Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. Πλήρωμα ferry boat έσωσε γατάκι από βέβαιο πνιγμό στη Σαλαμίνα

Πριν λίγες μέρες, πλήρωμα ferry boat εντόπισε ένα γατάκι που έκλαιγε γοερά στην περιοχή της Σαλαμίνας, Φανερωμένη, το έσωσε και το φρόντισε. Όπως έγινε γνωστό, μέλος του πληρώματος πρόκειται να το υιοθετήσει κάνοντας την είδηση αυτή να μοιάζει με αντίδοτο στις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων που έρχονται στο φως καθημερινά.

 

2. Διάκριση της Ελλάδας και του ΕΟΤ για τις δράσεις Βιώσιμου Τουρισμού από τα Travel Awards 2023

Στις 3 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο τα “The Travel Marketing Awards”, στα οποία η Ελλάδα και ο ΕΟΤ κέρδισαν το αργυρό βραβείο για την πλατφόρμα SustainableGreece.co.uk που εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2022. Στόχος της πλατφόρμας είναι να προωθήσει ελληνικούς προορισμούς που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της βιωσιμότητας και της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και να ενθαρρύνει τους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα προστατεύοντας τη φυσική ομορφιά και ενισχύοντας τις τοπικές κοινότητες.

 

3. Απαγόρευση της δοκιμής καλλυντικών σε ζώα στον Καναδά

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Καναδάς απαγορεύει τις δοκιμές καλλυντικών προϊόντων σε ζώα, καθώς και την πώληση καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Με την απόφαση αυτή, ο Καναδάς παίρνει την ίδια θέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία που έχουν απαγορεύσει τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα.

 

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με καλλυντικά, κραγιόν, σκιά ματιών Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

 

4. Δημιουργούνται στην Αρχαία Ολυμπία δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κύριος Γεωργιόπουλος, με απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου Δανείων και Παρακαταθηκών, εστίες παιδείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στην Αρχαία Ολυμπία, καθιστώντας τη διεθνή πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πόλο έλξης. Κατόπιν συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αναμένεται να εγκαινιαστεί ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην περιοχή που έχει ήδη εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

5. Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα πυροπροστασίας του Σέιχ Σου

Όπως δήλωσε η δασάρχης Θεσσαλονίκης, κα Φιλοθέη Μελά, τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών. Παράλληλα, ξεκινά ο θρυμματισμός των υπολειμμάτων υλοτομίας, ενώ θα ακολουθήσουν δράσεις για τη μίξη αστικού ιστού και δάσους, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να απομακρύνονται κωνοφόρα δέντρα και να λαμβάνει χώρα το κλάδεμα. Εξαιρετική πρωτοβουλία, ειδικά ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου.

 

6. Η 18χρονη Θεοδώρα Μιχαϊλίδου από τη Θεσσαλονίκη κέρδισε πλήρη υποτροφία στο Harvard

H Θεοδώρα Μιχαϊλίδου από τη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Harvard για να σπουδάσει μοριακή ιατρική με πλήρη υποτροφία. Στόχος της είναι να ακολουθήσει καριέρα στον τομέα της έρευνας. Συγχαρητήρια Θεοδώρα, μας έκανες όλους περήφανους!

 

7. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει χιλιάδες επισκέπτες της Ακρόπολης εν μέσω κάυσωνα

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της υπουργού πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) έσπευσαν στις δύο κεντρικές εισόδους του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης προκειμένου να προσφέρουν νερά, ενημερωτικά φυλλάδια για την αντιμετώπιση του καύσωνα αλλά και πρώτες βοήθειες στους επισκέπτες σε περιστατικά που προέκυψαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Για ακόμη μια φορά οι εθελοντές απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε κάθε πρόκληση.

 

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με γκρο πλαν, ερυθρός σταυρός, κιβώτιο Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

 

8. Ανοίγει και πάλι τις πόρτες του το θερινό σινεμά στην παραλία Βοτσαλάκια του Πειραιά

Με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά να αξιοποιήσει την παραλία πρωτού ξεκινήσει η συνολική ανάπλασή της, λειτουργεί εκ νέου το θερινό σινεμά στην Παραλία Βοτσαλάκια προσφέροντας δωρεάν προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους. Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία σε μια εποχή ιδανική για επίσκεψη σε θερινό κινηματογράφο.

 

9. Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης που λειτουργεί ως… καθρέφτης

Πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που σχηματίζει σπείρες γύρω από το μητρικό του άστρο. Με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics», διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τώρα την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη με χαρακτηριστικά που πρώτη φορά παρατηρούνται από τους επιστήμονες. Ο πλανήτης που έλαβε την κωδική ονομασία LTT9779b έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τον Ποσειδώνα και κινείται σε πολύ κοντινή απόσταση γύρω από το μητρικό του άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 264 έτη φωτός από τη Γη. Συγκεκριμένα, ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο σε περίπου 19 ώρες. Αυτό που κάνει τον LTT9779b ξεχωριστό είναι ότι μοιάζει να είναι τυλιγμένος σε μεταλλικά νέφη από τιτάνιο και πυριτικό άλας. Τα νέφη αυτά ανακλούν το 75% του εισερχόμενου φωτός στο Διάστημα, ενώ η Γη ανακλά το 30% του εισερχόμενου φωτός στο Διάστημα. Όπως έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες, πρόκειται για έναν γιγάντιο καθρέφτη στο διάστημα.

 

10. Πέρσες Αισχύλου στις Φυλακές Κορυδαλλού από τους κρατούμενους

Το θεατρικό εργαστήρι των φυλακών Κορυδαλλού ανέβασε την αρχαία τραγωδία «Πέρσες» του Αισχύλου. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν περήφανοι για τη συμμετοχή και το ανέβασμα ενός δύσκολου έργου, το οποίο τους δίδαξε πολλά και έχει αλληγορική σημασία για τη δική τους ζωή και τον δρόμο προς το φως. Η διευθύντρια των φυλακών, κα Στέφη, δήλωσε πως η διαφορά σε όσους συμμετείχαν είναι εμφανής και εξέφρασε την επιθυμία να υλοποιηθούν και άλλα ανάλογα προγράμματα στο μέλλον.

 

Ευχές για μια όμορφη εβδομάδα του Ιουλίου, με την ελπίδα οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας να την κάνουν λίγο πιο δροσερή και όμορφη για όλους μας.

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.