Οι γιορτές είναι οι αφορμές για ευχές. Για μια συνειδητή επικοινωνία που εκφράζει πως σκέφτηκες εκείνον τον άνθρωπο κι ήρθες σ’ επαφή μαζί του. Αυτή είναι η βάση της συγκεκριμένης επικοινωνίας·δηλαδή, θα καλέσεις στην άλλη γραμμή και με μια ανάλαφρη κουβέντα θα μεταφέρεις τα χρόνια σου πολλά. Με αφορμή όμως αυτό, θα επεκτείνεις και λίγο παραπέρα την κουβέντα σε γενικά ή πιο προσωπικά θέματα. Επομένως, έχεις πετύχει δυο πράγματα. Το ένα είναι ότι έχεις μεταφέρει τις ευχές σου και το άλλο πως έχεις μάθει τι κάνει. Αν βέβαια είναι το πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει κιόλας, μπίγνκο!

Ανάλογο με το συναίσθημα και τις στιγμές τις οποίες έχεις βιώσει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, θα είναι και το επίπεδο εκφραστικότητας. Γιατί επηρεαζόμαστε από το πόσο καλά ξέρουμε κάποιον και πόσο μας νοιάζει. Κι έτσι, η φωνή θα σπάσει, θ’ ακουστεί κάπως βαριά καθώς τα μάτια έχουν βουρκώσει κι ένα ρίγος διαπερνάει το σώμα. Τότε θ’ ακουστεί ένα «σ’ ευχαριστώ που με σκέφτηκες» κι έτσι θα δικαιολογηθεί η μύτη που τρέχει κι ο κόμπος στον λαιμό. Ενδεχομένως να θελήσετε ενστικτωδώς να φρενάρετε την κατάσταση, αλαφραίνοντας την ατμόσφαιρα, γιατί συγκινούμαι σημαίνει κι αφήνομαι να εκτεθώ. Κι αυτό είναι πραγματικά δύσκολο.

 

 

Όταν εύχεσαι σε κάποιον που αγαπάς, είναι σαν να συναινείς να εμφανιστούν μνήμες που θα γεννήσουν τη νοσταλγία. Κι εκείνη θα φέρει την αναγκαιότητα μιας συνάντησης για να φρεσκαριστεί μια ανέμελη στιγμή. Το τηλέφωνο θα κλείσει. Η προσδοκία θα γεννηθεί. Ένα τσιγάρο κι ίσως ένα ποτό, θα παραμείνουν σύντροφοι μέχρι το τηλέφωνο να ξαναχτυπήσει για τα επόμενα «χρόνια πολλά».

Οι ευχές τελικά, δεν είναι ποτέ τυπικές από τους ανθρώπους που αγαπάς, όσο κι αν οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας έχουν κάνει να λειτουργούμε μηχανικά, πολλές φορές. Οι ευχές είναι λόγια που έχουν ενέργεια, που έχουν ψυχή κι αν διατυπωθούν με γνησιότητα, τις κατάλληλες στιγμές, το σίγουρο είναι πως θα μεταδώσουν ένα μαγικό φως- εκείνο της αγάπης. Έχουν κάτι προσωπικό, κάτι που είναι αποκλειστικά μεταξύ εκείνου που εύχεται κι εκείνου που δέχεται τις ευχές.

Όσο πιο πολύ νιώθουμε και πιστεύουμε αυτά που ευχόμαστε, τόσο πιο έντονη είναι η δόνηση της ψυχικής ενέργειας που μεταφέρουμε στον άλλον. Γιατί, τα πάντα είναι ενέργεια και τα λόγια επίσης. Είναι ευχές και ξόρκια που εκτοξεύουμε στους ανθρώπους έτσι ώστε να μας καταλάβουν, να μας δεχτούν, να μας θαυμάσουν, να μας αγαπήσουν. Να προσέχεις τα λόγια σου στις ευχές σου. Έχουν δύναμη, λειτουργούν σαν μήνυμα στο σύμπαν. Δίχως να το ξέρεις, δίχως να το καταλαβαίνεις αντανακλούν και ποτίζουν με την αύρα σου το άτομο που τις απευθύνεις.

Οι ευχές δεν είναι παρά λόγια που πηγάζουν από τον εσωτερικό κόσμο μας. Όσο πλούσιες είναι οι στιγμές στο κάδρο της ζωής μας, με τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε τα χρόνια μας πολλά, τόσο πιο έντονες είναι οι ευχές σε ενέργεια. Κι υπάρχει μεταδοτικότητα, ενέργεια που σε κατακλύζει. Ενδεχομένως γι’ αυτό εθιζόμαστε και στο να δίνουμε και να λαμβάνουμε ευχές από αγαπημένους. Λειτουργούν σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία: γεμίζεις κι αυτό το γέμισμα συνδέεται με το επόμενο δοχείο. Αυτό που εισπράττεις, το μεταφέρεις κι αυτό ακολουθεί μια αλληλουχία, από εσένα στον επόμενο κι ουκ το καθεξής.

Είναι άφθονο και ολοένα θέλεις να συνεχίσεις με τον ίδιο ρυθμό. Εξάλλου, το πιο σημαντικό είναι η αρχή και η συνειδητοποίηση. Άπαξ κι αυτό γίνει, όλα πλέον μετατρέπονται σε βίωμα. Μια γιορτή, σε κατάσταση ζωής!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου