Μάθαμε να συνδέουμε την προσπάθεια με θετικές αισθήσεις, μιας κι από μικροί όταν μας έλεγαν να προσπαθήσουμε για κάτι, αυτό κατέληγε μ’ εμάς να πετυχαίνουμε -συνήθως- το στόχο μας. Μεγαλώνοντας όμως· όταν ακούμε για προσπάθεια στις αναμεταξύ μας σχέσεις αξίζει να αφιερώσουμε το χρόνο μας ή είναι ένα σημάδι ότι είναι ώρα να φεύγουμε; Πόσο μπορεί να διαρκέσει μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια για να δημιουργήσεις κάτι ή για να συνεχίσεις κάτι; Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο προχωράμε στη ζωή, η προσπάθεια παίρνει πιο περίπλοκες διαστάσεις όσο αφορά τις αναμεταξύ μας σχέσεις.

Ως προς τη δημιουργία μιας σχέσης αξίζει να αναλώνεσαι και να προσπαθείς; Για πόσο ακόμα θα βάζεις σε παύση όσα άλλα άτομα μπορεί να ενδιαφέρονται για σένα απλώς για να περιμένεις ένα συγκεκριμένο άτομο να σου δώσει την προσοχή που χρειάζεσαι; Στις μέρες που ζούμε όλα κινούνται γρήγορα, εσύ γιατί να παραμένεις στο ίδιο σημείο με τη δικαιολογία της προσπάθειας; Ο έρωτας και η αγάπη, να ξέρετε, συμβαίνουν αβίαστα και ξαφνικά. Μπορεί να είναι από τα λίγα πράγματα που δεν πρέπει να προσπαθήσουμε σε αυτή τη ζωή για να βρούμε, συνήθως έρχεται αυτό και μας βρίσκει και μετά πρέπει να το διαχειριστούμε. Κάθε άνθρωπος θέλει μια ανταπόδοση στο συναίσθημα που έχει να προσφέρει, αλλά υπό καμία περίπτωση δεν μπορούμε με την προσπάθειά μας να αλλάξουμε συναισθήματα που δεν προέρχονται από εμάς.

 

 

Δε λέω να μην προσπαθήσεις, έτσι για να δεις αν δουλέψει, αλλά αν καταντήσεις να προσπαθείς για ένα εξάμηνο, νομίζω κάπου χάσαμε την μπάλα. Κλισέ θα ακουστεί το επόμενο αλλά «δε φταις εσύ.» Δεν μπορούμε όλοι να αρέσουμε σε όλους. Μπορεί να με αγάπησε το καλύτερο παιδί, που λέει και ο θρύλος της καψούρας Πλούταρχος, αλλά άμα το καλύτερο παιδί εγώ δεν το ήθελα για τον Α ή Β λόγο, το καλύτερο παιδί καλό θα ήταν να προχωρήσει παρακάτω.

Στις φιλίες πάει βέβαια διαφορετικά το πράγμα. Θέλεις το καλύτερο για τα φιλαράκια και θες να δεις όλη την παρέα να φτάνει ψηλά. Για τη φιλία θα προσπαθήσεις πιο πολύ από μια σχέση και λογικό είναι. Θέλεις να βλέπεις τους γύρω σου ανθρώπους, που ήταν και είναι το στήριγμά σου, να χαίρονται και να πετυχαίνουν. Όταν κάτι πάει λάθος μπορείς να φωνάξεις και μπορεί να υπάρξουν και κλάματα αλλά το κάνεις επειδή προσπαθείς να ξυπνήσεις έναν άνθρωπο σημαντικό για σένα. Αν έχει ξεπεραστεί κάθε όριο επανόρθωσης μιας φιλίας το καταλαβαίνουμε από ζήλιες, σπόντες και ανεξήγητους καβγάδες που μπορεί να συμβούν. Για μια πολύχρονη φιλία προσπαθείς καμιά φορά πολύ, είτε αγνοείς συμπεριφορές άσχημες ή κουτσομπολιά. Αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως, πολύ λογικό είναι. Όμως, όπως σ’ όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και στη φιλία υπάρχει η εμπιστοσύνη, που αν χαθεί καλό θα ήταν να πάρουμε τα μπογαλάκια μας και ν’ αφήσουμε αυτή την παραλία.

Σε μια σχέση ψάχνεις ένα σύντροφο και συνοδοιπόρο για τη ζωή σου, να λειτουργείτε καλά μαζί, να έχετε ένα κοινό πρόγραμμα και να μπορείτε να δουλέψετε τη ζωή από κοινού. Κι ο φίλος συνοδοιπόρος για τη ζωή είναι, αλλά δεν είναι ανάγκη να έχετε το ίδιο πρόγραμμα και να ενώσετε τις καθημερινές ζωές σας, γι’ αυτό και μια φιλία σηκώνει παραπάνω προσπάθεια. Στη σχέση μετράει πολύ το να σου βγει αβίαστα. Αν πρέπει να προσπαθήσεις για να δημιουργηθεί μια σχέση ή αν ξεχείλισε το ποτήρι μ’ ένα φιλαράκι, πάντα να σκέφτεσαι το μέλλον. Αν έχεις αυτά τα προβλήματα τώρα, αντιλαμβάνεσαι τι έχει να γίνει λίγο παρακάτω στην πορεία;

Μην κολλάτε σε ανθρώπους που σας κουράζουν. Αν μια σχέση σας κούρασε ή τη βγάζετε από τη ζωή σας όμορφα κι ωραία είτε κάνετε την επιλογή να μην αναλώνεστε πλέον με τα προβλήματά της, αν το αίσθημα δεν ανταποκρίνεται, προχωρήστε θα βρείτε κάτι καινούργιο να σας περιμένει. Ο Drake σ’ ένα τραγούδι είχε πει “I’m here for a good time, not a long time”, αυτό μεταφράστε το όπως θέλετε σε άλλες περιπτώσεις. Σ’ αυτήν θα το μεταφράσω ακριβώς όπως το βλέπετε. Βρισκόμαστε σ’  αυτόν τον πλανήτη για λίγο καιρό, ακόμα κι αν σε μας φαίνεται πολύ, καλό θα ήταν να φροντίσουμε να περάσουμε καλά και να είμαστε χαρούμενοι με τον εαυτό μας και τα άτομα που επιλέγουμε γύρω μας. Μην αναλώνεστε στην προσπάθεια, καμιά φορά καλύτερο είναι να αποχωρούμε.

Συντάκτης: Σμαράγδα Σαββίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου