Article of the day: Η Θάλεια Διαμαντούλη μάς μιλάει για την ΜπάρμπαραΔες εδώ!

paneri446

Δεν υπάρχει πιο διασκεδαστική, ανεξάρτητη, δημιουργική περίοδος στη ζωή του ανθρώπου από αυτήν που δηλώνει single. Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να μείνουν μόνα, που με την έξοδο από μια σχέση αναζητούν την είσοδο σε κάποια άλλη. Η δέσμευση είναι μια εξίσου όμορφη διαδικασία που μας εξελίσσει ως ανθρώπους. Μα ποιος είπε ότι είναι ομορφότερη από την ελευθερία;

Άλλοι επιλέγουν να δουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων και φροντίζουν η χρονική διάρκεια της ελευθερίας, για όσο κρατήσει, να είναι μια περίοδος αξιόλογων στιγμών. Είναι οι singles που το γουστάρουν. Όχι οι χωρισμένοι αλλά οι πραγματικά ελεύθεροι.

Δεν είμαστε ούτε γεροντοκόρες ούτε μπακούρια. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι που απολαμβάνουν το χρόνο, το χώρο, τη δουλειά, τους φίλους, τον εαυτό τους. Είμαστε άνθρωποι που μπορούν να δικτυωθούν, να αξιοποιήσουν το χρόνο τους όπως ξέρουν καλύτερα, να αφοσιωθούν στη δουλειά ή τις σπουδές τους, να εμπλουτίσουν τη ζωή τους με νέα ενδιαφέροντα, να βγαίνουν συχνά, να φλερτάρουν, να κάνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι.

Το σπίτι μας συγυρισμένο ή ακατάστατο, είναι δικό μας για να απολαμβάνουμε την ηρεμία μας όποτε χρειάζεται. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξυριζόμαστε κάθε μέρα ούτε να κλείνουμε την πόρτα του μπάνιου ούτε να στριμώχνουμε τα ρούχα μας στην ντουλάπα. Μπορούμε να πίνουμε το νερό από το μπουκάλι και να κάνουμε ζάπινγκ για ώρες χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς. Δεν υπακούμε σε εντολές, περιορισμούς κι εξαρτιόμαστε αποκλειστικά και μόνο από ό,τι μας κάνει κέφι.

Τα βράδια παραγγέλνουμε πίτσα, ανοίγουμε κουτιά από πατατάκια και λιχουδιές, βάζουμε ταινία δικής μας αποκλειστικά επιλογής και το γλεντάμε. Η μπίρα και το κρασί είναι απολαυστικά και χωρίς παρέα. Το στρώμα μας είναι διπλό και μόνο για πάρτη μας. Το σκέπασμα το ίδιο. Έχουμε την ελευθερία να ροχαλίζουμε, να τρίζουμε τα δόντια και να παραμιλάμε στον ύπνο μας γιατί απλώς δεν ενοχλούμε κανέναν.

Λειτουργούμε αυθόρμητα σε κάθε επιθυμία μας χωρίς να πρέπει να λογοδοτήσουμε σε κανέναν. Πάμε εξορμήσεις μόνοι ή εκδρομές με φίλους αν έτσι θελήσουμε. Παίρνουμε ένα αμάξι, ένα αεροπλάνο, ένα ποδήλατο και μπουκάρουμε σε τόπους, χώρες και βουνά χωρίς να ανησυχούμε για το πότε και πού θα μας βγάλει.

Ο κοινωνικός μας περίγυρος είναι μεγαλύτερος, πολύ μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους. Αντιλαμβανόμαστε πόσο σπουδαίους ανθρώπους έχει εκεί έξω και δεν τους γνωρίσαμε πιο πριν. Συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ζωή και μετά από εκείνον ή εκείνη κι ότι είναι πραγματικά υπέροχη.

Έχουμε την ευκαιρία να φλερτάρουμε την κοπελιά στο τραπέζι απέναντι ή τον τύπο στο μπαρ ή τη ζωή την ίδια. Έχουμε ξανά την ευκαιρία να ερωτευτούμε, να βγούμε ραντεβού, να γευτούμε ένα πρώτο φιλί, να κάνουμε έρωτα, να τα ζήσουμε όλα από την αρχή.

Αγαπάμε τον εαυτό μας όπως θέλουμε κάποτε να αγαπήσουν κι εμάς. Προσφέρουμε σε ‘μας όσα θα προσφέρουμε και στους άλλους αν το αξίζουν. Γουστάρουμε το χαρακτήρα μας και δε χρειαζόμαστε απαραίτητα τη δέσμευση για να μας γουστάρουν οι άλλοι. Έχουμε συναισθηματική ηρεμία, δε ζηλεύουμε, δεν τσακωνόμαστε, δεν γκρινιάζουμε γιατί δεν υπάρχει κανένας σύντροφος να μας θυμώσει ή να μας πληγώσει.

Υπάρχουν κι εκείνες οι φορές που αν τύχει και δεχτούμε την πρόσκληση για έξοδο με ζευγαρωμένους φίλους, όλο και κάτι θα τύχει για να μας επιβεβαιώσει το χάσμα μεταξύ μας. Να τρώμε συζητώντας περί δεσμεύσεων, συγκατοικήσεων, γάμων. Να μιλάνε οι άλλοι για παιδιά κι εμείς για σκυλιά. Να αισθανόμαστε κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Να θέλουμε να πατήσουμε ένα κουμπί να εξαφανιστούμε και να μην υπάρχει κουμπί.

Σε προτάσεις του στιλ «να βγούμε μια μέρα με τον Γιάννη μου να γνωρίσεις κι εσύ το φίλο του (..μπλα μπλα..), έχει δικιά του δουλειά (..μπλα μπλα..) είναι ελεύθερος», χαμηλώνουμε απλά ένταση. Σας αγαπάμε μα συγχωρέστε μας. Για να είμαστε singles πάει να πει πως ξέρουμε τι θέλουμε και δε θέλουμε αυτό που βλέπουμε. Θέλουμε το άλλο που θα έρθει μόνο του κι αν δεν έρθει έχουμε εμάς.

Την επόμενη φορά που θα σε κοιτάξουν οι φίλοι λες κι είσαι μοναχικό ζωάκι σε αναζήτηση γαμπρού ή νύφης και μόνο που δε σου χτυπούν τακ-τακ την πλατούλα για συμπαράσταση, να θυμηθείς να τους δώσεις τη δωρεάν διαμονή που κέρδισες γιατί εσύ έχεις πολύ καλύτερα πράγματα να κάνεις.

Το θέμα είναι να δείχνεις ελεύθερος από επιλογή. Να μη συμβιβάζεσαι για να συμβιβαστείς, να μη δεσμεύεσαι γιατί έτσι πρέπει. Τη λέξη single να τη γράφεις στα ελληνικά «συν-γκολ». Στο δικό μου μυαλό σημαίνει «συν ένα γκολ» παραπάνω από τους άλλους.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Παναγιώτου: Πωλίνα Πανέρη 

Συντάκτης: Μαρία Παναγιώτου