μιλήσουν για αυτά που νιώθουν σε ένα τρίτο άτομο που γνωρίζουν, νιώθουν άνετα μαζί του και δεν τους αγχώνει. Αυτό το άτομο μπορεί μετά να μεταφέρει το μήνυμα και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το σημαντικό είναι να μη μείνουν τα αισθήματα θαμμένα. Τώρα αν πρέπει το μήνυμα να πάει με αγγελιοφόρο, αυτό να γίνει τότε. 

4. Ψάρεψε

Λίγο ύπουλο αυτό, μα στον έρωτα δεν υπάρχουν κανόνες. Η τακτική εδώ είναι απλή. Μέσα από κουβέντα και συζήτηση θα προσπαθήσεις να δεις αν το άτομο για το οποίο έχεις αισθήματα είναι έτοιμο να ακούσει αυτά που έχεις να του πεις. Είναι ελεύθερο αυτό το διάστημα; Έχει βγει πρόσφατα από σχέση; Είναι πληγωμένος; Ακούει έρωτα και ψάχνει τουαλέτα να κάνει εμετό; Είναι μόνος καιρό και είναι έτοιμος να ξεκινήσει κάτι καινούριο; Όλα αυτά είναι στοιχεία και πληροφορίες που μπορούν να σε βοηθήσουν στο εγχείρημά σου. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να εκφραστείς. 

Κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως αυτά που θα πεις θα βρουν αντίκρυσμα. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να μάθεις αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια τέτοια συζήτηση. 

5. Μίλα

Το άφησα τελευταίο, γιατί είναι το πιο δύσκολο αλλά ίσως και το πιο σωστό. Να κάτσεις απέναντι από τον άλλο και να κάνεις τη βουτιά στο κενό χωρίς να ξέρεις αν το αλεξίπτωτο θα ανοίξει. Να ξεκινήσεις έναν μονόλογο που στο τέλος του να έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων. Ένας μονόλογος κεραμίδα στο κεφάλι εκείνου που τον ακούει. Θέλει κότσια, άγνοια κινδύνου και μια καρδιά που να το λέει η καρδιά της. Η πραγματικότητα είναι πως οι πιθανότητες ο άλλος να ενθουσιαστεί και να ανταποδώσει απευθείας είναι λίγες. Η λογική λέει πως αν δεν το περιμένει, θα χρειαστεί χρόνο να το επεξεργαστεί -αν φυσικά δεν το απορρίψει. 

Η αξία μιας ερωτικής εξομολόγησης είναι εφάμιλλη με αυτή της καλής πράξης. Για τον εαυτό σου το κάνεις. Για να εκφραστείς, να τα βγάλεις από μέσα σου και να ηρεμήσουν τα μέσα σου. Το αποτέλεσμα, η αναγνώριση και η ανταπόδοση δεν είναι ποτέ το ζητούμενο. Η ερωτική εξομολόγηση, κάθαρση είναι. Απελευθέρωση θετικής ενέργειας προς τα έξω. Εσύ κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις και τα υπόλοιπα θα πάρουν το δρόμο τους.

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Πες το με ένα μυστικό ραβασάκι!

Μπορείς ακόμα και να στείλεις ανώνυμο μήνυμα για να εκφράσεις τον έρωτά σου! Και πού ξέρεις; Μπορεί και ν' ανταποκριθεί!