%cf%82%ce%b5%cf%81-2

Είναι εξαιρετικά όμορφη η ιδέα ν’ ανήκεις εκεί που θέλεις. Να ξέρεις πως στο τέλος της εργάσιμης θα σε περιμένει ο δικός σου άνθρωπος, το σπίτι σου, μια δική σου προέκταση που θα είναι εκεί, να σε υποδεχθεί βρέξει-χιονίσει. Και δεν έχει σημασία αν έχεις λεφτά, αν έχεις λύσει όσα θέματα έχεις, πού μένεις ή η ηλικία σου. Αν αυτό που σου ταιριάζει είναι μια σχέση ζωής -ή κι ο γάμος ακόμη- τότε έχεις κάθε δικαίωμα να το διεκδικήσεις.

Τα κριτήριά σου για να μπεις μέσα σ’ αυτόν, είναι που διαφοροποιούν την ποιότητα που θα έχει. Άλλοι θεωρούν πως ο έρωτας και το συναίσθημα είναι ανοησίες και δεν είναι βασικά για να κρατήσουν μια σχέση στον χρόνο. Άλλοι θεωρούν πως η επικοινωνία, η άρτια συνεργασία των συντρόφων είναι αυτή που θ’ αποτελέσει τη σωστή συνταγή για μια κοινή πορεία. Άλλοι πως αν δεν είναι έρωτας, δεν είναι τίποτα. Οι απόψεις διίστανται κι όλα είναι σχετικά.

Είναι κι η παράμετρος του «χρόνου» που καμιά φορά δημιουργεί άγχος. Δηλαδή, μπορεί η ηλικία να είναι τέτοια και συγκυριακά όλοι οι φίλοι, η παρέα κι ο περίγυρος να πιέζουν για να προχωρήσει η σχέση. Η επιθυμία κι η ιδέα της σοβαρής σχέσης εμφυτεύεται καθημερινά, βλέποντας τον κολλητό, τον συνάδελφο, τον αδελφό ακόμη και κάποιον τυχαίο σε σοβαρή σχέση ή γάμο. Αρχίζεις κι αναρωτιέσαι αν πρέπει κι εσύ να κάνεις το ίδιο, αν θες κι εσύ ν’ ακολουθήσεις τον δρόμο αυτό στα ερωτικά σου. Προβληματίζεσαι αν αυτό που βλέπεις είναι μόνο μια στιγμή και τι συμβαίνει πίσω από την απέραντη ευτυχία του ζευγαριού που έχεις απέναντί σου. Κι έτσι, όταν βρεθεί ένας άνθρωπος ο οποίος θα συμπληρώνει το κάδρο των προϋποθέσεων, θα κάνεις ένα βήμα πίσω για να το εξετάσεις σωστά. Κι όσο τσεκάρεις κι όλα φαίνεται να είναι καλά, τόσο περισσότερο θα προβληματίζεσαι αν έχει νόημα να το προχωρήσετε. Αν τελικά η εικόνα έχει κι ουσία ή αν είναι απλώς η βιτρίνα ενός ταιριαστού ζευγαριού.

 

 

Μια σχέση δεν είναι μπίζνα για να γίνει συγχώνευση εταιρειών με βάση το κέρδος. Αν δεν μπορείς να πάρεις το ρίσκο ν’ αγαπήσεις χωρίς προϋποθέσεις, τότε δεν έχεις παρά μια συνεργασία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι αυτή η καλή συνεργασία που φέρνει το επόμενο βήμα στη σχέση, με τη λογική ότι δε θα πάει στραβά, αφού η συμφωνία φαίνεται ξεκάθαρη. Η επιλογή εδώ μοιάζει πανεύκολη και χωρίς προβλήματα. Ταιριάζετε-παντρεύεστε. Κι αν το σώμα δεν ανατριχιάζει κι αν καμιά φορά χρειάζεται να υποδύεσαι τον ρόλο του ερωτευμένου συζύγου, δεν έγινε και τίποτα, αφού όλα τα υπόλοιπα έχουν λυθεί.

Όμως, σε αντίθεση με το «καταστατικό της εταιρείας», με το που πάει να σφραγιστεί το επόμενο βήμα, ένας πανικός και μια αναβλητικότητα θα είναι τα δυο ξεκάθαρα μηνύματα ότι πας να κάνεις το μεγαλύτερο λάθος της ζωής σου. «Φέτος να το αφήσουμε, δεν προλαβαίνουμε. Ίσως του χρόνου, να το οργανώσουμε καλύτερα. Η δουλειά δεν πάει καλά, ας περιμένουμε λίγο ακόμη.» Όλα θα πηγαίνουν πίσω, μέχρι να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί του περιβάλλοντός σου για να ασκήσουν πίεση, μπας και γίνει αυτός ο ταλαίπωρος γάμος. Κι έτσι, ή θα υποκύψεις από πίεση, ή θα χωρίσεις τελικά.

Οτιδήποτε ξεκινάει χωρίς συναίσθημα και με την ελπίδα ότι τα συναισθήματα θα δημιουργηθούν στην πορεία, είναι καταδικασμένο στην αποτυχία και τον χωρισμό. Κανένα συναίσθημα δε θα δημιουργηθεί στην πορεία. Το μόνο που θα δημιουργηθεί είναι χάσμα, έλλειψη επικοινωνίας, χειροτέρευση σεξουαλικής ζωής και παραίτηση από τον ίδιο τον εαυτό. Γιατί όταν κάτι δεν ξεκινάει από την αγάπη αλλά από τη συμβατότητα δοσμένη με ψυχρή λογική, μπορεί να γίνει επιλογή, αλλά θα γίνει μια αποτυχημένη επιλογή.

Ο άνθρωπος αυτός, δεν έχει αυτό το «κάτι». Γιατί αυτό το «κάτι» όλοι αναζητάνε να βρουν, αυτό που ίσως πάρει χρόνο και σίγουρα απαιτεί βουτιά στο κενό, αλλά είναι βέβαιο πως θα έρθει αν δεν αποφασίσεις να τα παρατήσεις στα μισά. Σίγουρα δε θα έρθει σε ροδοπέταλα στρωμένο. Το σίγουρο, όμως, είναι πως αν το πρόσωπό σου δε λάμπει από την πρώτη στιγμή που θα μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία, δε θα λάμψει ποτέ. Αν τα σωθικά σου δεν καίγονται για εκείνον τον έναν έρωτα, αν δεν τον νιώθεις, δεν τον καταλάβεις προτού σου μιλήσει, όλα είναι μάταια. Για ποια αγάπη και για ποιον γάμο μου μιλάς;

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου