Λένε πως η ομορφότερη ερωτική σχέση κι η πιο ολοκληρωμένη, είναι εκείνη που οι σύντροφοι εκτός από εραστές, είναι και φίλοι. Αυτοί οι δυο άνθρωποι που μοιράζονται έρωτα, πάθος, σεξουαλικές επαφές, αθώα γέλια, συζητήσεις, εμπειρίες, τα πάντα. Που εκτός απ’ το κρεβάτι τους, μοιράζονται τη ζωή τους. Η φιλία είναι πολυδιάστατης σημασίας για ένα ζευγάρι. Υπάρχει η φιλία που αναπτύσσεται μέσα στη σχέση και την απογειώνει ή εκείνη που γίνεται αγκάθι και ρουφά τον ερωτισμό, απλώνει την οικειότητα κι εν τέλει καταπίνει την ίδια την σχέση. Υπάρχει όμως κι η φιλία που ενώνει δυο ανθρώπους πολύ πριν ερωτευτούν ή τουλάχιστον πριν να συνειδητοποιήσουν πως είναι ερωτευμένοι.

Κι αυτή η φιλία υπάρχει γύρω μας πολύ περισσότερο απ’ ότι πιστεύουμε. Κι όποιος βιώνει αυτή τη συνθήκη, αυτό τ’ ανακάτεμα σκέψεων, συναισθημάτων και σχέσεων, στην κυριολεξία δεν ξέρει τι του γίνεται. Και βασικά, δεν ξέρει τι του γίνεται πολύ πριν φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση. Η όλη ζαλάδα και θολούρα ξεκινάει απ’ εκείνο το βράδυ που το κολλητιλίκι, θα γίνει φλερτ. Εκείνη η στιγμή που για πρώτη φόρα η καρδιά μας φτερουγίζει διαφορετικά δίπλα στον καλύτερό μας φίλο. Η στιγμή που σου περνά φευγαλέα η φράση «για φαντάσου!».

Όταν ερωτεύτηκα τον καλύτερό μου φίλο, δεν ήξερα τι ήθελα πιο πολύ: Να του πω τι νιώθω; Κι αν χαλάσει η φιλία μας; Μήπως απλώς να αρχίσω να ξεκόβω; Εν τέλει μίλησα και τα κατάφερα. Και πάντα τα καταφέρνουμε όταν μιλάμε, γι΄ αυτό μιλήστε. Και να σας πω και κάτι; Αν οπωσδήποτε θέλουμε να πούμε πως η φιλία θα χαλάσει, έχει ήδη πάψει να υφίσταται απ’ όταν καταλαβαίνεις ότι τρέφεις ερωτικά συναισθήματα για τον φίλο σου. Οπότε απ’ εκείνη τη στιγμή κι έπειτα τα παίζεις όλα. Αν κερδίσεις, θα βιώσεις μια υπέροχη σχέση, κατά πασά πιθανότητα, διαφορετικά θα δημιουργηθεί μια πιο αληθινή κι ισχυρή φιλία από ποτέ ή θα σβήσει κρατώντας τα όμορφα. Σε όλα βγαίνεις κερδισμένος με διαφορετικό τρόπο.

 

 

Όταν δυο φίλοι ερωτεύονται περνούν από διάφορες φάσεις. Αλλάζουν πολλά, αλλά και τίποτα ταυτοχρόνως. Οι άνθρωποι όμως έχουμε την τάση να μεγαλοποιούμε κάθε τι που βιώνουμε, για να μας είναι πιο ενδιαφέρον κι ελκυστικό, έτσι δεν είναι; Το ίδιο λοιπόν κάνει κι αυτό το κολλητο-ζευγάρι. Αρχικά, έχουμε τη φάση της άρνησης. Όταν κοιτάζεις για πρώτη φορά μ’ άλλο ζευγάρι ματιά τα ματιά του ”μέχρι χθες” κολλητού σου, αρνείσαι να το διανοηθείς. Είναι περίεργο και σχεδόν αστείο να είστε τόσο κοντά, έτοιμοι να φιληθείτε! Κι όμως το κάνετε. Το κάνουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε πραγματικά ότι είναι αυτός. Άσε που αν τον θέλαμε και καιρό κι είχαμε πείστε για τα καλά πως ανήκουμε σε friendzone, είναι από μόνο του απίστευτο όλο το σκηνικό.

Κατά την άρνηση, ακόμη δεν έχουμε αφεθεί ελεύθεροι στον έρωτα κι η σχέση είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, στο οποίο φερόμαστε ίσως ακόμη πιο φιλικά. Έτσι περνούν οι μέρες, προχωρά κι η σχέση. Κι έρχεται η στιγμή που σιγά σιγά περνάμε περισσότερο χρόνο με τη σχέση μας. Ξεκινάμε να κάνουμε περισσότερα πράματα μαζί και το κολλητιλίκι δίνει τη σκυτάλη στον ρομαντισμό. Ίσως τότε ξεκινάμε την συνειδητοποίηση. Παίρνουμε τον χρόνο μας και σιγά σιγά βλέπουμε τι έχει συμβεί, με ποιον βγαίνουμε και τι πάει να δημιουργηθεί. Και μας αρέσει! Γιατί μας άρεσε από πολύ πριν πριν.

Κι έρχεται η στιγμή που φθάνουμε στο κρεβάτι κι η σχέση μας ολοκληρώνεται. Κάνουμε έρωτα με τον άνθρωπο που τόσο καιρό θέλαμε. Και τώρα; Αν ήταν μια παρόρμηση, ένας απλός ενθουσιασμός κι η σχέση διαλυθεί πριν καν γίνει; Πώς θα είμαστε ξανά φίλοι έχοντας κοιμηθεί μαζί; Μετά την πρώτη νύχτα, οι σκέψεις που περνούν απ’ το μυαλό μας είναι άπειρες, το ίδιο και τα συναισθήματα. Σ’ αυτή τη φάση πολλά ζευγάρια απομακρύνονται ή δένονται πολύ παραπάνω. Κι οι δυο εναλλακτικές είναι φυσιολογικές. Απ’ τη μια, είτε νιώθεις πως πρόκειται για λάθος, είτε απλώς φοβάσαι πως ίσως δεν έπρεπε να γίνει κι αποζητάς χρόνο. Ίσως τότε η επαφή κι η οικειότητα να ψυχρανθεί. Ο χρόνος κι η θέληση όμως θα δείξουν αν πραγματικά θέλει ο ένας τον άλλον, αφήνοντας πίσω κάθε δεύτερες σκέψεις.

Κι απ’ την άλλη, πολλά ζευγάρια συνειδητοποιούν πως έκαναν ό,τι έπρεπε να είχαν κάνει ήδη καιρό πριν. Και γι’ αυτούς, τότε ξεκινάει ένα απ’ τα ομορφότερα ταξίδια στον κόσμο του έρωτα. Βιώνουν μια απ’ τις πιο γλυκές και ρομαντικές σχέσεις! Εμείς υποθέτουμε πως το γλυκό έδεσε, οπότε περνάμε στο επόμενο στάδιο, αυτό της οικειότητας. Η οικειότητα και η ζεστασιά χωρίς ντροπή έρχεται γρήγορα στις σχέσεις που ξεκινούν από μια φιλία. Κι αυτό διότι προϋπήρχε. Κι εδώ κάποιοι μπορεί και πάλι να πανικοβληθούν, πιστεύοντας πως η φιλική οικειότητα θα βλάψει τη σχέση τους, ανησυχώντας για τον αν θα αποκτήσουν ποτέ ρομαντισμό. Είναι κάπως σαν να ξεκινούν μια σχέση και να μπαίνουν κατευθείαν στον έναν χρόνο μαζί. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, αν σταθούμε στο θετικό, κατευθείαν αποκτάμε έναν άνθρωπο που μας καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες μας, έχουμε οικειότητα τόση, όση μας βοηθά να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς ντροπή, υποκρισία, φόβους.

Κι αυτή είναι η μαγεία του έρωτα που γεννάται απ’ τη φιλία. Ο άνθρωπός μας δε μας μαθαίνει στη σχέση. Μας ξέρει ήδη. Μας έχει αποδεχτεί κι αγαπήσει γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε. Κι ίσως να είναι κι ο πιο ειλικρινά ερωτευμένος μαζί μας σύντροφος που θα έχουμε ποτέ. Γιατί πριν γνωρίσει τον εραστή εαυτό μας, έχει πρώτα γνωρίσει την πιο ειλικρινή μας πτυχή. Έτσι, η σχέση έρχεται και κουμπώνει ομαλά, χαρίζοντάς μας μια υπέροχη εμπειρία.

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου