Η διασημότερη βασιλική οικογένεια στον κόσμο έχει καταφέρει να κατακτήσει όχι μόνο ποικίλες περιοχές ανά τον κόσμο, αλλά και εκατομμύρια καρδιές, υπηκόων της και μη. Η παραμυθένια μαγεία που περιβάλλει το συγκεκριμένο θεσμό, άλλωστε, δε θα μπορούσε παρά να μας γοητεύει, ιδιαίτερα όταν πλέον γνωρίζουμε πως ανά πάσα ώρα και στιγμή -με λίγη τύχη, ενδεχομένως- ο καθένας και η καθεμία από εμάς θα μπορούσε να αποκτήσει έναν πριγκιπικό τίτλο (με έναν ανάλογο γάμο, βέβαια).

Κάτι τέτοιο, βέβαια, κάποια χρόνια νωρίτερα θα ήταν αδιανόητο, με το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο να απαγορεύει τις (επίσημες) ερωτικές σχέσεις μεταξύ των γαλαζοαίματων και των «απλών θνητών». Γι’ αυτό το πρωτόκολλο, λοιπόν, έχουμε έρθει να μιλήσουμε εδώ σήμερα, εκείνο το άκρως σοβαρό και απαράβατο βιβλίο κανόνων που ευτυχώς, με αργούς βέβαια ρυθμούς, φροντίζει να εξελίσσεται και να μεταβάλλεται ελαφρώς με το πέρασμα των αιώνων. Κάποια πράγματα, ωστόσο, φαίνεται πως πάντοτε θα παραμένουν ίδια.

Αρχικά, οι περισσότεροι κανόνες που είναι ευρέως γνωστοί, αφορούν την ίδια τη Βασίλισσα και τον τρόπο που εκείνη ή οι γύρω της καλούνται να συμπεριφερθούν σε κάθε πιθανή κοσμική εκδήλωση. Αν δε γνωρίζετε τους κανόνες αυτούς ήδη, άλλωστε, είναι βέβαιο πως θα σας εξηγηθούν πολλά παράξενα της συμπεριφοράς της.

Για παράδειγμα, ο Τύπος πάντοτε τείνει να σχολιάζει τα έντονα -πολλές φορές φλουό- χρώματα που επιλέγει η Αυτού Μεγαλειότητά της να περιλαμβάνει στην γκαρνταρόμπα της. Μπλε ηλεκτρίκ, λαχανί, φούξια και δεκάδες ακόμα εκκεντρικές αποχρώσεις που μοναδικό σκοπό έχουν, όχι το να δείξουν πως η Ελισάβετ μας έχει παντελή έλλειψη γούστου, μα το να την καταστήσουν ξεχωριστή σε κάθε πλήθος, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κάτι σαν σημαδούρα, φαντάσου.

Κατά τ’ άλλα, η τσάντα της θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για όλους μας. Όταν τη μεταφέρει από το αριστερό χέρι στο δεξί, δίνει ένα διακριτικό σήμα στους βοηθούς της να βρουν κάποια δικαιολογία για να τη βγάλουν από μία κοινωνική συνομιλία που νιώθει πως έχει έρθει η ώρα να τελειώσει. Όταν, πάλι, κατά τη διάρκεια του δείπνου η Βασίλισσα φέρνει την τσάντα της πάνω στο τραπέζι, προειδοποιεί την αίθουσα πως πέντε λεπτά αργότερα το δείπνο θα έχει τελειώσει. Έξυπνο, έτσι;

Μιλώντας για το δείπνο (πεινάσατε κι εσείς;) ένας απ’ τους διασημότερους κανόνες του βασιλικού πρωτοκόλλου αφορά στη διαρρύθμιση του χώρου, η οποία όπως μπορείς να φανταστείς είναι πάντοτε προσχεδιασμένη. Κατά το ορεκτικό η Βασίλισσα οφείλει να πιάσει κουβέντα με το άτομο που βρίσκεται στα δεξιά της, κατά το κύριο πιάτο με το άτομο στα αριστερά της και, όταν τελικά αποφασίσει πως τελείωσε, όλοι αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Όσο για μια ακόμα λεπτομέρεια που ίσως να σου φανεί ενδιαφέρουσα, η βασιλική οικογένεια δεν τρώει ποτέ θαλασσινά και σκόρδο. Το πρώτο λόγω των υψηλών πιθανοτήτων δηλητηρίασης και το δεύτερο καθαρά για αισθητικούς λόγους!

Ας φύγουμε τώρα, όμως, από το φαγητό και ας πάμε σε κάτι ελαφρώς πιο ενδιαφέρον: τη μόδα! Και λέω ενδιαφέρον διότι το πρωτόκολλο που ακολουθείται εδώ είναι αυτό που έχει «σπάσει» περισσότερο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με πολλές απ’ τις πριγκίπισσες να παίρνουν το ρόλο των επαναστατριών στον τομέα που φαίνεται να αγαπούν περισσότερο!

Ένας απ’ τους βασικότερους σχετικούς κανόνες, λοιπόν, έχει να κάνει με τα νύχια, τα οποία απαγορεύεται ρητά να είναι βαμμένα. Φυσικά, οι περισσότερες γυναίκες της βασιλικής οικογένειας τείνουν να τα περνούν με κάποιο απαλό ροζ βερνίκι (ακόμα και η ίδια η Βασίλισσα το κάνει αυτό!), αλλά οτιδήποτε κόκκινο που ίσως να φανταζόμαστε πως αγαπάνε δεν επιτρέπεται υπό καμία περίπτωση.

Οι τιάρες, τώρα, που φαίνεται να είναι πάντα ιδιαίτερα αγαπητές απ’ το κοινό, επιτρέπεται να φορεθούν μόνο μετά τις 6 (όποτε βγαίνουν τα καπέλα), αποκλειστικά από τις παντρεμένες γυναίκες της οικογένειας και μονάχα σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις. Τα παιδιά της οικογένειας, τώρα, και συγκεκριμένα τα αγόρια, μέχρι τα οχτώ τους χρόνια υποχρεώνονται να φορούν σορτσάκια, αντί για μακριά παντελόνια.

Ένας απ’ τους κανόνες που έκαναν την αγαπημένη Πριγκίπισσα Νταϊάνα ακόμα διασημότερη, τώρα, ήταν αυτός που απαγορεύει τα ανοιχτά ντεκολτέ. Η συγκεκριμένη, βέβαια, συχνά αδιαφορούσε για αυτήν την οδηγία, με αποτέλεσμα κάθε φορά που έβγαινε από το αμάξι της με κάποιο ανάλογο φόρεμα να χρειάζεται να χρησιμοποιεί την τσάντα της για να μην αφήσει να φανεί κάτι που δεν έπρεπε στις κάμερες των δημοσιογράφων.

Επιπροσθέτως, ένα άλλο αξεσουάρ που απαγορεύεται ρητά, ιδιαίτερα μπροστά στη Βασίλισσα, είναι οι πλατφόρμες! Η Πριγκίπισσα Κέιτ, σύζυγος του Πρίγκιπα Γουίλιαμ, ωστόσο, δείχνει να τις προτιμάει αρκετά συχνά. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, δείχνει να παρεμβαίνει κι άλλον έναν αρκετά σημαντικό κανόνα του βασιλικού πρωτοκόλλου, εκείνον που απαγορεύει τα υποκοριστικά στη βασιλική οικογένεια. Όταν είχε παντρευτεί τον εγγονό της Βασίλισσας, άλλωστε, είχε γνωστοποιηθεί από το παλάτι πως κανένας δεν επιτρεπόταν να την αποκαλεί «Κέιτ» πλέον (με το μήνυμα να απευθύνεται κυρίως στον Τύπο). Παρ’ ολ’ αυτά, η κατάσταση δεν άλλαξε τελικά ποτέ, με τη Μίντλεντον να μένει για πάντα γνωστή με το υποκοριστικό της.

Συνένοχός της σε αυτό το μικρό «έγκλημα» είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Πρίγκιπας Χάρι, που στην πραγματικότητα έχει το όνομα «Χένρι».

Στο πλαίσιο των κανόνων που έσπασε η λατρεμένη από τον κόσμο Νταϊάνα, τώρα, αλλά και σε εκείνο των κανόνων του πρωτοκόλλου που άλλαξαν τελικά με το πέρας των χρόνων, βρίσκεται και ο κανόνας που αφορούσε στα γάντια, τα οποία οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας όφειλαν να φορούν παντού. Ένας άνθρωπος που αγαπούσε τόσο να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο, όμως, δε θα μπορούσε ποτέ να περιοριστεί σε κάτι τέτοιο, καταλήγοντας να αλλάζει αυτόν τον κανόνα για πάντα. Ακόμα, η ίδια Πριγκίπισσα έτεινε να μη φοράει καπέλα, βρίσκοντας το παραθυράκι στο πρωτόκολλο που δεν της επέτρεπε να αγκαλιάζει παιδιά με καπέλο στο κεφάλι της.

Τέλος, κάποιοι απ’ τους διασημότερους κανόνες του βασιλικού πρωτοκόλλου περιλαμβάνουν την απαγόρευση στα μέλη της οικογένειας να διατηρούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παντρεύονται διαζευγμένα άτομα ή να κάνουν φανερές τις ερωτικές τους σχέσεις όταν δε σκοπεύουν να τις επισημοποιήσουν με γάμο. Προφανώς, οι δύο τελευταίοι κανόνες έχουν αλλάξει ελαφρώς κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με το πρωτόκολλο να προσπαθεί να προσαρμοστεί λίγο περισσότερο στα πρότυπα της εποχής.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως όσο παραμυθένια κι αν μας φαίνεται η βασιλική ζωή, η φαντασία μας δε θα μπορούσε ποτέ να ταυτιστεί με την πραγματικότητα. Κι ενώ όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότερες σκοτεινές αποκαλύψεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη οικογένεια έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το μόνο σίγουρο είναι πως τα πράγματα όπως τα ξέραμε μέχρι τώρα ετοιμάζονται να αλλάξουν ριζικά.

 

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου