paul1309

Χώρισες. Δεν πάει πολύς καιρός. Είναι ακόμα, σχετικά, φρέσκο. Δεν είχες τον χρόνο να θρηνήσεις τον παλιό έρωτα, αφού η τύχη σου χαμογέλασε και βρήκες άμεσα έναν καινούριο. Το νέο άτομο που μπήκε στη ζωή σου μοιάζει ιδανικό. Οι συγκρίσεις με το προηγούμενο είναι αναπόφευκτες, κι –ευτυχώς και για τους δύο– αυτός εδώ φαίνεται να υπερτερεί σε όλα. Τίποτα δε θα μπορούσε να χαλάσει τη ζαχαρένια σου. Η ευτυχία σου ξεχειλίζει από παντού κι έχεις πλέον καταλάβει τη σημασία της φράσης «ο έρωτας με έρωτα περνάει».

Μία στιγμή, όμως, αρκεί για να βάλει σε σκέψεις κι εσένα αλλά και το νέο σου σύντροφο. Τον αποκάλεσες με το όνομα του πρώην σου, εκείνου που ορκίζεσαι ότι έχεις ξεπεράσει και ξεχάσει πια. Ξαφνικά βρίσκεσαι στην πιο αμήχανη θέση απ’ όλες, προσπαθώντας να πείσεις τον άνθρωπό σου ότι αυτό δε σημαίνει τίποτα. Προσπαθείς, όμως, να πείσεις αυτόν ή τον εαυτό σου;

Κάθισε και σκέψου τι σημαίνει αυτό για ‘σένα. Γιατί το έκανες; Σίγουρα δεν ήταν επιτηδευμένο, γιατί τότε δε θα υπήρχε λόγος για συζήτηση. Έκανες ένα αυθόρμητο λάθος, σε μία λάθος στιγμή, και τώρα καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες. Μα πάνω απ’ όλα, καλείσαι να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου. Όλα εκείνα τα αναπάντητα ερωτήματα που σε παιδεύουν και σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι πήγε λάθος. Απλά έτυχε, είσαι ακόμα ερωτευμένος με τον πρώην σύντροφό σου ή μήπως ο νυν σου τον θυμίζει σε εξαιρετικό βαθμό;

Για να ‘μαστε ρεαλιστές, το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί και το τέλος του κόσμου. Όλοι κάνουμε λάθη και το να μπερδέψεις μία λέξη με μία άλλη δε σε στέλνει και στη φυλακή. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που δίνει τόση αξία σε ένα τέτοιο περιστατικό πηγάζει κυρίως απ’ τη μεριά του άλλου, ο οποίος νιώθει την ασφάλεια που υπήρχε στη σχέση σας να προσβάλλεται από ένα πρόσωπο που κάποτε σήμαινε για ‘σένα πολλά. Όσο καλά κι αν γνωρίζει ότι πλέον όλα είναι γραμμένα στην ιστορία, δεν μπορεί να μη σκέφτεται την πιθανότητα να μην είναι αρκετά καλός, να μη σε καλύπτει και να θες να γυρίσεις στα παλιά. Ξέρει ότι τον αγαπάς, μα αυτό δε φτάνει πάντα. Ξαφνικά αρχίζει να ‘χει δεύτερες σκέψεις, κι όλοι μας ξέρουμε πόσο καταστροφικές μπορεί να γίνουν αυτές.

Για να καταφέρεις να τον καθησυχάσεις και να επαναφέρεις τη σχέση σας στα φυσιολογικά της, πρέπει πρώτα να ανακαλύψεις τι συμβαίνει μέσα σου. Το ξεκαθάρισμα, αργά ή γρήγορα, έπρεπε να γίνει και τώρα είναι η στιγμή του. Όταν βγήκες απ’ την προηγούμενη σχέση σου, στην οποία είχες αφιερώσει χρόνο, ενέργεια κι ένα κομμάτι του εαυτού σου, λογικό είναι να έψαξες ασυναίσθητα για κάτι οικείο και –για τα δεδομένα σου– κατάλληλο.

Όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν μεταξύ τους, κατά κάποιον τρόπο, το ίδιο κι οι σχέσεις που δημιουργούν. Έμαθες να υπάρχεις σε ένα «μαζί» με έναν τρόπο τον οποίο επανέλαβες –ίσως ελαφρώς βελτιωμένο– στην επόμενη. Κι αφού είναι όλα νωπά ακόμα μέσα σου, ακόμα κι αν η λογική σου λέει ότι προχώρησες, κάτι μέσα σου έχει μείνει μισό και δεν είναι παράξενο αν δεν έχεις ξεχάσει το προηγούμενο αμόρε ακόμα.

Τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποιος είναι ο λόγος που είναι ακόμα στο μυαλό σου. Αν το καταφέρεις αυτό, θα μπορέσεις να το μεταφέρεις και στον σύντροφό σου, δίνοντάς του την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν άνθρωπο που ξέρει ακριβώς τι θέλει κι έχει τη δυνατότητα να το εκφράσει χωρίς δισταγμό. Ακόμα κι αν θες να επιστρέψεις στα παλιά, είναι καλό ο άλλος να το μάθει έγκαιρα, έτσι ώστε να λάβει κι αυτός τα μέτρα του. Αν πάλι όλα είναι καλά, και το λάθος ήταν πραγματικά μία ατυχία που δε σημαίνει τίποτα για ‘σένα, και τότε πρέπει να του το πεις, και να του το δείξεις έμπρακτα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι άνθρωποι δε θέλουν πολύ για να νιώσουν μειονεκτικά σε μια κατάσταση. Η επιβεβαίωση είναι κάτι που χρειάζονται, κι απ’ τους άλλους αλλά κι απ’ τον εαυτό τους. Στο τέλος της μέρας, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός για τις πληγές που κουβαλάμε μέσα μας και μια άτυχη στιγμή είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να φανερώσουμε κάποιες από αυτές. Σε μια σχέση, όμως, η κατανόηση κι η σωστή επικοινωνία είναι κλειδιά, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις για να πας παρακάτω.

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!