Ο έρωτας έχει την τάση να παίρνει τη μορφή του ανθρώπου που τον ζει. Υιοθετεί χαρακτηριστικά μας. Ο δυναμικός τον ζει δυναμικά και στα άκρα, ο ρομαντικός τον ζει ονειρεμένα, ο λάτρης της αδρεναλίνης τον ζει με ένταση. Τι γίνεται όμως όταν δύο πρόσωπα με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά έρχονται κοντά; Πώς συνδυάζονται τα χαρακτηριστικά όταν δεν υπάρχουν κοινά σημεία, για να βρει ο έρωτας τη μορφή του;

Μέσα απ’ αυτή την ερώτηση πρέπει να ανακαλύφθηκε ότι το «τα αντίθετα έλκονται» ισχύει και στα ερωτικά. Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντα καθώς υπάρχουν πολλά είδη προσωπικοτήτων με τις οποίες δεν είμαστε απλώς αντίθετοι, αλλά κι αταίριαστοι. Ακόμα και στα αντίθετα θα δεις κάπου, κάποια κοινά στοιχεία. Αυτά θα τραβήξουν εκείνα τα δύο άτομα μαζί.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορούμε να είμαστε με ένα άτομο το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο μαζί μας κι απλώς τυχαίνει να βρισκόμαστε σε άλλο σώμα. Υπάρχει λόγος που μόλις μας ανακοίνωσαν τα lockdowns στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσοι μέναμε μόνοι μας, πανικοβληθήκαμε μόνο και μόνο στην ιδέα ότι θα είμαστε εμείς κι οι σκέψεις μας. Είναι πολύ φυσιολογικό να μην αντέχουμε τον εαυτό μας και πολλές φορές, αν γνωρίσουμε κάποιο άτομο που μας μοιάζει σε χαρακτήρα, να μην ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Θέλετε να πούμε ότι χάνουμε τη μοναδικότητά μας; Λίγο εγωισμό να το πούμε; Όπως κι αν το ονομάσουμε, εξακολουθεί να είναι δύσκολο.

 

 

Βέβαια υπάρχουν και τα άτομα που αυτό ψάχνουν, έναν άνθρωπο με παρόμοια χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα με τα δικά τους. Ίσως επειδή θα μπορούν να καταλαβαίνονται καλύτερα. Για σκεφτείτε δύο ρομαντικά ζουζουνάκια να ζουν τα πρώτα τους ερωτικά σκιρτήματα. Πολλοί ίσως στραβώσατε τη φάτσα σας αλλά είναι η αλήθεια. Θα ζουν τον έρωτά τους ακριβώς όπως τον θέλουν οι ίδιοι. Μένοντας στο επίπεδο του ενθουσιασμού και της αρχής μιας σχέσης· δύο άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά θα το βρουν. Ίσως να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον αλλά με το πρώτο βέλος από το αγγελάκι, μια χαρά θα πάει το πράγμα.

Οι υπόλοιποι που είναι λάτρεις του αγνώστου και της περιπέτειας θα ψάχνουν για ένα άτομο σε κόντρα ρόλο απ’ τους ίδιους. Και γι’ αυτό τον λόγο θα συνδυαστούν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια όλα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει το κάθε άτομο, για να δημιουργηθεί ένας ανεμοστρόβιλος, και δεν το λέω για κακό. Πολλοί αυτό ψάχνουμε, έναν «ανεμοστρόβιλο-έρωτα». Όταν το άτομο που έχουμε απέναντί μας είναι εντελώς διαφορετικό από εμάς, μάς δημιουργείται η περιέργεια να μάθουμε πώς σκέφτεται. Κι ίσως καμιά φορά η περιέργεια αυτή να μη βγαίνει πάντα σε καλό, κάπου όμως βγαίνει.

Το πώς θα ζήσουμε το αίσθημα είναι κάτι που ξεκάθαρα αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά. Λόγω του ότι ο έρωτας θα πάρει το χρώμα που εμείς θα του δώσουμε, σημαίνει πως έως ένα βαθμό μπορούμε να έχουμε κάποια πράγματα υπό έλεγχο. Άλλα το ωραίο σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να χάνουμε και λίγο αυτόν τον έλεγχο. Είτε είμαστε με άτομο που μοιράζεται μαζί μας κάποια βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας είτε είμαστε με ένα άτομο που είναι ακριβώς το αντίθετο από εμάς, το μόνο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε είναι τα αναπάντεχα. Στην περίπτωση που είμαστε ίσοι κι όμοιοι, θα μας κλείσει η τύχη το μάτι και θα μας ρίξει κάνα-δυο εκπληξούλες, έτσι για να περάσει η ώρα μας και να μην πήξουμε στα μέλια και στην περίπτωση που είμαστε άσπρο-μαύρο, η τύχη, πάλι, θα βγάλει κάτι από τη σακούλα με τα δώρα της για να μας αποδείξει ότι ίσως και να είμαστε περισσότερο διαφορετικοί ή και πιο ίδιοι απ’ ό,τι πιστεύαμε.

Κι εδώ μια υπενθύμιση, τον έρωτα θα τον ζήσουμε όπως αναλογεί στον καθένα κι όπως είπαμε σήμερα, η προσωπικότητά μας προσδιορίζει το πώς θα τον ζήσουμε. Αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι θα φανεί, όσο κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε. Απ’ την άλλη εάν είμαστε υπερ-έτοιμοι, πάλι θα φανεί. Γι’ αυτό, κοιτάζουμε εμείς πρώτα να είμαστε καλά και μετά να ερωτοτροπήσουμε για να μη μας βγει και το αίσθημα ξινό και να αναγκαστούμε να πάρουμε και το φταίξιμο, μαζί με τα μπογαλάκια μας.

Συντάκτης: Σμαράγδα Σαββίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου