Οι μέρες περνάνε, οι ζέστες μεγαλώνουν κι εμείς ακόμη εδώ. Ελπίζω ωστόσο να λιάζεσαι κάπου και να με διαβάζεις, μ’ ένα κοκτέιλ στο χέρι. Αν όχι, δεν πειράζει, θα την παλέψουμε και στην κάψα, τι να κάνουμε. Για να γίνει πιο εύκολο, μαζέψαμε τις καλύτερες ειδήσεις της βδομάδας, για να ξεκινήσει ακόμα μια Δευτέρα λίγο πιο ευχάριστα, είτε είσαι χαλαρά είτε στην τσίτα.

 

1. Ο Αναστάσης Βασιλειάδης κατέκτησε την πρώτη θέση στην Οικονομική Ολυμπιάδα

Πολύ καλά τα νέα για τον 17χρονο μαθητή, αφού με τις γνώσεις που κατείχε σχετικά με οικονομικές θεωρίες κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ανάμεσα σε 3007 υποψήφια παιδιά, δίνοντας παράλληλα και την πρωτιά στο σχολείο του. Ο ίδιος δήλωσε πως το ενδιαφέρον του για την οικονομία και την πορεία της προέκυψε χάριν της περιέργειας που του δημιουργούσαν οι κοινωνικές επιστήμες. Ο Αναστάσης τον Σεπτέμβριο θα ταξιδέψει ως τη Σλοβακία, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα. Πολλά μπράβο!

 

2. Στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου το Φεστιβάλ Μελιτζάζ έρχεται να μας χαρίσει στιγμές χαράς

Οι περιοχές της Τσακωνιάς και της Κάτω Ιταλίας -που κατοικείται κυρίως από ελληνόφωνους- φέτος παντρεύουν τις κουλτούρες τους σ’ ένα πολυπολιτισμικό μουσικό γεγονός. Συγκεκριμένα, φέτος οι Τσάκωνες και οι Γκρίκο σμίγουν για να γιορτάσουν τη σύσφιξη της σχέσης τους με χορούς και τραγούδια. Εξαιρετικοί μουσικοί θα συμμετάσχουν, όπως Γιαγκίνηδες, οι Les Skartoi, Cantistaria. Αξίζει κάπου εδώ να σημειώσουμε, πως ένας από τους δρόμους του Martano, έχει ονομαστεί Via Leonidion, τιμητικά για την αδελφή περιοχή της Πελοποννήσου. Καλώς να σμίξουμε, και καλώς να σμίγουμε πάντα, ψάχνοντας μόνο τα κοινά μας, αφήνοντας πίσω τις διαφορές μας, δε μετράνε εκείνες άλλωστε όταν υπάρχει αγάπη και φιλία.

 

%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b6

Πηγή Φωτογραφίας

 

3. Κατασκευάζεται καταφύγιο ζώων στο Μαρκόπουλο

Ακόμα μια προσπάθεια τα ζώα να λαμβάνουν τη φροντίδα που πρέπει, επικυρώνεται στο Μαρκόπουλο, με νέο διαδημοτικό καταφύγιο. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών κατασκευή, που θα παρέχει φροντίδα και περίθαλψη κυρίως σε σκύλους. Θα φιλοξενηθούν για αρχή 80 αδέσποτα ζωάκια, όπου το καθένα θα έχει το δικό του σπιτάκι, και φυσικά θα παρέχεται και η δυνατότητα υιοθεσίας. Καιρός ήταν να αντιληφθούμε πως η ζωή των ζώων δεν είναι λιγότερο σημαντική από την ανθρώπινη -συνειδητοποίηση που θα πρέπει να μας καθιστά υπευθυνότερους στο μέλλον. Εύγε.

 

4. Προσυμπτωματικός έλεγχος για το Πάρκινσον, με τη βοήθεια έξυπνου ρολογιού

Επαναστατικά τα νέα, αυτήν τη φορά από το Λονδίνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times, υπάρχει πλέον μια μέθοδος η οποία αναλύοντας την κινητικότητα του σώματος, είναι σε θέση να εντοπίσει την πρώιμη εμφάνιση νόσου Πάρκινσον. Επιστήμονες δηλώνουν πως έχουν μεγάλες προσδοκίες από την εν λόγω έρευνα, αφού δίνει ελπίδα για πρόληψη μιας αρκετά επώδυνης νόσου, πράγμα που τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν απίθανο. Η Σύνθια Στάντορ, μαζί με την ομάδα της συνέλεξαν δεδομένα από 100.000 περίπου ανθρώπους, οι οποίοι κατάφεραν να συμμετάσχουν στην έρευνα φορώντας απλώς το έξυπνο ρολόι τους, για μια βδομάδα. Οι 273 ήταν διαγνωσμένοι με τη νόσο, ενώ οι 196 διαγνώστηκαν μετά τη διετία της έρευνας. Γίνονται ακόμη θαύματα, αλλά από ανθρώπινα χέρια.

 

5. Η Χάϊντυ που είχε παρακαλέσει τους γείτονές της να κάνουν ησυχία μ’ ένα σημείωμα, λόγω Πανελληνίων, αρίστευσε!

Πριν λίγους μήνες η Χάϊντυ είχε αφήσει στην πολυκατοικία της ένα σημείωμα στους γείτονές της παρακαλώντας τους ευγενικά το επόμενο διάστημα να μην κάνουν κάποιο πάρτι, καθώς προετοιμαζόταν για τις Πανελλαδικές. Αφού έδωσε εξετάσεις, και οι γείτονές της είχαν σεβαστεί αυτό που είχε ζητήσει, η μητέρα της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αποφάσισε να τους ευχαριστήσει για τη συμπεριφορά τους. Άφησε ξανά ένα σημείωμα όπου ενημέρωνε πως η κόρη της έσκισε, αφού συγκέντρωσε παραπάνω από 18.00ο μόρια, ενώ υπήρχε και κερασματάκι για το «ευχαριστώ». Ανταλλαγή καλής συμπεριφοράς και σεβασμού, που πλέον μας φαίνεται σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο η γλύκα που μπορεί να φέρει ένα «παρακαλώ πολύ» κι οι καλοί τρόποι έφεραν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Υπάρχει ακόμα ανθρωπιά, μέσα κι έξω από τα διαμερίσματα.

 

%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b9

Πηγή Φωτογραφίας

 

6. Παιδιά με αυτισμό, αλληλεπιδρούν με ρομπότ βιβλιοθήκης

Στη Νότια Καλιφόρνια, σε μια βιβλιοθήκη, τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν παιδάκια στο φάσμα του αυτισμού να επικοινωνήσουν και να χαλαρώσουν μέσα στον χώρο. Ενώ είχαμε συνηθίσει τα ρομπότ να είναι απρόσωπα, αυτή η καινοτομία θα λέγαμε πως έρχεται και κουμπώνει απίστευτα έξυπνα με τις ανάγκες που έχει ένα παιδάκι μ’ αυτισμό ώστε να ξεκλειδωθεί και να εξοικειωθεί τόσο με τον χώρο, όσο και με την αναγνωστική δραστηριότητα. Όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα που διαθέτουμε για καλό, μόνο χαμόγελα μοιράζουμε. Αν μπορεί ένα ρομπότ να φέρει τόση χαρά, σίγουρα μπορούμε κι εμείς.

 

7. Η καλή φροντίδα των δοντιών, φαίνεται να κάνει καλό και στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, η περιοδοντίτιδα αλλά και η απώλεια δοντιών, δύναται να συνδέονται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου. Σ’ έρευνα που διεξήχθη με 172 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 67 έτη, φάνηκε πως άτομα με υγιή δόντια εμφάνισαν μικρότερο βαθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου σε σχέση μ’ αυτούς που είχαν περιοδοντίτιδα. Δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση της υγιεινής των δοντιών με προβλήματα νευρολογικής φύσεως, αλλά και μόνο το ποσοστό της συσχέτισης, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο οι επισκέψεις μας στον οδοντίατρο να μην ξεχνιούνται.

 

8. Πιανίστρια βιντεοσκοπείται στη Μυτιλήνη να παίζει Ζορμπά, με τους ντόπιους να ξετρελαίνονται

Στην Προκυμαία με το πιάνο της, πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό, η πιανίστρια μάγεψε τους κατοίκους του νησιού, παίζοντας Ζορμπά. Η συνοδεία δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη, αφού ήταν εκεί 13 ακόμα ιστιοπλοϊκά με μουσικούς, να κάνουν το θέαμα ακόμα πιο όμορφο και μελωδικό. Αν με ρωτάς, αυτό θα έπρεπε να ήταν στάνταρ το καλοκαίρι μας, μια γιορτή στη μέση του Αιγαίου. Χωρίς κανέναν απολύτως, χωρίς καμιά αφορμή. Έτσι γιατί ο ήλιος καίει, και είμαστε ακόμα καλά, και είναι αρκετό.

 

iano

Πηγή Φωτογραφίας

 

9. Ειδικό περίπτερο κατασκευάζεται σε νοσοκομείο του Βελγίου, ώστε να μπορούν ασθενείς να βλέπουν τα κατοικίδιά τους

Με γνώμονα την καλύτερη ψυχική υγεία των ασθενών στο Sint-Trudo του Βελγίου φτιάχτηκε ένα ειδικό περίπτερο, όπου κυρίως οι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι θα είχαν την ευκαιρία να δουν τα ζωάκια τους, κάτι που προηγουμένως έκαναν μόνο στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Ο χώρος χρηματοδοτήθηκε με 140.000 ευρώ από φιλανθρωπική οργάνωση για καρκινοπαθείς, και μέχρι στιγμής μπορούν και τον επισκέπτονται σκύλοι και γάτες. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα ζωάκια τους για μία ώρα την εβδομάδα -η ενσυναίσθηση σ’ όλο της το μεγαλείο. Μακάρι να το δούμε και σε δικά μας νοσοκομεία.

 

10. Η Ελλάδα βραβεύεται για ακόμα μια φορά από τον ΕΟΤ, για δράσεις βιώσιμου τουρισμού

Μην τα ξαναλέμε, για τον τουρισμό μας καμαρώνουμε, και πολύ καλά κάνουμε. Τα φετινά The Travel Marketing Awards λοιπόν, που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο στις 3 Ιουλίου, ο ΕΟΤ έλαβε αργυρό έπαινο. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διακρίθηκε στην κατηγορία Responsible and Substainable Travel Marketing, για τις δράσεις που προώθησε αναφορικά με τη βιωσιμότητα των ελληνικών νησιών, που θεωρούνται άριστοι τουριστικοί προορισμοί. Χαιρόμαστε τη φυσική μας ομορφιά, αλλά φροντίζουμε να το κάνουμε με σεβασμό στο περιβάλλον. Εύγε μικρή πλανεύτρα Ελλαδίτσα.

 

Αυτά ήταν και για την εβδομάδα που μας πέρασε, ελπίζουμε να ήταν αρκετά για να σε σηκωθείτε από τον καναπέ. Να προσέχετε τους εαυτούς σας, να χαμογελάτε, και να περιμένετε τα καλύτερα να πέσουν πάνω σας. Δε θέλουμε μιζέρια, μόνο μουσική στη διαπασών και μαγιό αντί για ρούχα. Τα φιλιά μας, καλή εβδομάδα.

 

Πηγή Φωτογραφίας Εξωφύλλου

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα