Μια σχέση για να λειτουργήσει οφείλει να πληροί κάποια κριτήρια. Πέρα απ’ τα βασικά, που όλοι μπορεί να ‘χουμε κατά νου, όπως η αγάπη κι ο έρωτας. Ένα ζευγάρι για να ‘χει λόγο ύπαρξης κι ελπίδες να αντέξει στον χρόνο επιβάλλεται να ‘χει καλή επικοινωνία. Χωρίς αυτή δεν μπορείς να γνωρίσεις σε βάθος τον άνθρωπό σου, ούτε να του ξεδιπλώσεις τον εαυτό σου. Το θέμα στις σχέσεις, όμως, δεν είναι να συζητάμε ατελείωτες ώρες, ώστε μετά από κόντρες κι αντεπιχειρήματα να φτάσουμε να συμφωνήσουμε σε μια επιλογή, που θα ικανοποιεί πιθανώς λιγότερο τον έναν απ’ τους δύο. Η πραγματική μαγεία είναι ο άλλος να ξέρει τι να επιλέξει, συνυπολογίζοντας τη δική μας οπτική, κι εμείς να τον ακολουθήσουμε τυφλά -καθώς και το αντίστροφο.

Κι η ιστορία πάει κάπως έτσι. Ξεκινώντας μια σχέση, οι επιθυμίες, τα γούστα και τα όρια του άλλου σου είναι άγνωστα. Γι’ αυτό ποντάρεις στον διάλογο και στην εξερεύνηση, μέχρι να μάθετε τι, τελικά, αρέσει στον καθένα. Αν, για παράδειγμα, είστε ανάμεσα σε μουσικά φεστιβάλ ή συναυλίες, μόνο η δοκιμή θα σας πείσει. Μόνο έτσι θα μάθετε αν ταιριάζει η αισθητική σας. Και μόνο έτσι θα καταλάβετε αν μπορείτε να αφήσετε τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας να επιλέξει το είδος της εξόδου εν αγνοία σας.

Προφανώς, όλα αυτά στηρίζονται στην παραδοχή ότι εξαρχής εντοπίζετε πως –σε γενικές τουλάχιστον γραμμές– μοιράζεστε κοινά γούστα. Αυτός είναι ο ασφαλής δρόμος, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις την «τυφλή εμπιστοσύνη». Άμα με τον άνθρωπο που μοιράζεσαι το κρεβάτι σου, μοιράζεσαι και κοινές ασχολίες αλλά κι ανησυχίες, είναι αναμενόμενο να αντιδράτε με παρόμοιο τρόπο. Πολλές σχέσεις, άλλωστε, προκύπτουν από μια φιλία. Όταν δύο άτομα ήδη έχουν αναπτύξει πολλά κοινά ενδιαφέροντα κι αντιλήψεις. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι της πίστας. Της πίστας που ονομάζεται «εμπιστοσύνη επιλογών».

Και τώρα έρχεται ο ρεαλισμός να μπει στο παιχνίδι. Ειλικρινά, πόσο εφικτό είναι ένα ζευγάρι να ‘χει ακριβώς τα ίδια γούστα; Ποιες οι πιθανότητες δυο άγνωστοι άνθρωποι που συναντήθηκαν τυχαία, ερωτεύτηκαν κι έμειναν μαζί από επιλογή να λειτουργούν κι ως ομοζυγωτικά δίδυμα; Εντάξει, σαφώς για να αποφάσισαν να συμπορευθούν, δε θα ‘ναι κι η μέρα με τη νύχτα. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πολλά ζευγάρια χαρακτηρίζονται ως ταιριαστά, διότι πάνω από όλα λειτουργούν σαν ομάδα κι εκτός από σύντροφοι είναι και παρέα. Τι θα πει αυτό; Έχουν (ή έφτιαξαν) κοινά στέκια, κοινά γούστα κι ασχολίες.  Αυτό, όμως, δε σημαίνει κιόλας ότι μοιράζονται απόλυτα τα ίδια πιστεύω. Ωστόσο, τα κοινά τους ενδιαφέροντα τους βοηθάνε για να μπορούν να μπουν στη σκέψη του συντρόφου τους. Και με αυτό τον τρόπο μπορούν να καταλάβουν, να προβλέψουν, αν θες, πριν μιλήσουν με το ταίρι τους τη δικιά του επιθυμία.

Απ’ τις μικρές αποφάσεις της ζωής μας, όπως οι έξοδοι κι οι ενδυματολογικές επιλογές, μέχρι τις πιο δύσκολες. Ξέρεις ότι αυτό που θα σου πει δεν αποτελεί ψέμα ή παράλειψη. Ξέρεις πως αν του ζητήσεις να ψάξει κάτι, για τις σπουδές, τη δουλειά ή το σπίτι σου, δε θα το κάνει βιαστικά, απλά για να σε ξεφορτωθεί. Γνωρίζεις πως ό,τι σε απασχολεί είναι και για τον άλλο εξίσου σημαντικό. Θέλει να βοηθήσει κι εσύ εμπιστεύεσαι την κρίση του.

Θες γιατί το δοκίμασες στο παρελθόν; Θες γιατί ο χαρακτήρας κι η γενικότερη συμπεριφορά του σου εμπνέουν ασφάλεια; Για όποιο λόγο και να το κάνεις, η εμπιστοσύνη σου στο σύντροφο είναι αυτή που κάνει την καθημερινότητά σου πιο απλή. Δε χρειάζεται να τσεκάρεις το μέρος που θα διαλέξει να πάτε. Δε χρειάζεται να αναζητήσεις τις πηγές μιας είδησης που μόλις σου ανέφερε. Μπορείς να αράξεις και κάποτε απλά να ακολουθείς, χωρίς να ανησυχείς.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η απόλυτη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι δυσεύρετη και σπουδαία κατάκτηση. Είναι όμορφο να ‘σαι σίγουρος για τον άλλο, σαν να ‘ναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Να διαλέγει, να πράττει, να παίρνει πρωτοβουλίες κι αποφάσεις όταν εσύ αδυνατείς και να ξέρεις πως ό,τι επιλέξει θα σε αντιπροσωπεύει. Κι όλα αυτά να είναι μαζεμένα στον άνθρωπο που είναι δίπλα σου. Να του ζητάς μία φορά κάτι και να ‘σαι βέβαιος πως θα γίνει. Να λες το όνομά του και να ξέρεις πως είναι εγγύηση. Μες στην ασφάλεια ζουν η αγάπη κι η εκτίμηση.

 

Συντάκτης: Νικολίνα Ανδριάνα Χριστοφόρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη