Από τους πρωτόπλαστους μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, το φλερτ είναι και θα είναι παιχνίδι που παίζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κανόνες του απλοί: άνθρωπος βλέπει άνθρωπο, η καρδούλα του χτυπάει δυνατά, και από εκείνη τη στιγμή, όλος του ο κόσμος μετατρέπεται σε ένα πανέμορφο παιχνίδι γεμάτο συγκινήσεις, γέλια, ανυπομονησία και πρώτες φορές. Το φλερτ έχει παγκόσμιους, οικουμενικούς και διαχρονικούς κανόνες. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όποια γωνιά της Γης κι αν αποκαλείς σπίτι σου, το παιχνίδι παίζεται με το ίδιο πάθος, την ίδια αφέλεια και τον απαράβατο κανόνα πως όλα επιτρέπονται και τίποτα δεν απαγορεύεται.

Έλα όμως που για όλα έρχεται η στιγμή της αλλαγής… 

Αμε! Το παιχνίδι άρχισε πλέον να αλλάζει. Ο σκοπός και το έπαθλο παραμένουν ίδια, μα οι παράμετροι και οι κανόνες έχουν αλλάξει. Ο λόγος; Η εξέλιξη της τεχνολογίας. Τα κινητά τηλέφωνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Ίντερνετ, έχουν γίνει αναπόσπαστα κομμάτια στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι νέες γενιές. 

Η αμεσότητα του γραπτού λόγου ανά πάσα στιγμή της μέρας έχει έρθει να αλλοιώσει τις παραμέτρους του φλερτ. Εκεί που περίμενες μια συνάντηση ή ένα τηλεφώνημα με τον άνθρωπο που έκανε την καρδούλα σου να φτερουγίσει, τώρα μπορείς να είσαι σε συνεχή επαφή μαζί του. Το φλερτ μέσα από μηνύματα άρχισε να εξελίσσει τη δική του γλώσσα, το δικό του κώδικα και τη δική του φιλοσοφία. Το ηλεκτρονικό μελάνι είναι πλέον υπεύθυνο για τις ιστορίες αγάπης, οι οποίες γεννιούνται και πεθαίνουν στα inbox των κινητών μας συσκευών. 

Πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι θα αναρωτιέστε; Πάμε να δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά της καινούργιας εποχής του φλερτ. 

1. Η συχνότητα

Πόσο συχνά στέλνεις μήνυμα στο καινούριο σου φλερτ; Αυτό που θέλεις είναι να εδραιώσεις το ερωτικό σου ενδιαφέρον, να δείξεις ότι νοιάζεσαι για αυτά που κάνει και αυτά που έχει να πει, αλλά και να ξεδιπλώσεις την προσωπικότητά σου μέσα από τη συζήτηση. Αυτό που δε θέλεις είναι να γίνεις κουραστικός, να δώσεις την εντύπωση πως είσαι συνέχεια πάνω από το κινητό και πως αυτή η συζήτηση είναι ό,τι πιο σημαντικό συμβαίνει στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Οι ισορροπίες λεπτές και η τακτική που απαιτείται, υψηλού επιπέδου. Τι κάνεις; Πώς το διαχειρίζεσαι; Η αλήθεια είναι πως εκτός απ’ τη δουλειά, και η πολλή σκέψη μπορεί να φάει τον αφέντη. 

Μην το σκέφτεσαι πολύ. Αν έχεις κάτι να πεις, κάτι να ρωτήσεις, στείλε. Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα. Να είσαι ο εαυτός σου, να παίρνεις πρωτοβουλία και να εκφράζεσαι. Υποσημείωση: αν νιώθεις την ανάγκη να στέλνεις μηνύματα κάθε δύο λεπτά, μην τα στείλεις. Είπαμε να παίρνεις πρωτοβουλία, αλλά μην τον πνίξουμε τον άλλο. Υπομονή, εγκράτεια και μέτρο. 

2. Τα emojis

Οι φατσούλες είναι σαν το αλάτι στο φαΐ: απαραίτητες, μα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά του φλερτ μέσω μηνυμάτων είναι η δυσκολία αναγνώρισης του τόνου με τον οποίο μιλάει κάποιος. Οι φατσούλες έχουν φτιαχτεί για αυτόν ακριβώς το λόγο, για να μπορούν να εκδηλώσουν τη διάθεση με τον οποία μιλάει αυτός που γράφει. Χρησιμοποίησε τις φατσούλες συχνά αλλά μην ξεχνάς πως είναι αλάτι, δεν είναι το φαγητό. Τις προσθέτεις στη συζήτηση, δεν είναι η συζήτηση.

3. Sexting 

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται λίγο, γιατί κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική. Αναλόγως τη φάση στην οποία βρίσκεται το φλερτ, ισχύουν και διαφορετικοί κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Εδώ θα δώσουμε κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Σαν πρώτη συμβουλή, πάρε πρώτα τη θερμοκρασία του ασθενή. Τι εννοώ; Μην πέσεις με τα μούτρα. Ρίξε προειδοποιητικές βολές. Πες κάτι ελαφρύ. Δείξε πρόθεση να ανοίξεις αυτό το θέμα. Άσε τον άλλον να απαντήσει, να ανταποδώσει, να ανοίξει τα χαρδιά του. Το φλερτ, όπως και το sexting, χρειάζονται δύο για να λειτουργήσουν. Είναι μια κατάσταση πάρε-δώσε. Εσύ δώσε, αλλά πρέπει να πάρεις για να συνεχίσεις. 

4. Τα σημεία στίξης, η ορθογραφία, τα Greekglish

Δεν είναι και διαγώνισμα Νέων Ελληνικών, αλλά άμα ο άλλος δει «νε θα ερθο στιν ορα μου» θα έχει τις απορίες του, και με το δίκιο του. Βάλε λίγη προσπάθεια. Βάλε κανένα θαυμαστικό, καμιά τελεία. Ο άλλος δεν μπορεί να διαβάσει το πρόσωπό σου, τις αντιδράσεις σου. Το μόνο που μπορεί να διαβάσει είναι αυτό που το γράφεις. Όσο πιο πολύ τον βοηθήσεις να καταλάβει, τόσο πιο κοντά θα έρθετε. Όσον αφορά την επιλογή greekglish ή Ελληνικών, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Όποιο δρόμο κι αν επιλέξετε, η προσπάθεια στην έκφραση είναι που θα κάνει την διαφορά. 

5. Η αποκρυπτογράφηση 

Για όσους είναι νέοι στο παιχνίδι ή ακόμα και για αυτούς που το παίζουν, μα δε θέλουν να μάθουν, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη να σας δώσω κάποια tips που θα σας σώσουν χρόνο, προσπάθεια και απογοήτευση. 

  • Αν κάνει πάνω από 10 λεπτά να απαντήσει μήνυμα, ίσως και να μην ενδιαφέρεται. Εξαιρούνται ώρες δουλειάς. 
  • Τα πολλά emoji και τα «Χαχαχαχαχαχαχαχα» ίσως και να είναι σημάδι πως θέλει να σταματήσει η συζήτηση.
  • Τα «καλημέρα» και το «καληνύχτα» είναι σημάδια ότι θέλει να προχωρήσετε. 
  • Αν οι απαντήσεις ξεπερνούν τις δύο προτάσεις, είναι σημάδι πως ενδιαφέρεται. 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.