paul2782

Όταν πλησιάζουν τα γενέθλια των αγαπημένων μας προσώπων, οι ονομαστικές εορτές τους, όταν διανύουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και το Πάσχα, σκεφτόμαστε τα δώρα που θα τους χαρίσουμε. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που τους προσφέρουμε απλόχερα τα δώρα μας, όποτε το αισθανθούμε· χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο ή αφορμή. Στείβουμε το μυαλουδάκι μας μέρες και νύχτες, ψάχνοντας να βρούμε τα δώρα που θα τους αρέσουν κι όταν θα τα βλέπουν, θα μας θυμούνται. Μπορεί και να ξοδέψουμε μικρές περιουσίες γι’ αυτά. Επειδή πολλοί πιστεύουμε ότι τα δώρα μας θα ‘χουν μεγαλύτερη αξία, αν είναι ακριβά. Όμως η αξία τους προσδιορίζεται απ’ τη σκέψη και την αγάπη μας που τα συνοδεύουν κι όχι απ’ το κόστος τους.

Τα δώρα που μένουν αξέχαστα είναι αυτά που φέρουν τη δική μας υπογραφή. Αυτά που προέκυψαν μετά από σκέψη για όλα όσα αρέσουν σε ‘κείνους. Για το ποια είναι τα χόμπι τους και για όλα αυτά που τους συγκινούν. Δώρα για τα οποία αφιερώσαμε χρόνο για να βρούμε και τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για να τα σχεδιάσουμε. Δώρα που φτιάχτηκαν από εμάς αποκλειστικά και μόνο για τους παραλήπτες τους. Άλλωστε, τα δώρα συμβολίζουν κάτι περισσότερο από μια απλώς ευγενική κίνηση. Επειδή φανερώνουν κι αντικατοπτρίζουν αυτό που αισθανόμαστε.

Όταν δημιουργούμε οτιδήποτε και βάζουμε μέσα σ’ αυτό όλη μας την αγάπη, είναι βέβαιο ότι η επιτυχία του είναι εγγυημένη. Απ’ τα πιο απλά μέχρι και τα πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα, το πολύ νόστιμο κι αγαπημένο τους γλυκό ή ένα άλμπουμ στολισμένο με τις φωτογραφίες σας. Ένα CD με χαρακτηριστικά για εσάς τραγούδια. Κοσμήματα και μπρελόκ με χαραγμένα τ’ αρχικά τους. Κεριά αρωματικά κι ατμοσφαιρικά. Μικρά τελάρα ζωγραφισμένα από εσάς. Κούπες διακοσμημένες μόνο με τη φαντασία σας. Ζεστά κασκόλ και σκουφάκια, πλεγμένα απ’ τα χέρια σας. Κι άλλα πολλά, μικρά δωράκια, που όμως η συναισθηματική τους αξία είναι σημαντικότερη απ’ τη χρηματική.

Σκεφτείτε τη λάμψη των ματιών τους και τα μεγάλα χαμόγελα, όταν τους προσφέρετε τα δώρα που φτιάξατε οι ίδιοι, μόνο για ‘κείνους. Επειδή με την κίνησή σας αυτή ο παραλήπτης του δώρου αντιλαμβάνεται αμέσως ότι τον σκεφτήκατε, ότι διαθέσατε τον χρόνο σας αλλά και κόπο για να δημιουργήσετε το δώρο, που θα ικανοποιεί τις επιθυμίες του. Γνωρίζει ότι υπολογίσατε τον τρόπο ζωής του και τις προτιμήσεις του. Κι επειδή το φτιάξατε εσείς, βάζοντας και το δικό σας προσωπικό στοιχείο, το δώρο σίγουρα θα ‘ναι ξεχωριστό και θα μείνει αξέχαστο.

Τελικά, όταν επιλέγουμε το δώρο που θα προσφέρουμε στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας, το μόνο που δεν έχει σημασία είναι τα χρήματα. Όπως άνευ ουσίας είναι και το αν το ‘χουμε αγοράσει απ’ τα πιο γνωστά πολυκαταστήματα της πόλης μας ή όχι. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι ο χρόνος που διαθέτουμε για να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το δώρο που πρόκειται να χαρίσουμε. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις. Για να ευδοκιμήσουν απαιτείται η αφιέρωση χρόνου. Με τον τρόπο αυτό ο καθένας αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον, τον σεβασμό και την αγάπη της άλλης πλευράς.  Δεν είναι, λοιπόν, το ίδιο το δώρο που ‘χει τόση σημασία. Είναι η σκέψη. Είναι ο προσωπικός χρόνος που δαπανήσαμε μόνο και μόνο για να σκεφτούμε τι ‘ναι αυτό που θα τους κάνει χαρούμενους και θα τους αγγίξει σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο. Είναι το ψάξιμο, η προσωπική μας προσπάθεια και το βαθύ συναίσθημα που κρύβεται πίσω απ’ αυτό.

Είναι απόλυτα φυσικό να θέλουμε τα δώρα που προσφέρουμε στους ανθρώπους που ‘ναι κοντά μας να δείχνουν ότι είναι σημαντικοί για εμάς.  Μη διστάζετε, λοιπόν, να τα φτιάξετε με τα δικά σας χέρια. Τα δώρα σας να ‘χουν την προσωπική σας πινελιά. Τα χειροποίητα δώρα έχουν αξία ανεκτίμητη. Αν, μάλιστα, αποτυπώσετε και το πιο γλυκό μήνυμά σας σε μια κάρτα που σχεδιάσατε αποκλειστικά για ‘κείνους, θα τους μείνετε αξέχαστοι.

Συντάκτης: Ελίζα Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!