Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τις λέξεις «πρωτεύουσα» ή «μεγάλη πόλη», είναι μάλλον η φασαρία. Εκατοντάδες αυτοκίνητα στους δρόμους, οχλαγωγία, καυσαέριο, τρέξιμο και πολύ άγχος. Να ξυπνήσεις το πρωί, να ετοιμαστείς σφαίρα για τη δουλειά, μπορεί να μην προφτάσεις καν να φας το πρωινό σου, μόνο και μόνο για να προλάβεις το λεωφορείο για το γραφείο.

Αν είσαι τυχερός, ο χώρος που εργάζεσαι είναι σχετικά κοντά στο σπίτι σου και δε θα χρειαστείς δεύτερο (ή και τρίτο ενδεχομένως) μέσο συγκοινωνίας. Αν πάλι πηγαίνεις εκεί με το αυτοκίνητό σου, πέφτεις πάνω στην κίνηση και χτυπώντας τα χέρια στο τιμόνι κάθε φορά που πιάνει φανάρι, μετανιώνεις για ακόμη μια φορά που δεν ξύπνησες ένα τέταρτο νωρίτερα. Γρήγοροι οι ρυθμοί ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, κι αν ζεις σε μια πόλη όπως η Αθήνα, τότε όλα τα παραπάνω τα γνωρίζεις από πρώτο χέρι.

Οι περισσότεροι μισούν αυτές τις καταστάσεις. Έχουν βαρεθεί να χρειάζονται το λιγότερο μία ώρα για την παραμικρή δουλειά και να χάνουν τόσο χρόνο στις μετακινήσεις, λόγω αποστάσεων, μποτιλιαρίσματος ή γιατί –ακόμα χειρότερα– έχει απεργία στα μέσα συγκοινωνίας. Ειδικά όταν συμβαίνει το τελευταίο, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη βρίζει την τύχη του. Η πλειοψηφία αυτών, λοιπόν, –θεωρητικά, τουλάχιστον– θα ‘θελαν να μπορούσαν να απαλλαγούν εδώ και τώρα από αυτήν την κόλαση και την ασφυξία της μεγαλούπολης.

Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί οι λίγοι που λατρεύουν τη μεγάλη πόλη κι όλο τον χαμό που εκείνη προϋποθέτει. Οι εξαιρέσεις ίσως, που δε θα άλλαζαν την πρωτεύουσα με τίποτα, που ακούν άλλους να συζητούν για το πόσο θα ‘θελαν να μείνουν σε ένα χωριό, όπου όλα θα ‘ναι ήρεμα και γουρλώνουν τα μάτια με απορία. Αν ρωτήσεις αυτούς τους ανθρώπους για ποιους λόγους προτιμούν να ζουν στο χάος της πόλης, έχουν να σου απαντήσουν πολλά. Και για να ‘μαστε δίκαιοι, σε πολλά από αυτά –αν όχι σε όλα– έχουν δίκιο. Ίσως το ισχυρότερο επιχείρημα που παραθέτουν είναι ότι «έχεις να κάνεις τόσα πολλά».

Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι μιας μεγάλης πόλης, ειδικά της πρωτεύουσας, έχουν στη διάθεσή τους μια τεράστια γκάμα επιλογών για να βρουν ανάμεσά τους πού θα αφιερώσουν τον χρόνο τους και πώς θα ψυχαγωγηθούν. Καφετέριες σε ταράτσες με ωραία θέα, στέκια με επιτραπέζια, ιδανικά για παρέες, εστιατόρια με κουζίνες από κάθε γωνιά του πλανήτη, escape rooms, θερινοί κινηματογράφοι κι η λίστα των διαθέσιμων επιλογών δεν έχει τελειωμό. Όλα αυτά δεν μπορείς να τα βρεις στα χωριά, ούτε καν σε πιο μικρές πόλεις, για να ‘μαστε αντικειμενικοί. Κι όλα αποτελούν διεξόδους εκτόνωσης.

Η μεγαλούπολη προσφέρει επίσης στους κατοίκους, ειδικά στους νεότερους, τη δυνατότητα ενασχόλησης με διάφορα χόμπι της αρεσκείας τους. Για παράδειγμα, μια πόλη όπως η Αθήνα διαθέτει πολλά δημοτικά γήπεδα, ακόμα και για λιγότερο δημοφιλή αθλήματα όπως το τένις, και πολλούς αθλητικούς συλλόγους, κάτι που καθιστά την ενασχόληση με αυτά περισσότερο εφικτή. Είσαι λάτρης της Marvel; Πέρα απ’ το γεγονός ότι όλες οι σχετικές ταινίες προβάλλονται πάντα στους κινηματογράφους της Αθήνας, έχεις στη διάθεσή σου αρκετά κομιξάδικα και φυσικά τη γνωστή στους λάτρεις του είδους Comic Con. Σου αρέσει η μουσική; Πέρα απ’ το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά και μεγάλα ωδεία, στην πρωτεύουσα, πιο πολύ από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας, έχεις την ευκαιρία να δεις τους αγαπημένους σου μουσικούς, είτε είσαι του έντεχνου, είτε του ροκ, είτε οποιουδήποτε άλλου είδους μουσικής. Η λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές είναι τόσο μεγάλη που αν μιλούσαμε για τα πάντα θα θέλαμε πολλές ώρες για να τα αναλύσουμε όλα.

Ένα άλλο επιχείρημα στη φαρέτρα των υποστηρικτών της μεγαλούπολης είναι αυτό της δυνατότητας σπουδών κι επαγγελματικής αποκατάστασης. Κι αν κι οι επιλογές θα ‘ναι περιορισμένες, ναι, ίσως βρούμε μια σχολή που να μας ενδιαφέρει σε νησιά και κωμοπόλεις, οι περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση κι ανέλιξη, όμως, ειδικά όσον αφορά τα μη πρακτικά επαγγέλματα, βρίσκονται συγκεντρωμένες στα αστικά κέντρα.

Αν είσαι απόφοιτος Ιατρικής ξέρεις πως τα μεγαλύτερα νοσοκομεία για ειδικότητα, που θα σου δώσουν περισσότερες γνώσεις σε σχέση με αυτά της επαρχίας, βρίσκονται στην Αθήνα. Αν πάλι είσαι απόφοιτος κάποιας Πολυτεχνικής σχολής, τότε, μάντεψε, τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον τομέα των υπολογιστών και της τεχνολογίας βρίσκονται σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Όσοι λατρεύουν να ζουν στις μεγάλες πόλεις θα σου πουν πως πάντα έχεις να κάνεις κάτι, ποτέ δε θα βαρεθείς. Κι όντως, σε μια μεγάλη πόλη, έχεις πάντα να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Να δεις ένα μέρος που δεν έχεις ξαναπάει, να επισκεφτείς κάθε λογής μουσείο, να παρευρεθείς σε μια καλλιτεχνική εκδήλωση του ενδιαφέροντός σου και τόσα άλλα. Ίσως, βέβαια, όλα τα παραπάνω να βγαίνουν από το στόμα των νεότερων ανθρώπων. Αυτοί έχουν τον χρόνο ή και την όρεξη να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά και τις ομορφιές που κρύβει μια μεγάλη πόλη, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως πουν «Όταν μεγαλώσετε, κάνετε οικογένεια και δεν έχετε χρόνο, θα καταλάβετε ότι αυτό που θέλετε είναι η ηρεμία σας και τίποτα άλλο, κάτι που δε θα μπορείτε να βρείτε σίγουρα στις μεγαλουπόλεις».

Πολύ πιθανόν και να ‘ναι πραγματικότητα αυτό, όμως πάρα το άγχος και τις δυσκολίες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που δίνει απλόχερα ένα μεγάλο αστικό κέντρο, δυνατότητες που χαιρόμαστε να απολαμβάνουμε καθημερινά. Και, ναι, γουστάρουμε τα φασαριόζικα πρωινά, την πολυκοσμία και τη ζωντάνια, μωρέ αδερφάκι μου. Γιατί μέσα σ’ όλο αυτόν τον εξωτερικό χαμό αδειάζουμε το χάος του μυαλού μας!

Συντάκτης: Νικολίνα Ανδριάνα Χριστοφόρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη