Καθαρή ματιά, τη συναντήσατε ποτέ; Βλέμματα από κείνα που μένουν στη μνήμη ισόβια. Μάτια που λένε παραπάνω από λέξεις και φράσεις και φλυαρίες.

Μέσα σε τόσες προτάσεις που ακούμε και φτιάχνουμε κάθε μέρα, τις πιο αληθινές μας τις είπαν οι άνθρωποι που μιλούν με τα μάτια. Εκείνοι που δε χαμηλώνουν το βλέμμα για να ξεστομίσουν αλήθειες, που δεν κοιτάνε δεξιά – αριστερά όταν τους μιλάς, εκείνοι που σου φανερώνουν τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι.

Μέσα από τα μάτια τους βλέπεις έναν ολόκληρο κόσμο. Ξεγυμνώνουν την ψυχή και κοιτάς ακριβώς την αλήθεια τους. Τους εμπιστεύεσαι με το χαίρω πολύ. Έχουν διαπεραστική ματιά μαζί με αυθεντικό χαμόγελο και σφικτή χειραψία. Βλέπεις ατόφιο το θυμό κι αληθινή τη χαρά τους. Διακρίνεις την απογοήτευση, την πίκρα ή την ευγνωμοσύνη στα μάτια τους. Θα δεις μέσα από αυτά την αγάπη ή την αδιαφορία. Κι αν καμιά φορά δε μιλάνε πολύ, μέσα από τα μάτια τους ακούς σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις. Διαφανείς άνθρωποι, γνήσιοι.

Τα μάτια τους δεν έχουν συγκεκριμένο χρώμα ή σχήμα. Έχουν όμως μια βαθιά λάμψη. Έχουν αφοπλιστική ειλικρίνεια, γίνονται σκληρά κάποιες φορές ή τρυφερά κάποιες άλλες μα πάντα είναι αληθινά. Δε χρειάζεται να σου βεβαιώσουν τα συναισθήματά τους με λέξεις. Τα λόγια εξάλλου, ντύνονται εύκολα με ωραία επίθετα και καμουφλαρισμένα συναισθήματα. Ο κόσμος ξεστομίζει επιλεκτικά ψέματα και αποσιωπά μεγάλες αλήθειες. Τα πλασάρει ύστερα με άδεια βλέμματα που κοιτάνε χαμηλά ή στο κενό ή παίζουν στο χώρο. Λέγονται όσα είναι επιθυμητά κι ακούγονται όσα έχεις ανάγκη να ακούσεις.

Με αυτούς τους ανθρώπους που σε κοιτάνε κατευθείαν στα μάτια, δεν αναρωτιέσαι για κρυπτογραφημένα μηνύματα πίσω από τις προτάσεις τους. Σε κοιτάζουν κατάματα και εκθέτουν μπροστά σου τα αδύναμα σημεία τους. Δεν επινοούν σενάρια για εντυπωσιασμό όταν μπορούν να εντυπωσιάσουν με καθάριο βλέμμα. Δε θα κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους πλάθοντας παραμύθια που θα σε βολέψουν. Από αυτούς δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Τα μάτια τους έχουν το θάρρος και το θράσος να στα πουν όλα. Αν σε γουστάρουν θα το διαβάσεις, αν σε ερωτευτούν θα το δεις. Αν σε αντιπαθήσουν θα σε διώξουν χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις, φανφάρες και βερμπαλισμούς. Είναι θαρρείς τα μάτια τους, η εικόνα που παίρνουν τα συναισθήματα σε κάθε μορφή τους.

Σκεφτείτε το βλέμμα ενός παιδιού. Υπάρχει πιο καθαρό, ευαίσθητο, ζεστό, ειλικρινές βλέμμα; Γι’ αυτά τα βλέμματα μιλάμε. Για κείνους τους ενηλίκους που μεγαλώνοντας ξέχασαν να εγκαταλείψουν την παιδική λάμψη που βγαίνει από τα μάτια. Σπάνιος συνδυασμός από δύναμη κι αδυναμία μαζί. Δύναμη να φανερώνουν τον εαυτό τους κι αδυναμία να μην μπορούν να κρύψουν την αλήθεια αν χρειάζεται.

Καθαρό βλέμμα έχουν όσοι το έπλυναν με δάκρυ, όσοι δυνάμωσαν τη ψυχή τους μέσα από καταστάσεις, όσοι αποδέχτηκαν τον εαυτό τους και δεν ντρέπονται γι’ αυτόν. Δεν τους νοιάζει αν προδοθούν. Τα ψέματα και η προσποίηση είναι άγνωστες λέξεις γι’ αυτούς. Ξέρουν πως και να υποκριθούν, θα μιλήσουν τα μάτια τους και θα τα πουν όλα, ίσως κι αυτά που δε θα τολμούσαν να εκφράσουν με λόγια.

Γίναμε αυθεντίες στο να κρύβουμε αυτά για τα οποία θα πεθαίναμε να εκφράσουμε. Δε λέμε να καταλάβουμε πως το χιούμορ, το κομπλιμέντο και το χαμόγελο αξίζουν πολλά παραπάνω αν συνοδεύονται από καθάριο βλέμμα. Δε λέμε να δούμε ότι η αγάπη, η εκτίμηση και η μετάνοια εκφράζονται αληθινά μόνο αν κοιτάς τον άλλον ευθύς στα μάτια χωρίς να φοβάσαι να δείξεις αυτό που πραγματικά είσαι.

Πόσα ζευγάρια μάτια φλέρταραν χωρίς να μιλήσουν και πόσα άλλα πάγωσαν σημαίνοντας το τέλος. Πόσα άλλα φίλεψαν, επικοινώνησαν, συγκρούστηκαν. Αυτά που μένουν στο μυαλό είναι όσα μπορέσαμε να δούμε μέσα τους, όσα ήταν τόσο κρυστάλλινα που καθρέφτισαν ακόμα κι εμάς, όσα η ειλικρίνειά τους -όσο κι αν μας τρόμαζε στην αρχή- στάθηκε η αιτία να μας αφυπνίσει.

Οι άνθρωποι με καθαρό βλέμμα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Ό,τι βλέπεις είναι ό,τι ισχύει. Μόνο να ξέρεις πως τα μάτια τους θα μείνουν καρφωμένα στο μυαλό σου, γιατί είναι δύσκολο να απαλλαγείς από την ειλικρίνειά τους. Από τη γοητεία της ειλικρίνειάς τους.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Παναγιώτου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Μαρία Παναγιώτου