Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. 7 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναδείχθηκαν ανάμεσα στους καλύτερους, σε διεθνές επίπεδο.

Άλλη μια διάκριση που ανακοινώθηκε από τον οίκο Elsevier και το Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ, κι η κατάταξη του στη λίστα φαίνεται πως έγινε με κριτήριο την απήχηση που έχουν οι επιστήμονες σύμφωνα με την απήχηση του έργου τους. Τα μέλη που διακρίθηκαν είναι ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αναστάσιος Οικονομίδης, ο καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Δημήτριος Χρήστου – Βαρσακέλης, ο καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Κωνσταντίνος Ταραμπάνης κι ο καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Κωνσταντίνος Ψάννης. Και δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν, που ακούγονται κι ο κόσμος τους μαθαίνει για το έργο τους. Αυτά τα παραδείγματα θέλουμε.

 

2. Η Μαχσά Αμινί τιμάται με βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συγκινητικό πέραν πάσης αμφιβολίας, αν σκεφτούμε πως η 22χρονη κοπέλα δoλoφονήθηκe πέρυσι από την αστυνομία ηθών στο Ιράν, καθώς δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ της. Η Μαχσά τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάροφ, για την ελεύθερη σκέψη. Η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε πως η στυγνή δoλoφoνiα της νεαρής κοπέλας ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε μια εποχή, καθώς γεννήθηκαν κινήματα ελευθερίας γυναικών, που διεκδικούσαν τα αυτονόητα, δικαίωμα στη ζωή και την έκφραση.

 

3. Πανελλήνια πρωτιά στο σκάκι για τυφλό μαθητή από την Αργολίδα

Ο Γιώργος Γαμβρουλάς, μέλος του Συλλόγου Τυφλών Ελλάδος, που φοιτά στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, κατάκτησε την πρωτιά στο Πρωτάθλημα Σκακκιού Τυφλών και Μερικώς Βλεπόντων. Όπως δήλωσαν μέλη του Σωματείου, ο μικρός Γιώργος αποτελεί το νέο αίμα στο Σωματείο καθώς είναι πολύ ταλαντούχος και το νεότερο μέλος της Ομοσπονδίας, δηλώνοντας περήφανοι για την πορεία του. Πολλά μπράβο στον πιτσιρικά θα πούμε, και πάντα επιτυχίες και πρωτιές!

 

4. Δωρεά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μέρος της βιβλιοθήκης της Μυρσίνης Ζορμπά

Περίπου 400 τόμοι που αφορούν την πολιτισμική πολιτική παραδόθηκαν πριν λίγες ημέρες στη βιβλιοθήκη του Παντείου. Πράξη τιμητική, αφού η Μυρσίνη Ζορμπά είχε ιδιαίτερη σχέση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς η παρουσία της δεν έλειπε από επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις. Η αγάπη της για την έρευνα και την κοινωνική επιστήμη πλέον διατίθεται στα χέρια των φοιτητών, αποτελώντας μια κληρονομιά γνώσης κι αγάπης για το Πάντειο.

 

5. Ένα πικάπ ως φόρος τιμής για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του Dark Side of the Moon των Pink Floyd

Η εταιρεία Pro-ject Audio Systems δημιούργησε ένα πικάπ ως φόρο τιμής για το όγδοο άλμπουμ των Pink Floyd, Dark Side of the Moon. Το πικάπ έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να θυμίζει το εξώφυλλο του άμπουμ που μέσω ενός πρίσματος, το λευκό φως διασπάται σε ένα φάσμα χρωμάτων. Αυτό που κάνει το πικάπ να ξεχωρίζει είναι πως οποιοσδήποτε δίσκος και να γυρίζει στο πλατώ, ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων από LED στο πίσω μέρος του πικάπ προσθέτει εικαστικό στοιχείο που θυμίζει το έργο τέχνης στο εξώφυλλο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1973. Απευθύνεται τόσο στους θαυμαστές του συγκροτήματος όσο και σε όλους τους λάτρεις του βινυλίου.

 

6. 3 νέες προσθήκες στα Michelin της Αθήνας για το 2023

Ευχάριστα νέα για τον κόσμο της γαστρονομίας στην Αθήνα καθώς τρία νέα αστέρια Michelin προστέθηκαν στον Οδηγό της Αθήνας για το 2023. Ένα νέο εστιατόριο πήρε ένα Πράσινο Αστέρι για τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα και 31 εστιατόρια βρέθηκαν στις επιλογές του Οδηγού. Πιο συγκεκριμένα, τα εστιατόρια που απέκτησαν το πολυπόθητο αστέρι είναι το Hervé με επιλογές κλασικής κουζίνας κι επιρροές από τη Γαλλία, την Ιταλία κι ακόμα κι από την Ασία, το Tudor Hall στο rooftop του ξενοδοχείου King George με την υπέροχη θέα κι υψηλής ποιότητας επιλογές καθώς και το Patio στο ξενοδοχείο The Margi, με το πάντρεμα της μοντέρνας κουζίνας αλλά και της μεσογειακής διατροφής.

 

7. Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα στην ανακύκλωση μπαταριών

Σουηδοί ερευνητές δηλώνουν ότι ανέπτυξαν έναν νέο, πιο αποτελεσματικό τρόπο ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η μέθοδος επιτρέπει την ανάκτηση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που βρίσκονται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα διαδικασία που προτείνεται από τους ερευνητές δεν απαιτεί τη χρήση ακριβών ή επιβλαβών χημικών ουσιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η νέα μέθοδος ανακύκλωσης επιτρέπει την ανάκτηση του 100% του αλουμινίου και του 98% του λιθίου από τις μπαταρίες των οχημάτων. Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται με διάφορες εταιρείες για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως η Volvo και η Northvolt.

 

8. Ο «Μικρός Πρίγκιπας» έγινε άγαλμα στη Νέα Υόρκη

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, ογδόντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, γίνεται άγαλμα στην Πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης.  Ο «Μικρός Πρίγκιπας» έχει μεταφραστεί σε πάνω από 500 γλώσσες κι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έργα για μικρούς και μεγάλους. Η επιλογή της Νέας Υόρκης δεν είναι τυχαία καθώς αξίζει να σημειωθεί πως ο «Μικρός Πρίγκιπας» γράφτηκε από τον δημιουργό του στη Νέα Υόρκη όπου είχε καταφύγει ο συγγραφέας εξαιτίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

9. Το βίντεο της εθνικής για το αγοράκι που πρέπει να χειρουργηθεί

Η Εθνική Ελλάδος στέκεται έμπρακτα στο πλευρό του μικρού Διονύση Τσιάμη από την Πάτρα ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο και θα πρέπει να μεταβεί και να υποβληθεί σε μια κοστοβόρα επέμβαση στο Ανόβερο της Γερμανίας. Κατά την 8η κι 9η αγωνιστική της Super League,  για κάθε γκολ που θα σημειώσουν στα αθροιστικά 14 παιχνίδια της κατηγορίας, ο ΠΣΑΠΠ θα προσφέρει από 100 ευρώ στην οικογένεια τού μόλις 4,5 ετών αγοριού. Όπως δηλώνουν κι οι παίκτες της εθνικής στο βίντεο, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι μας το παιδί να κερδίσει τον πιο σημαντικό αγώνα της ζωής του. Ο ερανικός λογαριασμός που έχει ανοιχθεί είναι: Eurobank, GR9102606720000960100440974 (μητέρα Βασιλική Μπετηχαβά)».

 

10. Πρωτοποριακή έρευνα Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Μια πρωτοποριακή έρευνα για τον εντοπισμό και την απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων, με επικεφαλείς τον καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του βρετανικού πανεπιστημίου Dundee, Βασίλη Γοργούλη, ανοίγει τον δρόμο για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου. Στο επίκεντρο της πρόσφατης έρευνας που διεξήγε μαζί με τους συνεργάτες του τέθηκε ο προβληματισμός ότι μέχρι σήμερα τα γηρασμένα κύτταρα εντοπίζονταν μόνο στα βιοπαθολογικά εργαστήρια κατά την κυτταρική καλλιέργεια και δεν υπήρχε η δυνατότητα της απομόνωσής τους. Ως απάντηση, η ομάδα των Ελλήνων ερευνητών δημιούργησε μια καινοτόμα χημική ένωση- αντιδραστήριο (GLF16) με τη βοήθεια της οποίας εντοπίζονται τα γηρασμένα κύτταρα απευθείας στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως και σε ζωντανούς ιστούς. Επόμενος ερευνητικός στόχος του κ. Γοργούλη και των συνεργατών του, θα είναι η σύνδεση των σενολυτικών φαρμάκων με το αντιδραστήριο που συνέθεσαν, καθώς κι η ενσωμάτωσή τους μέσα στο νανοσωματίδιο για τη χορήγησή του στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Cell».

 

Θερμές ευχές για μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!

 

Πηγή κεντρικής εικόνας

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά