Τα reality shows αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής τηλεόρασης κι έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τις ώρες υψηλής τηλεθέασης σε πολλά κανάλια. Όσο κι αν φαίνεται πως έχουν περισσοτέρους κατακριτές πάρα φανατικούς οπαδούς, τα realities σημειώνουν τρομερά νούμερα κι αυτό σημαίνει πως όλο και κάποιος τα βλέπει τελικά!

Ας αφήσουμε όμως τους τηλεθεατές κι ας περάσουμε στους συμμετέχοντες, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αδιαμφισβήτητα, για πολλούς από εμάς η απόφαση να λάβουμε μέρος σε reality, κατά τη διάρκεια του οποίου ξέρουμε πως ίσως μας ζητηθεί να «πουλήσουμε» πτυχές της προσωπικής μας ζωής, μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Για κάποιους όμως αποτελεί όνειρο ζωής και επιδιώκουν να πετύχουν με κάθε μέσο τη συμμετοχή τους. Φυσικά, τα κίνητρα του καθενός διαφέρουν. Τι είναι όμως εκείνο που προσελκύει κάποιον να πάρει μέρος σε reality; Το ψυχολογικό προφίλ των ατόμων-συμμετεχόντων είναι πάνω-κάτω κοινό. Φυσικά υπάρχουν κι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και κανένα απ’ τα χαρακτηριστικά δεν είναι απόλυτο.

Πολλά απ’ τα άτομα που λαμβάνουν μέρος σε reality shows εμφανίζουν στοιχεία ναρκισσιστικής διαταραχής, χωρίς όμως να είναι διαταραγμένες προσωπικότητες. Οι περισσότεροι αποζητούν την αποδοχή απ’ τους άλλους και παλεύουν διαρκώς γι’ αυτή. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν τη θετική εκτίμηση των γύρω τους, διότι στην πραγματικότητα πίσω απ’ το όμορφο περιτύλιγμα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και της πίστης στον εαυτό τους, κρύβεται μια αυτοεκτίμηση κάπως χαμηλή, την οποία προσπαθούν να εξυψώσουν.

Παράλληλα, αρκετοί συμμετέχουν σε realities για να κερδίσουν θαυμασμό για τα ταλέντα και τα κατορθώματά τους. Θεωρούν οτιδήποτε έχουν καταφέρει στη ζωή τους άξιο αναγνώρισης και παρουσιάζουν συνεχώς τις επιτυχίες τους στους γύρω, μεγαλοποιημένες τις περισσότερες φορές. Απώτερος σκοπός τους είναι να επιβεβαιωθεί ο εγωισμός τους και να νιώσουν σημαντικοί.

Άλλοι πάλι έχουν εμμονή με την εξωτερική τους εμφάνιση και τους αρέσει να την επιδεικνύουν με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Αγαπούν να γοητεύουν τους άλλους με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως ένα όμορφο πρόσωπο ή ένα καλλίγραμμο σώμα, και επιζητούν συνεχώς επιβεβαίωση. Επικαλούνται τα προσόντα τους για να φέρουν ανθρώπους κοντά τους και να επιβεβαιώσουν γι’ ακόμη μια φορά πως η φιγούρα τους αποσπά θετικές κριτικές απ’ την πλειοψηφία.

Ακόμη, πολλοί παρουσιάζουν αλαζονικές, ακραίες ή δραματικές συμπεριφορές, κι έτσι παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους παράγωγους και κατ’ επέκταση για τους τηλεθεατές. Αν κληθούν να συνυπάρξουν με τρίτους προκύπτουν δυσκολίες, διότι γίνονται εγωκεντρικοί κι ανταγωνιστικοί. Παράλληλα, αδυνατούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων ή να τα σεβαστούν, καθώς και να εκφράσουν τα δικά τους λελογισμένα. Θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο και το επιδιώκουν καταπατώντας ακόμη και τα δικαιώματα των άλλων. Τις περισσότερες φορές είναι υπερβολικοί στις αντιδράσεις τους και παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Δυστυχώς, για πολλά reality shows η επιθετικότητα κι η έντονη προσωπικότητα αυτών των ατόμων είναι το χαρακτηριστικό που τους χαρίζει το εισιτήριο συμμέτοχης.

Συνεχίζοντας, πολλοί παρουσιάζουν αδυναμία να αποδεχθούν τις ήττες κι έχουν εμμονή με τη νίκη. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε realities με χρηματικά ή υλικά έπαθλα. Οι παίκτες πατούν ακόμη κι επί πτωμάτων για να μη χάσουν. Μάλιστα, είναι πρόθυμοι στον βωμό της νίκης να θυσιάσουν κάθε αναστολή, με σκοπό να αποκτήσουν υποστηρικτές και να φτάσουν πιο κοντά σ’ αυτή. Τα άτομα αυτά έχουν μελετήσει ακριβώς τι είναι εκείνο που προσελκύει fans και το προσφέρουν απλόχερα μέσα απ’ το γυαλί. Ακόμη, επιδιώκουν να αποκτήσουν φήμη, τους αρέσει η αναγνώριση, να θεωρούνται δημοφιλείς κι αγαπητοί.

Τέλος, οι περισσότεροι που λαμβάνουν μέρος σε reality shows απλώς ψάχνουν νόημα στη ζωή τους, θέλουν να της βάλουν λίγο χρώμα, να της προσθέσουν κάποιο ενδιαφέρον. Ενδέχεται, μάλιστα, να βλέπουν τη συμμετοχή ως μια πόρτα που θα τους φέρει περισσότερες ευκαιρίες κι επιτυχίες στο μέλλον.

Κλείνοντας, να σημειωθεί για ακόμη μια φορά πως σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε τους συμμετέχοντες σε reality διαταραγμένες προσωπικότητες. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που απαλλαγμένοι από αναστολές, το μόνο που επιζητούν είναι να περάσουν όμορφα! Άλλοι πάλι, μπορεί απλώς να έχουν ανάγκη το έπαθλο ή να επιδιώκουν αναγνωρισιμότητα. Ας συμφωνήσουμε πως όλοι οι συμμετέχοντες είναι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, ικανές να φτάσουν τα νούμερα τηλεθέασης στα ύψη!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.