maira05

Σε γιορτές, γενέθλια, επετείους, γάμους, βαπτίσεις, έχει καθιερωθεί ν’ αγοράζουμε κάποιο αναμνηστικό δώρο. Ακριβό ή φτηνό δεν έχει σημασία. Ένα δώρο πέρα απ’ τη χρησιμότητα που θα έχει σαν αντικείμενο είναι παράλληλα μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα. Είναι ένδειξη αγάπης και εκτίμησης προς το άτομο που το προορίζουμε. Βέβαια, δε χρειάζεται να υπάρχει μια συγκεκριμένη αφορμή για την αγορά κάποιου δώρου. Αρκεί μόνο να δούμε κάτι στην αγορά, να σκεφτούμε ένα δικό μας αγαπημένο πρόσωπο και να του το προσφέρουμε. Επίσης, το δώρο μπορεί να είναι και άυλο, δηλαδή ένα δείπνο, ένα πακέτο διακοπών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί το εφευρετικό μας μυαλό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που περιφερόμαστε άσκοπα στους ορόφους ενός καταστήματος χαζεύοντας από ‘δω κι από ‘κει είτε ρούχα είτε αξεσουάρ που μας τραβούν την προσοχή. Κι άλλες πάλι φορές δε βλέπουμε κάτι που να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μα, δεν μπορεί, τόσες δεκάδες κομμάτια κάτι θα υπάρχει για να μας κάνει τελικά το «κλικ». Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη βόλτα μας στις γωνίες κάθε μεγάλης αλυσίδας, όταν ξαφνικά με την άκρη του ματιού μας βλέπουμε ένα ρούχο, είτε κάποιο αξεσουάρ, παπούτσια, ακόμα και μπρελόκ ή κούπα που φαντάζει πραγματικά πανέμορφο. Μα, αν αναρωτηθούμε μέσα μας, όταν το αντικρίσαμε για πρώτη φορά αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι, με τις χρωματικές παραλλαγές και την πρωτοτυπία του, σκεφτήκαμε να το αγοράσουμε για εμάς ή για ένα δικό μας αγαπημένο πρόσωπο που σίγουρα θα ξετρελαινόταν αν το είχε; Εκτός πάλι κι αν το αγοράζαμε και για εμάς και για εκείνο το πρόσωπο που σκεφτήκαμε ώστε να το έχουμε συμβολικά κι οι δυο.  

Ανήκετε, λοιπόν, στην κατηγορία που βλέπει κάτι και σκέφτεστε κατευθείαν τα αγαπημένα σας πρόσωπα; Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που θα πήγαιναν γάντι στον αδερφό σας. Ένα γαλάζιο φόρεμα, με κουμπιά στη μέση, αεράτο και ανάλαφρο που θα αγκάλιαζε απόλυτα τη γραμμή της κολλητής σας. Ή μήπως αυτή η καινούρια κονσόλα παιχνιδιού, που θα ξετρέλανε τον παιδικό σας φίλο, που απολαμβάνει να παίζετε παρέα από το κλασικό φίφα μέχρι ό,τι καινούριο βγαίνει στην κατηγορία του; Όταν, επομένως, είστε έξω στα μαγαζιά και κοιτάτε γύρω σας, τι πρωτοσκέφτεστε καθώς βλέπετε αυτά τ’ αντικείμενα; Τα συνδυάζεται στο μυαλό σας με κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα;

Βέβαια, ακόμα καλύτερα θα είναι να σκέφτεστε το χαμόγελο αυτών των προσώπων όταν τους πάτε τα δώρα. Η ανεκτίμητης αξίας αγκαλιά που θα λάβετε όταν θα ανοίξει το άρωμα που τόσο λαχταρούσε ο αγαπημένος σας, αυτή η κραυγή χαράς της κολλητής με το νέο φόρεμα κι η ήρεμη ευτυχία του μεγάλου αδερφού που θα πει χαμηλόφωνα: «ευχαριστώ ρε μικρό, ωραία είναι».

Όλες αυτές οι διαφορετικές εκφράσεις, αντανακλούν στην αποδοχή της πράξης της αγάπης μας. Είναι τόσο όμορφο να ξέρουμε πως κάποιος εκεί έξω μας σκέφτηκε και αφιέρωσε χρόνο, κόπο και χρήμα για να δει απλά το χαμόγελό μας. Είναι μια τόσο αγνή και γλυκιά κίνηση. Άλλωστε δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την αγάπη. Φτάνει, βέβαια, αυτό να γίνεται με μέτρο για να μη χαθεί κι η αξία αυτής της αυθόρμητης κατά τ΄άλλα κίνησης.

Μπορεί, λοιπόν, να γεννιέται συχνά το ερώτημα: «Να πάρω ένα δώρο για τον εαυτό μου ή για κάποιον άλλο;». Και θεωρώ πως στην ερώτηση αν θα ξοδέψετε ένα περιορισμένο χαρτζιλίκι σε μια επιλογή ενός δικού σας τζιν και ενός δώρου για κάποιον από αυτούς που αγαπάτε, η απάντηση είναι πλέον εύκολη.

Δε χρειάζεται να υπάρχει κάποια γιορτή για ν’ αγοράσουμε κάτι για ένα πολύ δικό μας πρόσωπο. Δε χρειάζεται καμιά αιτιολογία και καμιά πρόφαση. Χρειάζεται απλά να κρατάμε στη σκέψη μας αυτά τα άτομα που αγαπάμε και να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας στην πράξη.

Είναι πολύ τρυφερό να σκέφτεσαι πως προτίμησες τελικά ν’ αγοράσεις κάτι για εκείνους αντί για σένα. Αυτή η βαθιά ικανοποίηση που θα νιώσεις όταν τους δώσεις το δώρο τους, είναι μια δυνατή στιγμή ένδειξης της αγάπης και η απόδειξη πως αυτοί οι άνθρωποι είναι προτεραιότητά σου. Τους βάζεις πάνω από τον εαυτό σου. Είναι τόσο έντονα αυτά τα συναισθήματα, όταν νιώθεις πως προσφέρεις στους αγαπημένους σου κάτι που τους ταιριάζει.

Νιώθεις ότι μπορείς ν’ αφήσεις στην άκρη μια δικιά σου επιφανειακή ανάγκη, για να εκπληρώσεις μια βαθύτερη ανάγκη που αφορά ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Είναι μια πράξη μέσα από τα βάθη της καρδιάς σου. Αυτή είναι κι η αξία του δώρου κι εκεί βρίσκεται κι η μαγεία του. Το ενδιαφέρον για τους αγαπημένους σου ξεπερνά κάθε καταναλωτική συνήθεια, που πέρα από μια παροδική χαρά, φέρνει στο τέλος και μια μικρή, ίσως, ματαιότητα.

Γιατί το να δίνεις αξίζει περισσότερο απ’ το να παίρνεις -πώς να το κάνουμε;

Συντάκτης: Νικολίνα Ανδριάνα Χριστοφόρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!